Cu 87 de voturi, deputații au votat un proiect ce consolidează integritatea unor decizii ale BNM. Documentul face parte din angajamentul țării față de FMI

Cu 87 de voturi, deputații au votat un proiect ce consolidează integritatea unor decizii ale BNM. Documentul face parte din angajamentul țării față de FMI

Deputații moldoveni au votat astăzi un proiect de lege, propus de Guvern, care are drept scop consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, reglementare și supraveghere bancară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mai mulți deputați din opoziție și de la putere și-au exprimat susținerea pentru documentul în cauză. Unii însă, precum Vladimir Cebotari de la Pro Moldova, l-au numit „negândit” și „crud”.

Principalele prevederi ale proiectului vizează răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM, determinarea mărimii prejudiciului material cauzat, modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM.

Proiectul a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei. Potrivit autorilor, acesta vine să îmbunătățească reglementările aferente cadrului de înlăturare a acționarilor neconformi din sectorul bancar, regimului compensațiilor pentru daunele cauzate de actele emise de BNM și cele aferente autonomiei și responsabilizării regulatorului bancar.

Unele voci au criticat proiectul, cum ar fi deputatul Pro Moldova, Vladimir Cebotari. „E un proiect „crud”, negândit. E un proiect foarte îngust și nici măcar nu ține de competențele BNM”, a comentat deputatul

Pe de altă parte, aleșii PAS l-au susținut.

„Eu înțeleg că în esența BNM și partenerii externi recunosc că sistemul nostru e corupt, iar cu suficienți bani unii oameni pot obține hotărâri judecătorești care ar reversa decizii BNM. Iar prin acest proiect noi încercăm să blocăm acest proces”, a exemplificat alesul PAS, Dan Perciun.

„Nu aș fi așa de categoric ca dvs, probabil că parțial proiectul nostru e alimentat de unele probleme din justiție, dar argumentele sunt de altă natură. S-au făcut eforturi de curățare a sistemului bancar, pe parcursul acestor ani am acumulat experiență pozitive și negative care ne-a arătat că uneori sistemul de justiție lasă de dorit, la fel și modul în care abordează problema organele de urmărire penală. De fapt, obiectivul BNM e să avem un sistem bancar transparent, bine supravegheat, în care banii deponenților să fie protejați”, a explicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Avem mari așteptări de la instituția pe care o conduceți. Toată tehnicalitatea în care a fost împachetată această intenție ne spune un singur lucru: noi nu avem încredere nici în sistemul judecătoresc, nici în instituția pe care o conduceți. Tratați acest vot ca un credit de încredere”, a punctat șeful fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Opinia sa a fost susținută și de șeful fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari. „Noi susținem acest proiect, dar vreau să-l întreb pe domnul guvernator: cum vreți să sporiți integritatea internă a BNM, ca să nu repetăm cazul Drăguțan?”, a întrebat deputatul

„La BNM s-au făcut multe reforme ce țin de guvernanță și transparență. Eu, în mandatul meu mi-am propus ca BNM să devină o instituție, nu banca unui om, unde fiecare poartă răspundere pentru deciziile luate. De altfel, responsabilitatea personală a oamenilor din BNM nu e deloc limitată, ci reglementată”, a mai adăugat Armașu.

Într-un final, proiectul a fost votat cu 87 de voturi în lectura a doua și ultima. Aprobarea proiectului face parte din angajamentele în cadrul Programului Guvernului Republicii Moldova și Fondului Monetar Internațional.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.