Altă modificare vizează introducerea măsurilor de facilitare a comerțului, cum ar fi cumulul de origine. De asemenea, va fi permisă scutirea de taxe vamale pentru importurile de materiale neoriginare utilizate la fabricarea produselor destinate exportului.
„Scopul documentului este susținerea modificării regulilor de origine conform cerințelor economice curente în procesul de liberalizare a schimburilor comerciale în spațiul mediteranean. Modificările propuse la Convenție prevăd mai multe mecanisme de flexibilitate ce sunt în concordanță cu cele deja convenite de Republica Moldova în cadrul acordurilor de liber schimb semnate anterior”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Modificările urmează să devină aplicabile de la 1 ianuarie 2021.
Republica Moldova a aderat la Convenție în anul 2015. Sistemul cumulativ de origine pan-euro-mediteranean permite aplicarea unui cumul diagonal între cele 26 părți contractante la Convenție: Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia, Turcia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo, Insulele Feroe, Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Sistemul stabilește un cadru multilateral al regulilor de origine pentru acordurile de liber schimb.
Potrivit prevederilor legale, în cazul tratatelor internaționale, adoptarea deciziei cu privire la inițierea negocierilor este precedată de consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.