Antreprenoriatul bazat pe inovații în Moldova: perspective de dezvoltare pentru 2021

Antreprenoriatul bazat pe inovații în Moldova: perspective de dezvoltare pentru 2021
Moldova Startup Week 2020

Nu este un mit că economie mondială se mișcă spre un model bazat pe cunoaștere, unde inovațiile sunt principalul factor responsabil de dezvoltarea durabilă a oricărei țări. Antreprenorii sunt cei care au curajul să adopte inovații și să-și folosească în mod inteligent ideile, în baza cărora construiesc afaceri care schimbă lumea. Ecosistemul antreprenorial din Moldova este unul emergent. Deși a înregistrat progrese importante față de acum 10 ani, țara noastră are încă mult potențial neexplorat, pe fundalul lipsei culturii antreprenoriale, limitării accesului la finanțare, precum și a experienței mici în gestionarea afacerilor bazate pe produse proprii. Pentru a reduce decalajul și încurajarea  dezvoltării afacerilor bazate pe tehnologii informaționale, Republica Moldova se aliniază trendurilor internaționale și implementează programe dedicate creșterii și susținerii startup-urilor. 

Unul dintre ele este Programul Național Startup Moldova – o inițiativă care oferă tinerilor cu idei inovative acces la programe educaționale, infrastructură, consultanță, mentorat, oportunități de conectare la evenimente și competiții internaționale, precum și atragerea surselor de finanțare. Programul este dezvoltat în cadrul proiectului TEKWILL, cu suportul USAID și al Suediei.

542 de inițiative antreprenoriale și startup-uri susținute în ultimii ani de TEKWILL

În cadrul proiectului TEKWILL, în ultimii 5 ani, au fost susținute mai mult de 1017 echipe  și idei, iar beneficiarii programelor dedicate antreprenoriatului au devenit cca 30 de mii de persoane.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova: „În noua realitate, cauzată de pandemia COVID-19, acum, mai mult ca niciodată, inovațiile IT sunt o necesitate absolută, atât pentru a depăși provocările actuale, cât și pentru combaterea crizei economice. USAID crede în potențialul Moldovei și sprijină antreprenoriatul TIC – una dintre cheile succesului în multe țări. Există startup-uri moldovenești care au reușit să obțină finanțări importante prin asistența TEKWILL și acces la inițiative sau programe dedicate, pentru continuarea efortului de a dezvolta ecosistemul local. Suntem siguri că odată cu extinderea regională a TEKWILL, USAID va reuși să sprijini dezvoltarea mai multor antreprenori, ir drept rezultat să contribuie la creșterea economică a Moldovei.”

Moldova Startup Week 2020

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Succesul antreprenorial se construiește pe baza efortului comun al sectorului privat, mediului academic și sprijinului guvernamental. Iată de ce, Suedia susține colaborarea între acești trei piloni de bază pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Aceasta va contribui la crearea noilor oportunități aici, acasă, pentru tineri și pentru femei - o resursă foarte importantă pentru Republica Moldova, dar încă neexplorată la maximă capacitate. Integrarea tehnologiilor informaționale în antreprenoriat, va încuraja dezvoltarea afacerilor, creșterea economiei și îmbunătățirea condițiilor de viață în general în Moldova.”

În ultimii ani, în cadrul proiectului TEKWILL a fost efectuată  o evaluare a ecosistemului de pornire și au fost colectate informații despre progresul startup-urilor existente. Actualmente în Moldova ar exista cca 100 de startup-uri. În anul curent, pentru a stimula mediul antreprenorial bazat pe inovații a fost lansat Programul Național Startup Moldova, ca un răspuns la noua normalitate în condiții de pandemie, și care conține mai multe programe dedicate pentru o mai bună convergență între tehnologiile informaționale și sectoarele tradiționale ale economiei. Mai multe detalii despre acestea pot fi găsite aici https://startupmoldova.digital/

Startup Moldova – platformă importantă pentru definirea și proiectarea ecosistemului antreprenorial

Începând cu anul următor, noi inițiative de încurajare a  antreprenoriatului vor fi dezvoltate ca parte a Programului Startup Moldova. Programul va fi centrat pe 3 direcții: dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, susținerea inițiativelor comunitare, accelerarea de noi produse și startup-uri tech.

