Muncitorii noului centru național spațial din Rusia au intrat în greva foamei

Muncitorii noului centru național spațial din Rusia au intrat în greva foamei

Muncitorii noului centru național spațial din Rusia Vostochny aflat acum în construcție au intrat în greva foamei după ce timp de câteva luni nu au primit salariile, asta deși președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută a promis că va rezolva problema, informează publicația The Telegraph citată de Agora.

Putin nu este în stare să soluționeze problema centrului spațial

Valoarea totală a proiectului de construire a cosmodromului Vostochny se ridica la 9 miliarde de lire sterline. Cel mai important șantier de construcție din Rusia ar putea deveni cea mai mare rușine pentru Kremlin, cu un președinte care nu este în stare să soluționeze problemele curente. Angajații unui subcontractant s-au plâns miercuri șefilor săi că familiile lor se află „într-o situație disperată” iar mai mulți muncitori sunt nevoiți să trăiască pe șantier deoarece nu au bani să achite cazarea.

Președintele rus, Vladimir Putin a dat asigurări săptămâna trecută că salariile muncitorilor vor fi plătite, însă banii nu au ajuns la destinație. Circa 20 de angajați ai subcontractantului Stroyindustriya-S au declarat greva. Acesta este ultimul dintr-o serie de conflicte de muncă similare în Federația Rusă în perioada când țara încearcă să facă față prețurilor mici la petrol și sancțiunilor occidentale.

Cazuri asemănătoare la alte întreprinderi

Potrivit Agenției de Statistică din Rusia, datoriile salariale la data de 1 aprilie s-au ridicat la 2,95 miliarde de ruble, o creștere cu 47 la sută de la începutul anului. Aceste cifre ne reamintesc de anii ‘90, când companiile achitau salariile cu bunurile pe care le produceau.

Peste 300 de muncitori ai unei fabrici Ford din apropierea orașului St Petersburg nu au ieșit la lucru pe motiv că o parte din salariile a fost reținută.

Între timp, un mic grup de medici chirurgi din Moscova au anunțat o „grevă italiană”, când își îndeplinesc minimum de obligații prevăzute în contractele lor. Ei se plâng pe condițiile de muncă precare și reducerea locurilor de muncă.

Muncitorii de la o uzină de preparare a minereului de fier din Kachkanar în Ural au anunțat greva perlată din cauza concedierilor din luna trecută.

Datorii salariale în creștere

Petr Boikov, unul dintre greviști, a declarat pentru BBC că 311 de muncitori nu au primit sub formă de salarii circa 16 milioane de ruble pentru primele trei luni din acest an și o parte din luna decembrie.

Întrebat dacă mai așteaptă ajutor de la Vladimir Putin și Dmitri Rogozin, vicepremierul responsabil de proiect, Boikov a răspuns că „nu există altcineva pe care ar putea conta”.

Dmitri Rogozin a declarat că va veni în week-end la cosmodrom pentru a soluționa problema. Oficialul rus acuză oficialii care au permis situația când lucrătorii devin victime ale unui sistem sofisticat de subcontractare.

„Oamenii nu sunt vite. Pentru fiecare zi pe șantier muncitorii trebuie să primească un salariu decent”, a subliniat Boikov.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.