Problemele din sectorul bancar din 2014, provocate de băncile aflate sub administrare specială

Problemele din sectorul bancar din 2014, provocate de băncile aflate sub administrare specială
Foto: sioufaslaw.gr

Conform autorilor studiului „Tendințe în Economia Moldovei” elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice, situația instabilă din sectorul bancar s-a datorat evoluției negative de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care sunt în prezent sub administrare specială. Problemele din sectorul bancar au fost încorporate de tranzacţiile dubioase ale unor bănci comerciale, cât şi  de situaţia precară a acestora. În acest context, incertitudinile cu privire la calitatea creditelor şi capitalului bancar din anul 2014 vor continua să persiste şi în 2015.

„Dacă nu este luată în considerație evoluția celor trei bănci, care se află sub administrare specială, situația din sectorul bancar nu este atât de rea,”afirmă Alexandru Stratan, directorul Institutul Național de Cercetări Economice.

Deteriorarea calităţii portofoliului de credite ale băncilor (B.C. „Banca Socială” S.A., B.C. „Banca de Economii” S.A. şi BCR Chişinău S.A.), plus instituirea administrării speciale la 3 instituţii financiare (B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A. şi B.C. „Banca de Economii”S.A.), a continuat să influenţeze negativ gradul de intermediere financiară, calculat ca ponderea în PIB a creditelor acordate de către bănci, acesta înregistrând o valoare de 36,6% la finele anului 2014, în scădere cu 5,6%. faţă de finele anului 2013. Descreşterea acestui indicator va continua să înregistreze evoluţii negative şi în anul 2015, pe fundalul problemelor din sectorul bancar care riscă să perturbeze treptat stabilitatea sectorului. Dinamica activelor bancare Similar situaţiei din 2013, în anul 2014 activele bancare totale au înregistrat o evoluţie pozitivă, cu o creştere de 28%, totalizând 97584,4 mil. MDL. Activele generatoare de profit care au reprezentat o pondere de 44% în total activ, au înregistrat o descreştere cu 13,4% faţă de 31decembrie 2013. La finele anului 2014, ritmul anual de creştere a activelor bancare s‐a situat pe o pantă ascendentă. În mod evident, această creştere este reflectată începând cu luna octombrie 2014 (18,76%) până în luna decembrie 2014 (28,09%).

Finele anului 2014, se soldează cu o îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite în sectorul bancar, valoarea creditelor neperformante a scăzut cu 2% faţă de începutul anului. În ceea ce priveşte ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor la 31.12.2014, aceasta a crescut cu 0,17 % faţă de data 31 decembrie 2013, constituind 11,73%.

La finele anului 2014, ponderile maxime ale creditelor neperformante sunt deţinute de trei bănci comerciale (B.C. “Banca Socială” S.A. - 32,66%; B.C. „Banca de Economii” S.A. - 72,59% şi BCR Chişinău S.A.‐31,75%) din 14 bănci. Trendul crescător al acestui indicator reflectă o deteriorare a calităţii portofoliului de credite ale acestor bănci cât şi a nivelului redus de stabilitate a întregului sistem bancar. Activitatea de creditare rămâne principala sursă de generare a pierderilor la nivelul unei bănci. Astfel, pentru evitarea riscurilor generate din activitatea de creditare, instituţiile financiare se orientează spre creditarea ramurilor care aduc profit. Observăm că în anul 2014 ponderea cea mai mare în portofoliul total de credite au deţinut‐o creditele acordate comerţului (32,9%), fiind urmate de creditele acordate industriei alimentare (9,8%), pentru consum (7,4%) şi industriei prelucrătoare (7,4%), creditele acordate pentru prestarea serviciilor (7%), urmat de credite acordate agriculturii (6,4%).

Evoluţia capitalului bancar
Indicatorul de solvabilitate a sistemului bancar la sfârşitul anului 2014 a înregistrat valoare  inferioară cerinţei minime stabilite de legislaţie (≥16%), înregistrând 13,21% (în scădere cu 9,81 %  faţă de 31.12.2013), din cauza înrăutăţirii situaţiei financiare a B.C. „Banca de Economii” S.A. (3,22%) şi B.C. „Banca Socială” S.A. (2,56%). Cu toate că
s‐a înregistrat un subnivel al suficienţei capitalului ponderat la risc pe întreg sistemul bancar la finele anului 2014, se observă o dinamică pozitivă a CNT, care la data de 31.12.2014 s‐a majorat cu 10,6% faţa de sfârșitul anului .2013. Respectiv şi capitalul de gradul I la 31.decembrie 2014, a crescut cu 9,8% până la 8707,29 mil. MDL faţă de 31 decembrie  2013. Activele ponderate la risc înregistrează o creştere de 92,6% în anul 2014, faţă de anul 2013.

Prin urmare, trei bănci comerciale au înregistrat rezultate financiare negative la sfârşitul lunii decembrie 2014: B.C. „Eximbank Gruppo Veneto Banca” S.A. - (‐) 217,8 mil. MDL, urmată de Banca de Economii S.A. - (‐) 202,5 mil. MDL şi BCR Chişinău S.A. - (‐) 3,7 mil. MDL. De menţionat că, la sfârşitul lunii decembrie 2014, B.C. „Moldindconbank” S.
A. ocupă poziţia de lider la capitolul profit, înregistrând valoarea de 397,5 mil. MDL, urmată de către B.C. „Moldova Agroindbank” S.A., cu un profit de 357,5 mil. MDL şi B.C. „Victoriabank” S.A. cu 205,4 mil. lei.

La data de 31 decembrie 2014, BC Moldova-Agroindbank S.A. îşi menţine poziţia de lider de piaţă la capitolul acordarea creditelor. Cota băncii în volumul total al creditelor acordate constituie 26,5%, poziţie pe care nu şi‐o poate pierde prea curând (cu un sold total de 10826,1 mil. MDL, în creştere cu 18,0% faţă de 31 decembrie 2013). Urmată de BC Moldindconbank S.A. ce deţine poziţia a doua pe piaţa creditelor bancare cu o cotă de 21,8%, depăşind‐o pe BC Victoriabank S.A. (14,1%). În ceea ce priveşte structura depozitelor, la sfârşitul lunii decembrie 2014, poziţia de lider pe piaţă după soldul depozitelor atrase este deţinută de BC Banca Socială S.A. cu un sold total de 13903,1 mil. MDL, în creştere de 5 ori, faţă de decembrie 2013. Cota de piaţă a acestei bănci constituie 21,2%. Următoarea poziţie este deţinută de BC Moldova-Agroindbank S.A. (17,5%), la finele anului trecut, înregistrând un sold al depozitelor atrase de 11487,7 mil. MDL, cu 20,7% mai puţin faţă de faţă 31 decembrie 2013.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo

Biserica rusă l-ar putea canoniza pe militarul Alexandr Suvorov. O asemenea propunere a venit din partea lui Serghei Șoigu

Biserica rusă l-ar putea canoniza pe militarul Alexandr Suvorov. O asemenea propunere a venit din partea lui Serghei Șoigu

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 2
  EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților
 • 3
  Ministerul rus de Externe: Moscova va monitoriza reacția Chișinăului la posibilele livrări de arme NATO
 • 4
  Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.