Octavian Armașu a propus trei candidați pentru posturile de viceguvernatori ai BNM. Numirea acestora va fi discutată în comisia parlamentară

Octavian Armașu a propus trei candidați pentru posturile de viceguvernatori ai BNM. Numirea acestora va fi discutată în comisia parlamentară

Banca Națională a Moldovei ar urma să aibă noi viceguvernatori. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a propus trei candidați, iar numirile acestora ar urma să fie discutate, mâine, în cadrul comisiei parlamentare. Mai exact, e vorba de doi șefi de departamente ai Băncii Naționale - Constantin Șchendra și Maia Pârcălab, scrie newsmaker.  Pe o pagină de telegram anonimă s-a scris că aceștia erau oameni apropiați ai fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc și fostului președinte al Parlamentului Andrian Candu. La fel, șeful Depozitarului Unificat al Valorilor Mobiliare, Alexander Savva, propus anterior de Armaș, candidează pentru cel de-al  treilea post de viceguvernator. După cum se știe, numirea noilor viceguvernatori ai Băncii Naționale este una dintre condițiile pentru încheierea unui contract de împrumut cu FMI.

Canalul de telegram anonim a publicat apeluri scanate începând cu 16 noiembrie din partea șefului Băncii Naționale, Octavian Armașu, către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu o cerere de a lua în considerare la următoarea sesiune plenară doi candidați pentru funcția de viceguvernatori ai BNM.

Vorbim despre doi angajați ai Băncii Naționale și anume șeful Departamentului de Supraveghere Bancară Constantin Șchendra și șefa Departamentului de Reglementare și Licențiere, Maia Pârcălab. Ulterior, BNM a confirmat oficial informațiile despre acești candidați.C

Cine e Constantin Șchendra?

Constantin Șchendra va înlocui viceguvernatorul Aureliu Cincilei, al cărui mandat de vicepreședinte a expirat. CV-ul lui Șchendra afirmă că are 18 ani de experiență. Înainte de a se alătura Băncii Naționale, a fost auditor la Ernst & Young și Baker Tilly. În vara anului 2018, a condus Departamentul de Supraveghere Bancară la Banca Națională.

Un canal de telegram anonim a scris că a fost adus la BNM de fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu, iar în 2016 a fost membru al comisiei de cenzori din Victoriabank, care era controlată de fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc. Canalul susține că Șchendra nu are cei zece ani de experiență în sectorul financiar și bancar necesari pentru postul de viceguvernator.

În același timp, CV-ul său indică faptul că din 2010 a lucrat ca auditor la Ernst & Young. Pe site-ul Victoriabank există informații că firma de audit Baker Tilly, condusă de Șchendra, a reprezentat o comisie de cenzori în bancă în 2016. O sursă informată a declarat pentru Newsmaker că Șchendra a fost recent exclus din urmărirea penală pentru abuz de putere.

Potrivit sursei, el a colectat „dovezi care, după cum au decis anchetatorii, nu erau fiabile”. Într-o notă informativă adresată conducerii Băncii Naționale, Șchendra a indicat că omul de afaceri și fiul fostului președinte al Moldovei Oleg Voronin, atunci când cumpăra acțiuni la Fincombank, a acționat „într-un mod concentrat cu alți acționari”, ceea ce este contrar legii. Pe baza acestei note, la începutul anului 2019, acțiunile Voronin la Fincombank au fost anulate. La sfârșitul anului trecut, a fost deschis un dosar penal împotriva lui Șchendra și a altor angajați ai Băncii Naționale pentru abuz de serviciu.

Procuratura Anticorupție a adus acuzații împotriva lui Șchendra, iar la sfârșitul lunii octombrie 2020 a fost eliminat de urmărirea penală cu formularea că a acționat în cadrul legii. Potrivit sursei, acțiunile procurorului Victor Furtune, care l-a îndepărtat pe Șchendra de urmărirea penală, contrazic dovezile colectate împotriva lui Șchendra. O sursă a declarat că materialele dosarului penal includ și numele lui Octavian Armaș, dar acesta nu a fost audiat în acest caz. Banca Națională nu a comentat aceste informații până la data publicării.

Cine e Maia Pârcălab?

Maia Pârcălab urmează să-l înlocuiască pe viceguvernatorul Ion Sturza al cărui mandat a expirat. Despre Parcalab se știe că este de profesie avocată, a lucrat mult timp în departamentul juridic al Procreditbank, în cabinetul de avocatură al ACI Partners, iar în 2017 a venit la Banca Națională.

Canalul de telegram anonim a atribuit, de asemenea, apropierea ei de Candu. Canalul a susținut că Pârcălab a fost numit în funcția de șef adjunct al Departamentului de Reglementare și Acordare a Licențelor atunci când lucra la ACI Partners - „adică nu a fost fără influență politică”, susține canalul.

O sursă familiarizată cu situația din Banca Națională, care a insistat asupra anonimatului, susține că informațiile despre legătura candidaților Șchendra și Pârcălab cu Candu și Plahotniuc au fost aruncate în mod deliberat pe canalele considerate apropiate de Partidul Socialiștilor, deoarece „Armaș și-a refuzat candidatul”. Anterior, în marja cercurilor financiare, au discutat despre candidatura șefului comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuk. Aceste informații nu au fost confirmate oficial. Golovatiuk însuși a negat posibilitatea unei astfel de numiri.

Cine e Alexandru Savva?

Alexandru Savva, al treilea candidat la funcția de viceguvernator al Băncii Naționale este șeful Depozitarului unic de valori mobiliare. El urmează să o înlocuiască pe Cristina Harea în acest post, care și-a dat demisia din propria voință. La sfârșitul lunii mai, Octavian Armaș a propus Parlamentului candidatura lui Savva.

Savva este un specialist pe piețele financiare, cu o experiență de 18 ani. A lucrat la Comisia Națională pentru Piața Financiară, la Asociația Băncilor din Moldova, apoi la Banca Națională. În 2018, a fost numit director al depozitarului.

Trebuie remarcat faptul că numirea noilor viceguvernatori ai Băncii Naționale este una dintre ultimele două condiții pe care Moldova nu le-a îndeplinit pentru a încheia un acord de împrumut cu FMI. După aprobarea candidaturilor și adoptarea unui proiect de lege menit să consolideze independența Băncii Naționale, Moldova va putea aplica la un nou program de creditare. Mâine, 18 noiembrie, candidaturile viceguvernatorilor BNM vor fi discutate în comisia parlamentară.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.