5 metode sănătoase pentru a gestiona stresul. Știai că alimentația este crucială?

5 metode sănătoase pentru a gestiona stresul. Știai că alimentația este crucială?

Probabil cunoașteți pe cineva care trece printr-o situație stresantă. Poate vă confruntați chiar voi cu una acum și căutați metode de a-i face față și de a o gestiona. Stresul ne afectează pe toți; de fapt, este o reacție naturală a creierului și organismului nostru la solicitările sau factorii de stres la care suntem supuși. Este însă important să învățăm cum să gestionăm stresul pentru starea noastră de bine în general.

Adevărul este că stresul nu e doar ceva negativ. De fapt, face parte din instinctul nostru de supraviețuire evolutiv, o modalitate de a ne apăra împotriva unor pericole sau amenințări neașteptate. Reacția organismului nostru la stres ne ajută să fim mai vigilenți, mai atenți și mai motivați. Cheia este de a gestiona stresul eficient. Dacă nu este controlat, stresul cronic ne poate afecta mental și fizic.

Gestionați stresul printr-o alimentație sănătoasă

Sistemul nostru imunitar are nevoie de somn, sport și alimentație bună în proporții corespunzătoare. Din păcate, stresul pe termen lung poate duce la oboseală și ne afectează negativ starea de spirit, fiind dificil să facem alegeri în favoarea unui stil de viață sănătos.

Multe persoane au tendința să mănânce prea mult din cauza stresului, apelând la alimente rapide și confortabile, dar care adeseori sunt pline de grăsimi, sare și zahăr. Iar dacă abuzați de cafea sau consumați cafeină seara pentru a vă stimula starea de spirit sau nivelul de energie, acest lucru poate avea un efect nedorit, perturbându-vă somnul.

Atenția la ceea ce consumați, în special în situații stresante, vă poate ajuta să gestionați nivelurile de stres și să schimbați modul în care răspundeți la acesta.

Trucuri de urmat, pentru o alimentație sănătoasă:

Evitați gustările fără normă

Publicitate

Mâncarea de confort cu conținut caloric ridicat poate stimula eliberarea anumitor substanțe chimice în creier care ne fac să ne simțim răsplătiți, dar doar pe termen scurt. Acestea ne fac și să dorim să mâncăm în continuare și, într-un cerc vicios, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate, ceea ce sporește stresul psihologic. Dulciurile precum înghețata vă pot face să vă simțiți bine pe moment, dar întotdeauna urmează o cădere psihică.

Dacă simțiți nevoia de a consuma ceva, apelați la alimentele nutritive, cu coajă tare și crocantă, care pot ajuta la eliberarea stresului, punând la muncă mușchii încleștați ai maxilarului. Printre alternativele mai bune pentru gustări se numără migdalele, alunele sau morcovii.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal