Problemele din sectorul bancar din 2014, provocate de băncile aflate sub administrare specială

Problemele din sectorul bancar din 2014, provocate de băncile aflate sub administrare specială
Foto: sioufaslaw.gr


Conform autorilor studiului „Tendințe în Economia Moldovei” elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice, situația instabilă din sectorul bancar s-a datorat evoluției negative de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care sunt în prezent sub administrare specială. Problemele din sectorul bancar au fost încorporate de tranzacţiile dubioase ale unor bănci comerciale, cât şi  de situaţia precară a acestora. În acest context, incertitudinile cu privire la calitatea creditelor şi capitalului bancar din anul 2014 vor continua să persiste şi în 2015.

„Dacă nu este luată în considerație evoluția celor trei bănci, care se află sub administrare specială, situația din sectorul bancar nu este atât de rea,”afirmă Alexandru Stratan, directorul Institutul Național de Cercetări Economice.

Deteriorarea calităţii portofoliului de credite ale băncilor (B.C. „Banca Socială” S.A., B.C. „Banca de Economii” S.A. şi BCR Chişinău S.A.), plus instituirea administrării speciale la 3 instituţii financiare (B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A. şi B.C. „Banca de Economii”S.A.), a continuat să influenţeze negativ gradul de intermediere financiară, calculat ca ponderea în PIB a creditelor acordate de către bănci, acesta înregistrând o valoare de 36,6% la finele anului 2014, în scădere cu 5,6%. faţă de finele anului 2013. Descreşterea acestui indicator va continua să înregistreze evoluţii negative şi în anul 2015, pe fundalul problemelor din sectorul bancar care riscă să perturbeze treptat stabilitatea sectorului. Dinamica activelor bancare Similar situaţiei din 2013, în anul 2014 activele bancare totale au înregistrat o evoluţie pozitivă, cu o creştere de 28%, totalizând 97584,4 mil. MDL. Activele generatoare de profit care au reprezentat o pondere de 44% în total activ, au înregistrat o descreştere cu 13,4% faţă de 31decembrie 2013. La finele anului 2014, ritmul anual de creştere a activelor bancare s‐a situat pe o pantă ascendentă. În mod evident, această creştere este reflectată începând cu luna octombrie 2014 (18,76%) până în luna decembrie 2014 (28,09%).

Finele anului 2014, se soldează cu o îmbunătăţire a calităţii portofoliului de credite în sectorul bancar, valoarea creditelor neperformante a scăzut cu 2% faţă de începutul anului. În ceea ce priveşte ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor la 31.12.2014, aceasta a crescut cu 0,17 % faţă de data 31 decembrie 2013, constituind 11,73%.

La finele anului 2014, ponderile maxime ale creditelor neperformante sunt deţinute de trei bănci comerciale (B.C. “Banca Socială” S.A. - 32,66%; B.C. „Banca de Economii” S.A. - 72,59% şi BCR Chişinău S.A.‐31,75%) din 14 bănci. Trendul crescător al acestui indicator reflectă o deteriorare a calităţii portofoliului de credite ale acestor bănci cât şi a nivelului redus de stabilitate a întregului sistem bancar. Activitatea de creditare rămâne principala sursă de generare a pierderilor la nivelul unei bănci. Astfel, pentru evitarea riscurilor generate din activitatea de creditare, instituţiile financiare se orientează spre creditarea ramurilor care aduc profit. Observăm că în anul 2014 ponderea cea mai mare în portofoliul total de credite au deţinut‐o creditele acordate comerţului (32,9%), fiind urmate de creditele acordate industriei alimentare (9,8%), pentru consum (7,4%) şi industriei prelucrătoare (7,4%), creditele acordate pentru prestarea serviciilor (7%), urmat de credite acordate agriculturii (6,4%).

Evoluţia capitalului bancar
Indicatorul de solvabilitate a sistemului bancar la sfârşitul anului 2014 a înregistrat valoare  inferioară cerinţei minime stabilite de legislaţie (≥16%), înregistrând 13,21% (în scădere cu 9,81 %  faţă de 31.12.2013), din cauza înrăutăţirii situaţiei financiare a B.C. „Banca de Economii” S.A. (3,22%) şi B.C. „Banca Socială” S.A. (2,56%). Cu toate că
s‐a înregistrat un subnivel al suficienţei capitalului ponderat la risc pe întreg sistemul bancar la finele anului 2014, se observă o dinamică pozitivă a CNT, care la data de 31.12.2014 s‐a majorat cu 10,6% faţa de sfârșitul anului .2013. Respectiv şi capitalul de gradul I la 31.decembrie 2014, a crescut cu 9,8% până la 8707,29 mil. MDL faţă de 31 decembrie  2013. Activele ponderate la risc înregistrează o creştere de 92,6% în anul 2014, faţă de anul 2013.

Prin urmare, trei bănci comerciale au înregistrat rezultate financiare negative la sfârşitul lunii decembrie 2014: B.C. „Eximbank Gruppo Veneto Banca” S.A. - (‐) 217,8 mil. MDL, urmată de Banca de Economii S.A. - (‐) 202,5 mil. MDL şi BCR Chişinău S.A. - (‐) 3,7 mil. MDL. De menţionat că, la sfârşitul lunii decembrie 2014, B.C. „Moldindconbank” S.
A. ocupă poziţia de lider la capitolul profit, înregistrând valoarea de 397,5 mil. MDL, urmată de către B.C. „Moldova Agroindbank” S.A., cu un profit de 357,5 mil. MDL şi B.C. „Victoriabank” S.A. cu 205,4 mil. lei.

La data de 31 decembrie 2014, BC Moldova-Agroindbank S.A. îşi menţine poziţia de lider de piaţă la capitolul acordarea creditelor. Cota băncii în volumul total al creditelor acordate constituie 26,5%, poziţie pe care nu şi‐o poate pierde prea curând (cu un sold total de 10826,1 mil. MDL, în creştere cu 18,0% faţă de 31 decembrie 2013). Urmată de BC Moldindconbank S.A. ce deţine poziţia a doua pe piaţa creditelor bancare cu o cotă de 21,8%, depăşind‐o pe BC Victoriabank S.A. (14,1%). În ceea ce priveşte structura depozitelor, la sfârşitul lunii decembrie 2014, poziţia de lider pe piaţă după soldul depozitelor atrase este deţinută de BC Banca Socială S.A. cu un sold total de 13903,1 mil. MDL, în creştere de 5 ori, faţă de decembrie 2013. Cota de piaţă a acestei bănci constituie 21,2%. Următoarea poziţie este deţinută de BC Moldova-Agroindbank S.A. (17,5%), la finele anului trecut, înregistrând un sold al depozitelor atrase de 11487,7 mil. MDL, cu 20,7% mai puţin faţă de faţă 31 decembrie 2013.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Fotbalul moldovenesc, la cel mai mare coeficient din istorie în Cupele Europene

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Afganistanul, prin ochii Olgăi Cegorean: Cel mai mult îmi e frică să nu mă mai pot întoarce niciodată acolo
 • 2
  Mesaj cu apropo de la Arina Spătaru? „Mi-am luat rămas bun de la Platforma DA. Nu știu de ce am ales să stau într-o mlaștină”
 • 3
  Ultima oră! Procurorii renunță oficial la învinuirile din „dosarul Petrenco”
 • 4
  Vremea se răcește. Meteorologii au emis Cod Galben de îngheț
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.