
Președinții de asociații de business îndeamnă producătorii și retailerii să participe la proiectul Banca de Alimente. Ce beneficii au scos în evidență (VIDEO)
Banca de Alimente celebrează în săptămâna 23-29 noiembrie „Săptămâna Prevenirii Risipei de Alimente”. Cum autoritățile și legislația încurajează agenții economici și producătorii să prevenim risipa, dar și ce îndemn au președinții asociațiilor de business și producători de la noi, în susținerea acestui proiect, vedeți mai jos.
・
„Chiar dacă și la nivel European este un cadru general de reglementări, fiecare țară în parte își adaptează modalitatea de acțiune, deoarece aceasta depinde de mărime, de teritoriu... așa și Republica Moldova – preia bunele practici și le adaptează la specificul și realitățile țării noastre”, menționează Iuliana Drăgălin, secretară de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Autor:
Legislația națională în domeniu:
- Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 a ONU, semnată în 2015
- Mențiuni în Strategia Națională de Dezvoltare Moldova – 2030
- Strategia de siguranță alimentară pentru perioada 2018-2022
- Legea nr. 306/2008 privind siguranța alimentelor
- Legea nr. 209/2016 privind deșeurile și
- Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare
- Proiect de lege privind asigurarea executării acțiunii 4.5.9 din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023

„Suntem convinși că acest proiect de lege, care are un aspect win-win, în care câștigă atât antreprenorii, cât și consumatorii, mai are aspecte pozitive și la capitolul de mediu - deci acest act normativ la preveni și poluarea mediului. Va permite și altor antreprenori să dezvolte pe alte domenii sau să se includă în circuitul dat, precum și responsabilitatea socială a fiecăruia dintre noi, atât ca pers fizică, cât și juridică”, mai spune Iuliana Drăgălin, secretară de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Autor:
Asociația „Moldova Fruct” își ajută membrii în ceea ce privește cerințele de piață, dezvoltarea, extinderea și asigurarea calității producției și identificarea de noi piețe de desfacere pentru fructele sau legumele produse în țara noastră
„Ne bucură faptul că în sfârșit în Republica Moldova va fi creată această Bancă de Alimente care vine să diminueze pierderile de alimente. Pe de-o parte sunt agenții economici care pot să urmărească perioada de valabilitate a produsului și dacă ele sunt conforme de alimentare, dar nu sunt relevante pentru a fi puse în comerțul organizat. În rețelele de magazine știm că există cereri foarte riguroase în privința aspectului comercial și al termenului de valabilitate – aici banca de Alimente vine cu o soluție și e foarte simplu să-i apelăm și să-i informăm, pentru că ei dispun de toată logistica. Invităm toți producătorii de fructe, de legume, de cei care se ocupă cu comerțul să participe și să contribuie la această bancă de Alimente pentru că aceasta e până la urmă o responsabilitate socială”, spune Iurie Fală, director executiv Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.
Autor:

Asociația Business-ului European (EBA) promovează și transpune bunele practici și valorile europene în Republica Moldova, armonizând Acquisul comunitar pentru companiile străine din țara noastră
„Banca de Alimente este un proiect foarte răspândit în Uniunea Europeană. Există o serie de proiecte asemănătoare, promovate de mediul de business, de agenți economici. Aceste donații de alimente nu se fac doar de sărbători – donațiile de alimente se desfășoară pe parcursul întregului an și este o practică care sperăm că se va implementa și desfășura cu succes și la noi. Această practică derivă inclusiv de la valorile și responsabilitatea social-corporativă pe care o manifestă agenții economici din Uniunea Europeană și care sperăm că va fi implantată și dezvoltată cu succes și în Republica Moldova. Încurajăm toată comunitatea de afaceri să facă parte din acest proiect frumos, mai cu seamă rețelele internaționale și inclusiv importatorii de produse alimentare”, spune Mariana Rufa, Directoare executivă a Asociației Business-ului European din Moldova (EBA).
Autor:

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (ODIMM) ajută numeroase întreprinderi mici și mijlocii pentru a se dezvolta, a crește și a penetra piețele internaționale, Astăzi ODIMM implementează peste 20 de proiecte naționale și internaționale.
„Noi susținem cu drag inițiativa Băncii de Alimente și sperăm că acest proiect filantropic va genera genera o mobilizare intensă a agenților economici și va contribui la soluționarea unei probleme sociale acute – foamea, dar și va contribui la impactul de poluare asupra mediului ambiant. Încurajez antreprenorii să se înscrie în această campanie generoasă, astfel (de scos bâlba aici) prevenind risipa de alimente. Haideți împreună să fim mai buni, mai aproape de nevoile celor mai triști ca noi, și să facem acest gest de caritate. Un singur produs poate ferici un copil sau un om nevoiaș. Să ne amintim de vorba poetei Leonida Lari: „Să nu arunci Copile pâinica jos nicicând...””, Iulia Costin, Directoare executivă Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
Autor:

Echipa Băncii de Alimente încurajează agenții economici, distribuitorii, importatorii de produse, producătorii agro-alimentari să devină partenerii Băncii de Alimente, iar organizația își asumă logistica (transport, colectare, siguranța distribuției în teren), facturarea și distribuția în termen a produselor către proiectele sociale.