Unul din cele două scenarii ce vor duce oricum, în opinia deputatului Alexandr Slusari, la alegeri parlamentare anticipate ar fi fie încercarea din partea lui Igor Dodon și a PSRM de a păstra actualul Guvern minoritar. „Cu sprijinul, nu știu cui. În afară de coaliție oficială sau neoficială cu partidul Șor, nu văd cine-l poate sprijini. Nu știu cât va exista acest Guvern pentru că va exista presiunea pe intern a societății. Plus că pe extern, orice coaliție cu Șor e mai mult decât periculoasă. Țara rămâne izolată și condițiile pot să se agraveze. Dodon dacă are acest tupeu, putem aștepta că 2-4 luni șă țină, dar acest Guvern va pleca și vor fi alegeri anticipate”, spune Slusari.
Un alt scenariu presupune demisia Guvernului Chicu odată cu învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu. „Și după asta sunt două subvariante. Una ca imediat să se declanșeze alegeri Parlamentare anticipate cu toate riscurile existente, fără buget, investiții capitale și alte riscuri, dar care e cea mai plauzibilă variantă. Sau alta, ca pe scurt timp să se formeze, dacă matematic se permite, un Guvern tranzitoriu pro-european, care cumva va rezolva niște probleme stringente ca: deblocarea relațiilor internaționale, aprobarea politicii bugetar-fiscală, bugetele, soluție pentru gestionarea crizei pandemice. Și apoi alegeri anticipate”, a precizat deputatul Platformei DA.
La rândul său, deputatul PAS Mihai Popșoi a spus că există probabilitatea ca Maia Sandu să-i ceară lui Ion Chicu să renunțe la mandat de premier. „Cât privește demisia lui Chicu la final de an, ar fi un lucru bun. Ar fi o a doua victorie. Domnul Chicu ar putea să le facă acestor cetățeni un cadou. Maia Sandu ar putea să-i ceară demisia. Dar până la sfârșit de an e important să se voteze bugetul. Și când va fi votat, țara va fi gata să intre în anul nou cu buget aprobat”, a spus Popșoi.
Amintim că ieri, 17 noiembrie, premierul Ion Chicu a spus la o emisiune televizată că: „Maia Sandu va fi președinte, fără nicio îndoială. Că eu voi fi prim-ministru până atunci- nu e atât de sigur”.
Premierul Ion Chicu consideră o bună practică întâlnirile săptămânale în formatul devenit tradițional: președintele țării, premierul și șefa Parlamentului. Mai mult, acesta consideră că ședințele trebuie continuate și după învestirea Maiei Sandu în funcție de șef al statului. Iar în cazul refuzului, el va continua discuțiile doar cu speakerul Zinaida Greceanîi.
„Tangoul se dansează în doi, respectiv dacă nu se va dori cooperare din partea unei instituții, ea nu poate fi”, spune Chicu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.