Alegerile prezidențiale din R. Moldova au fost urmărite cu interes și în afara țării. Locuitorii capitalei Federației Ruse au fost întrebați de jurnaliștii de la svoboda.org, care ar fi motivele pentru care contracandidatul Maiei Sandu și președintele în exercițiu Igor Dodon a pierdut victoria. „Cei slabi tind spre cei mai puternici și moldovenii au ales Europa. Aici (n.r în Federația Rusă) ei sunt pe locul doi”, spune un cetățean rus.
„Nu și-a gândit politica electorală”, „Pur și simplu nu i-a mers” sau „De câte ori am fost la Chișinău, ei mereu priveau în direcția României”. Așa se împart opiniile locuitorilor întrebați de pierderea în alegeri a lui Dodon.
Unele persoane s-au arătat îngrijorate cum va decurge în continuare relațiile Federației Ruse cu Transnistria, în contextul rezultatelor scrutinului prezidențial.
„Că e președinte pro-rus sau nu, nu contează. Contează ce face pentru țară și popor”, spune alt bărbat. Iar o femeie consideră că rezultatele au fost influențate de evenimentele din Belarus. „Cred că oamenii au văzut ce se întâmplă acolo și după exemplul Belarusului, orice femeie dacă candida, poporul o alegea, consideră aceasta.
O altă femeie susține că Igor Dodon ar fi pierdut alegerile pentru că alegătorii domiciliați în Transnistria ar fi împiedicați să ajungă la urnele de vot. În plus, aceasta consideră că Igor Dodon nu și-ar fi definit clar direcția - spre Europa sau Federația Rusă.
„Moldovenii sunt orientați mai mult spre Europa pentru că aici ei sunt mai mult pe locul doi. „Du-te, adu și nu încurca” e aici în privința lor. Așa că cei slabi se trag spre cei puternici. Iar în alegerea lor a fost Europa”, punctează un bărbat.
Vezi și opiniile colectate de AGORA în ziua alegerilor: Alegătorii speră la schimbare: „Viitorul președinte să nu fie un hoț”. Ce zic despre mobilizarea diasporei și conflictul cu implicarea transnistrenilor (VOX)
Reamintim că alegerile prezidențiale în R. Moldova s-au desfășurat pe 1 noiembrie - primul tur de scrutin. Cele mai multe voturi au fost acumulate de candidații Maia Sandu și Igor Dodon. Cei doi au lupata pentru funcția de șef al statului în turul doi din 15 noiembrie. După procesarea tuturor rezultatelor, Maia Sandu a acumulat 57,75% din voturi, în timp ce Igor Dodon - 42.35%. R. Moldova are acum prima femeie președintă din istoria sa.
Vezi și aceste știri

Observatorii ODIHR constată transparența alegerilor, dar punctează nereguli. Șefa misiunii, despre retorica acidă: „Când citeam, de multe ori, îmi genera o greață”

„Să facă ceva pentru oameni” sau „să-și îndeplinească promisiunile”. Ce așteptări au de la viitorul președinte oamenii dintr-un sat din raionul Strășeni (VIDEO, VOX)

Alegătorii speră la schimbare: „Viitorul președinte să nu fie un hoț”. Ce zic despre mobilizarea diasporei și conflictul cu implicarea transnistrenilor (VOX)
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
