Se coace o nouă coaliție în Parlament? Deputați: „Este, aparent. Da, nu este beton, dar fragilă” sau „Nu este nicio înțelegere tacită”

Se coace o nouă coaliție în Parlament? Deputați: „Este, aparent. Da, nu este beton, dar fragilă” sau „Nu este nicio înțelegere tacită”

Opiniile deputaților s-au divizat în privința unui scenariu ce presupune formarea unei coaliții între PSRM, Partidul Șor și deputații care au migrat din Pro Moldova la Pentru Moldova. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco consideră că „ceva se coace” între forțele politice. Deputatul PSRM Gaik Vartanean neagă aceste presupuneri și spune că nu există criză politică, iar deputatul PD Nicolae Ciubuc crede că agenda ședinței plenare din 19 noiembrie intenționat a fost aranjată cu subiecte neutre ca să fie creată iluzia unui consens general. Declarațiile deputaților au fost făcute la emisiunea Politica la TV8.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco este convins că fracțiunea parlamentară a PSRM stabilește o alianță neformală cu fracțiunea parlamentară a Partidului Șor. Acest lucru, în opinia sa, ar fi fost vizibil la ședința Parlamentului din 19 noiembrie.

„Este o coaliție, aparent. Da, ea nu este formalizată, nu este beton, este fragilă, dar din ce am văzut azi, acele proiecte care nu afectează niciuna dintre părțile care constituie această coaliție au trecut fără întrebări.

Cred că mai mult este, decât nu, dar semnul exclamării va fi pus în viitorul apropiat. Nu este o coaliție formalizată, dar ceva acolo se coace. Nu au fost puse punctele pe toți i, dar un punct este acolo”, spune deputatul PAS.

La rândul său, deputatul PSRM Gaik Vartanean a ținut să-l contrazică pe Litvinenco. „Ce am văzut azi în Parlament este o dovadă că nu este nicio criză politică cum era stipulat și nicio criză guvernamentală. Azi au fost adoptate legi cu vasta majoritate. Ședința de azi a arătat că nu există nicio coaliție, nicio înțelegere tacită dintre PSRM, Pentru Moldova și Șor sau altcineva”, a răspuns Vartanean.

Deputatul Platformei DA Vasile Năstase susține că proiectele de pe agenda ședinței plenare de joi au fost votate cu majoritate așa cumsunt în mare parte sociale. „Proiectele sociale întotdeauna s-au votat cu o vastă majoritate, acolo unde deputații înțeleg că sunt proiecte care ating nemijlocit cetățeanul și politica trebuie lăsată la o parte”, a punctat Năstase.

Iar deputatul PD Nicolae Ciubuc suspectă că subiectele pentru ședința Parlamentului au fost intenționat selectate astfel ca să se creeze impresia unui fals consens.

„Am simțit de ieri, pentru că am participat la Biroul Permanent și am văzut acele proiecte care n-ar trebui să creeze divergențe, critici sau semnale. Cred că acesta a fost scopul. Proiectele au fost sau sociale sau de rectificare a acordurilor internaționale. Au fost susținute și votate de toată lumea.

Însă, la propunerile de la diferite fracțiuni am văzut divergențe. Pentru viitor probabil că vor veni de la Guvern alte proiecte serioase și deja o să avem anumite divergențe. Atunci o să fie mai clar dacă este formalizată o alianță. Nu știu cum ar putea fi o coaliție oficială, mai curând va fi informală”, a spus Ciubuc.

Amintim că anterior, pe 16 noiembrie, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că inițiază consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru „evitarea unei crize politice”. S-a întâmplat la o zi de la alegerea candidatei PAS, Maia Sandu, la cârma Președinției, cu 57,75% din totalul voturilor exprimate. Însă, nicio forță politică nu a acceptat invitația.

Ulterior, Dodon avea să declare că: „Nici nu mă așteptam că o să vină. Am vrut să văd care vor fi mișcările lor. Nici nu s-au gândit că au căzut singuri în capcană”.

Deocamdată nu se cunoaște dacă există vreun dialog despre alianță între forțele politice menționate, însă, acum nu există o majoritate parlamentară. Iar PD a decis încă înainte de alegerile prezidențiale să se retragă de la guvernare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.