
Comisia de la Veneția a emis un nou aviz referitor la proiectul de amendamente constituționale privind Consiliul Superior al Magistraturii
Comisia de la Veneția și Directoratul pentru Drepturile Omului al Consiliul Europei au emis o opinie comună referitor la numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari. Răspunsul vine după ce organismele internaționale au fost sesizate de Curtea Constituțională (CC), dar și de Ministerul Justiției.
・
Comisia și Directoratul au accentuat că atâta timp cât se garantează continuitatea exercițiului mandatelor într-o manieră echilibrată și cu o afectare minimă a intereselor care ar putea fi puse în joc în perioada tranziției, proiectul Articolului II (3) nu este disproporționat în sensul că acesta ar putea fi considerat în mod rezonabil pentru atingerea unui echilibru echitabil între două interese conflictuale – securitatea mandatului profesorilor titulari –membri ai CSM și necesitatea de a menține ordinea publică.
„Acest aranjament ar elimina consecințele negative care au urmat după regretabilă decizie a Parlamentului din martie 2020 de a alege cei patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari pe baza vechilor reguli, în timp ce erau în așteptare proiecte importante de amendamente constituționale”, notează Comisia.
Avizul mai arată că membrii CSM care sunt profesori universitari titulari își vor menține carierele lor în calitate de avocați și de cadre universitare, iar pozițiile lor de membri ai CSM nu se referă la sfera principală a activității lor profesionale.
„Deja așteptăm avizul consultativ al Curții Constituționale pentru a putea expedia proiectul de lege Parlamentului Republicii Moldova”, a scris, după primirea avizului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.
Amintim că la finalul anului 2019, s-a propus și s-a votat modificarea legii cu privire la CSM, care prevăzuse majorarea numărului de membri ai instituției de la 12 la 15, numirea a cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept de către Parlament, precum și o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor.
Înainte de votul în Parlament, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat nedumerit la ce bun Ministerul Justiției, condus de fostul jurist PSRM Fadei Nagacevschi, solicită instituției un aviz despre modificarea legii cu privire la CSM, dacă amendamentele urmau să fie votată de Parlament în aceeași zi.
În primăvara anului 2020, un proiect de lege propus de Igor Dodon propunea ca președintele CSM să fie ales din rândul profesorilor de drept titulari. Opoziția a criticat proiectul, opinând că se încearcă schimbarea regulilor jocului în timpul jocului.
La doar 11 zile distanță, patru membri noi ai CSM din partea profesorilor de drept titulari au și fost votați de deputați, fără măcar a fi prezenți în sală.
Recent, la 28 octombrie 2020, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a cerut Curții Constituționale anularea hotărârii Parlamentului prin care au fost numiți membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Ministrul Nagacevschi a numit sesizarea „populistă”.