Discuții fierbinți despre apa caldă: Deputații au polemizat asupra unui împrumut oferit de BIRD pentru energia termică din Chișinău

Discuții fierbinți despre apa caldă: Deputații au polemizat asupra unui împrumut oferit de BIRD pentru energia termică din Chișinău

Împrumutul în valoare de 92 milioane de euro pe care îl va primi Moldova din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică s-a lăsat cu discuții aprinse în Parlament. Totuși, aleșii au ratificat Acordul de Împrumut. 

Deputatul Vladimir Vitiuc a vrut să știe cum se va reflecta acest credit asupra tarifelor consumatorilor.

„Dacă nu vor fi modificări la prețul gazelor sau schimbarea cursului valutar, va fi doar efect pozitiv. Va crește profitul întreprinderii din volumul producției energetice. Asta va crea premise pentru micșorarea tarifelor”, a declarat Călin Negură.

„Locatarii cu blocul la încălzire tehnică centralizată vor putea să-și ajusteze nivelul de căldură. Și părinții mei trăiesc în așa fel de apartament, mulți se plâng că nu pot regla nivelul. Câte apartamente vor beneficia de asta și când se va realiza efectul”, a adăugat deputatul Radu Marian.

Dan Perciun a vrut să afle cum se vor micșora tarifele fără a crește salariile acționarilor:

„Profitul întreprinderii e reglementat în anumite limite de ANRE. Orice supra venit se va duce doar spre beneficiul consumatorilor”.

Investițiile oferite de partenerii de dezvoltare vor fi îndreptate spre dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei termice şi electrice din municipiul Chişinău, precum şi a îmbunătăți calitatea şi eficienţa serviciilor de termoficare.

„Realizarea acestui proiect va contribui la alimentarea fiabilă cu energie electrică și termică, în special, a consumatorilor finali din municipiul Chișinău. De asemenea, vor fi efectuate investiții-pilot de eficiență energetică, care vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare și la reducerea consumului de energie în clădirile respective, ceea ce va avea un impact social pozitiv”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Acțiunile prevăzute în proiect urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2025.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.