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „În 2021, Startup Moldova va fi construit după modelul de succes al unor programe care au avut loc în alte țări. Cel mai bun exemplu este Startup Chile, un program ce a fost lansat în 2010 și a accelerat mai mult de 1600 de start-up-uri, cu o evaluare combinată în 2018 la 1,4 miliarde de dolari. Startup Moldova va simula acest model pentru incubarea cu succes, accelerarea  și creșterea semnificativă a numărului de startup-uri. Bineînțeles, startup-urile au impact direct asupra orașelor în care se dezvoltă. Astfel, vor apărea noi modele de angajare și mai multe oportunități de integrare în câmpul muncii a tinerilor talente, în diferite localiți din Moldova.”

Susținerea dezvoltării ecosistemului de startup-uri 

Pentru susținerea dezvoltării ecosistemului de startup-uri vor fi întreprinse mai multe acțiuni. În 2021, urmează a fi creată o structură de guvernanță unică care va fi responsabilă de managementul promovarea și dezvoltarea proiectelor în susținerea ecosistemului de startupuri. Aceasta planifică să se alinieze cu inițiativa în curs de avizare legată de Fondul guvernamental pentru inovare digitală, oferind consultanță și asistență tehnică. Noua organizație va atrage resurse de finanțare și va contribui la consolidarea capacităților de atragere a investițiilor a startup-urilor locale. Tot în anul următor, urmează a fi identificate 3 parteneriate de țară cu organizații internaționale care vor oferi suport pentru evaluarea și dezvoltarea conceptului de mai departe a Startup Moldova (de ex. SeedStars, UE (CEE)). De asemenea, va fi creat un ghișeu unic pentru actorii ecosistemului digital.

Moldova Startup Week 2020

Rezultate așteptate:

 • min. 5 verticale (domenii afaceri de nișă) de afaceri lansate
 • min. 50 de companii să fie ajutate
 • min. 400 de persoane să beneficieze de programe educaționale
 • min. 10 jucători din ecosistem să fie instruiți
 • foaia de parcurs ecosistemului.

Susținerea inițiativelor comunitare

Deși a început cu inițiative proprii, proiectul TEKWILL a reușit să se poziționeze ca un catalizator pentru toți potențialii lideri interesați de comunitatea de startup-uri, punând la dispoziția public facilități și resurse. Peste 40 de comunități s-au bucurat de suport în cadrul inițiativelor TEKWILL. Astfel, va continua să implementeze inițiativele existe și le va completa cu alte noi proiecte pentru susținerea startup-urilor care au un model solid de afaceri, prin oferirea accesului la programe de educație și expertiză profesională, finanțare, asistență pentru pilotarea ideilor de afaceri, conectarea la piețele globale și cooperarea cu programe similare. În următoarea perioadă, echipa proiectului intenționează să angajeze în această misiune lideri activi ai comunității locale și internaționale, precum și din diasporă.

TEKWILL va continua să dezvolte oportunități de interacțiune cu experți din domeniu și investitori (Startup Week, Demo Day, Startup Club, Tekwill Travelers, Startup Weekend, Dreamups etc.), precum și inițiative de extindere a comunității (Shared Breakfast, Silicon Drinkabout,etc.). În plus, clădirea TEKWILL are o zonă specială destinată startup - urilor, indiferent dacă acestea sunt echipe sau produse, iar acest spațiu va fi utilizat pentru proiectele părților terțe: Lean Startup Methodology, Design Thinking, Pitching Training etc.

Mai multe programe educaționale pentru antreprenori și de crearea a premiselor pentru generarea viitoarelor afaceri urmează a fi dezvoltate, inclusiv și la nivel regional - Comrat, Bălți, Cahul etc.

Rezultate așteptate:

 • min 30 comunități susținute
 • min. 5 evenimente organizate în regiuni
 • min. 5  evenimente mari pentru conectarea comunităților

Accelerarea de noi produse și startup-uri tech 

Programele implementate în cadrul Startup Moldova au misiunea de a conecta comunitățile și de a stimula crearea de startup-uri noi, dar și de a dezvolta produse inovative. În acest sens, până acum 470 de echipe s-au bucurat de asistență - servicii de consultanță în afaceri și instrumente financiare, conexiuni internaționale etc. Și în următorul an, va fi continuată seria de proiecte pentru sporirea capacităților de atragere și absorbție a investițiilor prin crearea evenimentelor dedicate de atragere a investitorilor, acceleratoare, programe de mentorat și incubatoare, sesiuni de instruire; facilitarea participării la evenimente internaționale precum TechCrunch Disrupt, SeedStars etc., dar și alte posibilități.

