7 inițiative pentru dezvoltarea startup-urile locale prezentate la Moldova Startup Week 2020

7 inițiative pentru dezvoltarea startup-urile locale prezentate la Moldova Startup Week 2020
Moldova Startup Week 2020

Lipsa culturii antreprenoriale, limitării accesului la finanțare dar și a experienței în gestionarea afacerilor bazate pe produse proprii, sunt printre principalele impedimente în dezvoltarea cu succes a startup-urilor locale bazate pe tehnologii informaționale. Pentru a reduce acest decalaj, în Republica Moldova sunt implementate mai multe programe dedicate creșterii și susținerii afacerilor de tip startup. Acestea creează diverse oportunități pentru dezvoltarea, accelerarea, atragerea și absorbția investițiilor, pentru scalarea micilor afaceri și extinderea pe piața locală sau globală. 7 dintre aceste inițiative au fost prezentate la Moldova Startup Week 2020.

„Startup Moldova” reprezintă o platformă pentru generarea, pilotarea și implementarea ideilor noi atât pentru piața locală, cât și pentru cea globală. În cadrul programului, tehnologiile informaționale sunt conectate la toate ariile de interes public și privat. Programul prevede o serie de acțiuni care permit conectarea actorilor din diferite industrii, în funcție de necesități (educație, afaceri, marketing, tehnologie, consultanță financiară, mentorat, programe de accelerare cu expertiză națională și internațională); crearea de produse mixte în colaborare; accesarea fondurilor pentru asigurarea lichidităților; oferirea asistenței extinse pentru pilotarea ideilor de afaceri; conectarea cu piețele globale și cooperarea cu programe similare, menite să digitalizeze afaceri sau sectoare.

Mary Nemciuc, Manager Program Startup Moldova: „Susținerea antreprenoriatului este una dintre direcțiile prioritare ale proiectului TEKWILL. Până acum am reușit să acordăm asistență pentru circa 1000 de echipe și educație în domeniul tehnologic pentru circa 65,000 beneficiari. Începând cu acest an, în cadrul programului Startup Moldova ne axăm pe 3 direcții de suport: crearea infrastructurii, dezvoltarea ecosistemului și inițiativele comunitare. Ne dorim să devenim o platformă pentru conectarea mai puternică a comunităților antreprenoriale cu idei de dezvoltare a produselor inovative.”

„Dreamups” este o comunitate de tineri cu spirit antreprenorial și promovează conexiunile interpersonale, schimbul de cunoștințe și experiențe pentru a ajuta membrii comunității să evolueze în ritm rapid. Dreamups organizează evenimente de antreprenoriat și promovează inițiative prin această platformă, pentru dezvoltarea durabilă a ideilor de afaceri. Echipa desfășoară programe de accelerare a startup-urilor și se implică în sponsorizarea evenimentelor locale, cum ar fi Startup Grind Chișinău.

„XY Accelerator” powered by Tekwill este un program intensiv de accelerare pentru startup-uri, care oferă posibilitatea participanților să lucreze cot la cot cu specialiști în antreprenoriat, finanțe, comunicare, vânzări etc. În cadrul programului, Proiectul TEKWILL sprijină livrarea programului de mentorat și consultanță în cadrul acceleratorului, iar susținerea financiară în numerar este acordată de investitorii locali.

Moldova Startup Week 2020

Ana Alcaza, Partener XY Accelerator: Acceleratorul XY oferă un ansamblu bogat de cunoștințe în dezvoltarea afacerilor, marketing și planificare strategică. De asemenea, oferim suport financiar în suma de 8000 USD pentru fiecare echipă ce este acceptată de către accelerator. În cea de-a doua ediție, deja avem două echipe în care am investit. Acum lucrăm la desfășurarea a două programe noi - pre-accelerator pentru femei, ce va dura timp de o lună, prin care le vom oferi fetelor și femeilor oportunități de incluziuni în sfera antreprenoriatului, și Startup Course powered by XY, în parteneriat cu UTM - un curs pe durata unui semestru în care vom desfășura lecții la care vor participa mentori, specialiști și oameni de afaceri de succes din

„iHUB” contribuie la consolidarea potențialului social și economic din Moldova, care facilitează accesul la investitori, orientare profesională pentru startup-uri și specialiștii IT. Alături de parteneri, comunitatea iHUB organizează proiecte și evenimente sociale, care înlesnesc creșterea și investirea în viitorii specialiști IT din țară, prin furnizarea ideilor, resurselor, incluziunii în știință și tehnologii informaționale.

Moldova Startup Week 2020

Irina Grișca, Manager general, IHUB Chișinău: „iHUB este un spațiu creat pentru dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din Republica Moldova. Dar, pe lângă oferta de management al spațiului, oferim și întruniri cu mentori, programe și proiecte axate pe sporirea cunoștințelor în domeniul antreprenoritatului, bunăoară proiectul TechVillage, Ignite Chișinău. Ne dorim ca iHUB să devină un spațiu multifuncțional, inclusiv, să ofere numeroase șanse de învățare, nu doar pentru rezidenți, dar și pentru cei care se gândesc să ni se alăture. Acum, alături de alți partneri, organizăm hackatoane urbane în regiunile Ungheni și Cahul, pentru ca regiunile să se dezvolte în domenii precum antreprenoriatul, arhitectură, soluții smart și IT, urbanism.”

„Generator Hub” este un proiect lansat în 2015 și reprezintă un spațiu creativ de co-working. Scopul acestuia este creșterea sectorului IT din Moldova și crearea unei comunități de oameni deschiși, talentați, ingenioși și activi social. Liberii profesioniști din domeniile: tehnologiilor informaționale, marketing digital, design, comunicare, etc. formează Generator Hub, iar la bază dezvoltării este schimbul de know-how și idei. În același scop, rezidenții ”Generator Hub” beneficiază de programe de dezvoltare specializate, inclusiv evenimente, ateliere cu lideri de opinii din diverse domenii, seminare “inspiraţionale”, programe de formare în business și tehnice.

„Artcor” este un centru de excelență destinat creatorilor de conținut grafic, audio/muzical, animație, artă, film, realitate VR / AR, producție video, publicitate și alte sub-sectoare din industria creativă cu potențial înalt de export. Acesta reprezintă o platformă ce oferă susținere pentru networking, dezvoltare și fortificare a comunităților de nișă. Printre activitățile centrului: cursuri de instruire, ateliere, masterclassuri, programe de accelerare, mentorat sau schimb de experiență, expoziții, ateliere specializate și aplicate etc.

„Rockit Conference” a fost lansată în 2014, ca o platformă dedicată educației, comunicării și transformării digitale. În cadrul evenimentului sunt invitați mai mulți experți locali și internaționali, pentru a împărtăși din experiența lor cu participanții. Una dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți internaționali.

Moldova Startup Week 2020 se va desfășura până în data de 20 noiembrie. În următoarele zile, urmează o serie de acțiuni de interes pentru actualii și potențialii antreprenori care au idei inovative. Urmărește online evenimentul pe Startupmoldova.digital/startup-week/

„Moldova Startup Week 2020” (16-20 noiembrie 2020) – cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului.  Timp de cinci zile, participanții au acces la sesiuni și ateliere de lucru online și offline, întâlniri cu investitorii, „demo days”, expertiză cu privire la cadrul legal, schimb de experiență, informații despre sursele de finanțare pentru cei care își doresc să creeze sau gestionează deja un startup, politici de țară pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Moldova, prezentarea actorilor din domeniu și altele. „Moldova Startup Week 2020” este un eveniment Techstars organizat de Programul Startup Moldova cu suportul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și a Suediei, în cadrul Proiectului TEKWILL.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Votează cel mai activ ambasador al comunității și startup-ul local cu cel mai mare impact

Votează cel mai activ ambasador al comunității și startup-ul local cu cel mai mare impact

A început „Moldova Startup Week 2020”. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a fost unul dintre subiectele prioritare ale evenimentului

A început „Moldova Startup Week 2020”. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a fost unul dintre subiectele prioritare ale evenimentului

Participă gratuit la trainingul la care vei învăța să-ți prezinți startup-ul în fața investitorilor

Participă gratuit la trainingul la care vei învăța să-ți prezinți startup-ul în fața investitorilor

Moldova Startup Week 2020: Cinci oportunități pentru startup-uri din țara noastră (VIDEO)

Moldova Startup Week 2020: Cinci oportunități pentru startup-uri din țara noastră (VIDEO)

TOP 5 speakeri la Moldova Startup Week. Printre ei se află și un antreprenor care a dezvoltat 3 „unicorni” – startup-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari

TOP 5 speakeri la Moldova Startup Week. Printre ei se află și un antreprenor care a dezvoltat 3 „unicorni” – startup-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari

Moldova Startup Week 2020: startup-urile din Moldova vor fi incluse pe harta internațională

Moldova Startup Week 2020: startup-urile din Moldova vor fi incluse pe harta internațională

Advertoriale
Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Începe toamna la Castel MIMI cu Festival Internațional de muzică clasică „VinOPERA”

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
  DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
Cele mai populare
 • 1
  Prim-ministra Finlandei, surprinsă dansând „exuberant” la o petrecere privată. Reacția Sannei Marin: Am făcut lucruri legale
 • 2
  Moscova amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala atomică din Energodar. Moldova figurează pe harta prezentată de ruși (FOTO/VIDEO)
 • 3
  FC Zimbru, amendat cu 25.000 de lei din cauza unui mesaj afișat de fani (FOTO)
 • 4
  Imagini din celula în care este deținută Marina Tauber. ANP: Este singură și asigurată cu obiecte de primă necesitate (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.