Startup Moldova se va axa pe susținerea verticalelor cu potențial pentru crearea produselor inovative, precum: FinTech, WineTech, AgTech, EdTech și, eventual, MedTech. În toate domeniile de referință vor fi organizate programe de accelerare și educaționale pentru creșterea abilităților și consolidarea competențelor reprezentanților afacerilor (modelul Startup Academy). Pentru fiecare verticală va fi format un grup de mentori dedicat, iar anual va vor fi organizate conferințe în domeniu.

TEKWILL intenționează să testeze un nou concept privind inovațiile corporative, prin implementarea soluțiilor și produselor create de startup-uri în companiile private mari. Iar pentru a spori cultura antreprenorială, vor fi introduse în programele universitare cursuri în domeniu.

Urmând agenda de dezvoltare a comerțului electronic ca parte  a răspunsului la pandemia COVID -19, vor fi susținute mai multe inițiative de produse cu implementare rapidă, vor fi oferite facilități pentru înlăturarea decalajului privind abilitățile digitale ale antreprenorilor, vor fi identificate noi soluții utile în care tehnologia poate face diferența pentru sectoarele tradiționale.

Rezultate așteptate:

 • min. 3 programe de accelerare implementate
 • min. 7 ”business angels” atrași și instruiți
 • min. 4 verticale susținute
 • min. 5 produse ale startup-urilor acceptate de companii
 • min. 2 ediții de Startup Academy pentru fiecare verticală
 • min. 30 mentori cu diferite arii de expertiză

Moldova Startup Week 2020 se va desfășura până în data de 20 noiembrie. În următoarele zile, urmează o serie de acțiuni de interes pentru actualii și potențialii antreprenori care au idei inovative.

Urmărește online evenimentul 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
7 inițiative pentru dezvoltarea startup-urile locale prezentate la Moldova Startup Week 2020

7 inițiative pentru dezvoltarea startup-urile locale prezentate la Moldova Startup Week 2020

Votează cel mai activ ambasador al comunității și startup-ul local cu cel mai mare impact

Votează cel mai activ ambasador al comunității și startup-ul local cu cel mai mare impact

A început „Moldova Startup Week 2020”. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a fost unul dintre subiectele prioritare ale evenimentului

A început „Moldova Startup Week 2020”. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a fost unul dintre subiectele prioritare ale evenimentului

Participă gratuit la trainingul la care vei învăța să-ți prezinți startup-ul în fața investitorilor

Participă gratuit la trainingul la care vei învăța să-ți prezinți startup-ul în fața investitorilor

Moldova Startup Week 2020: Cinci oportunități pentru startup-uri din țara noastră (VIDEO)

Moldova Startup Week 2020: Cinci oportunități pentru startup-uri din țara noastră (VIDEO)

TOP 5 speakeri la Moldova Startup Week. Printre ei se află și un antreprenor care a dezvoltat 3 „unicorni” – startup-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari

TOP 5 speakeri la Moldova Startup Week. Printre ei se află și un antreprenor care a dezvoltat 3 „unicorni” – startup-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari

Advertoriale
Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

Moldindconbank și VISA dau startul Sezonului Dragostei și sunt gata să te trimită în Maldive

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  La 19 ani de la numirea în funcție, reprezentantul permanent al Parlamentului în Secretariatul CSI va fi rechemat din funcție
 • 2
  Ultima oră! Blocul administrativ al Apă-Canal, deconectat de la energia electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă”. Premier Energy: „Nu este afectat sistemul de apeduct”
 • 3
  Lavrov: După Ucraina, Moldova va fi următorul „centru antirusesc”
 • 4
  Parlament: Gavrilița, întâlnită cu pancartele opoziției și susținută de deputații PAS, ieșiți la tribună. UPDATE: Starea de urgență, prelungită cu 60 de zile (FOTO/VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.