Situația mass-media din RM: Jurnaliștii nu așteaptă sprijin de la guvernare, ci doar instrumente funcționale

Situația mass-media din RM: Jurnaliștii nu așteaptă sprijin de la guvernare, ci doar instrumente funcționale

La nici trei ani de la intrarea în vigoare a Codului serviciilor media audiovizuale, Parlamentul pregătește deja un proiect de modificare a acestuia. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei parlamentare de specialitate, Adrian Lebedinschi în cadrul Forumului Mass-Media din Republica Moldova, ediția a șasea. În timp ce reprezentanții ong-urilor de media, ambasadori și jurnaliști au venit cu mesaje de atenționare cu privire la situația mass-media din țara noastră, actualul ministru al Justiției a afirmat că pentru îmbunătățirea situației nu ar fi necesare acțiuni foarte drastice. 

„Tocmai am traversat o campanie electorală plină de minciuni și discurs de ură. Comparativ cu 2016, consumatorii de presă nu au mai tolerat falsurile. Cred că e și meritul jurnaliștilor onești. Lucrurile încep să funcționeze altfel și oamenii caută informații din surse credibile. Vreau să cred că mesajele din ultimele zile de campanie, enunțat de unul dintre candidați, președinte în exercițiu, ne-au ajutat pe noi și pe alte organizații să le explicăm oamenilor că ura arată anume așa - că e periculoasă și nu poate fi ignorată”, a declarat în deschiderea Forumului, președinta Consiliului de presă, Viorica Zaharia. 

Jurnaliștii nu așteaptă sprijin de la guvernare. E nefiresc să te sprijine cel pe care tu îl monitorizezi și îi contabilizezi greșelile. Noi vrem doar ca instrumentele de dobândire a informației să funcționeze, ca legislația ce interzice concentrarea media să funcționeze, iar piața de publicitate să fie liberă.

Viorica Zaharia

La sesiunea de deschidere a Forumului Mass-Media din acest an a participat și președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta a venit cu promisiunea de a transforma Președinția într-o instituție transparentă și deschisă presei.

„Ziariștii adevărați își fac misiunea bine, trecând prin mari greutăți. Acest lucru se întâmplă deja de mai mulți ani. Știm că ziariștii onești ajung să fie bruscați, știm că trebuie să treacă prin concurență neloială de ani de zile. Pe de altă parte, vedem cum televiziunile anagajate politic înfloresc, pentru că își ajută stăpânii ca să controleze cetățenii prin dezinformare. Aprecieri pentru ziariștii care au rezistat, cei care au reușit și reușesc să informeze obiectiv cetățenii. Vreau să fac un angajament - Președinția va fi o instituție transparentă. Presa liberă trebuie să devină o realitate în Republica Moldova. Dacă ne dorim cu adevărat procese democratice, trebuie cu toții să depunem toate eforturile așa încât să ajungem să avem o presă liberă. O să insistăm ca justiția să-și facă treaba, inclusiv să sancționeze finanțarea presei de către partide politice din bani netransparenți”, a punctat Maia Sandu.

De cealaltă parte, actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a subliniat că măsurile de combaterea a falsurilor și monitorizare a presei nu ar trebui să fie foarte agresive.  

„Îmi amintesc anul 2006 când intra în vigoare Codul Audiovizualului, acea luptă pentru transparență și libertatea mass-mediei în RM. Înțelegem esența acestei a patra putere în stat într-un stat de drept. Cu siguranță nu trebuie să intervenim prin măsuri agresive. Combaterea fake-news-urilor prin denunțarea publică a lor, astfel educăm societatea. Trebuie să fim foarte insistenți în această direcție. Da, avem și reversul libertății de exprimare. Fake-news, discurs de ură - aici trebuie să ne consolidăm eforturile, ca să creăm o societatea sănătoasă. Astăzi nu e clar cine promovează politicile în domeniul mass-media. E nevoie de un plan de țară care să fie elaborat. Cu siguranță avem de lucrat și la consolidarea Codului serviciilor media audiovizuale. Codul este bun. Problema e la persoanele care nu implementează conform Codul. Cu cât mai multă presiune va fi pe aceste persoane, vor fi și rezultate, ca să înțeleagă cum să aplice corect legislația și să respecte libertatea de exprimare. Vă asigur că Ministerul Justiției este un partener fidel al libertății de exprimare și al mass-media”, a declarat Nagacevschi.  

Deputatul Adrian Lebedinschi a ținut să evidențieze faptul că Legislativul deja lucrează la un proiect de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, dar nu a menționat când acest ar putea fi supus dezbaterilor în plen. 

„Deși n-au trecut nici trei ani de la adoptarea Codului serviciilor media audiovizuale, noi vrem să îl supunem analizelor. Mass-media este o afacere. Din păcate este insuficient de finanțată. Atât timp cât economia va fi la nivelul la care este, atât timp vom avea și o mass-media insuficient finanțată. Politicienii nu tot timpul sunt corecți, dar dumneavoastră, jurnaliștii, sunteți cei care puteți să ne dați putere, să dezvoltați un subiect sau pur și simplu să-l opriți, prin simplu fapt că nu o să-l promovați. Mass-media este o armă pentru apărarea țării. Dar, dvs puteți și să distrugeți. Politicianului îi expiră mandatul și a plecat, dar dvs rămâneți în continuare să activați. Aici v-aș ruga să acționați conform propriei dvs convingeri. Noi pregătim proiect de lege pentru modificarea Codului unde să fie expres prevăzute care să fie sursele de informare și acces la ele”, a punctat Lebedinschi.

Ambasadorii străini acreditați la Chișinău au ținut să sublinieze cât de importantă este libertatea și independența mass-media într-o societate democratică. 

„Mass-media joacă un rol vital pentru viața țării. Este un moment oportun pentru a discuta situația mass-media după o campanie electorală care a scos la iveală că prea multe instituții media promovează interesele politice. Aș dori să solicit Parlamentului și Guvernului să reînoiască cadrul legal. Este important să existe mass-media liberă, independentă și ca informația corectă să ajungă la oameni. Când am activat în RM cu 11 ani în urmă, dimineața mergeam și cumpăram toate ziarele care apăreau. Din păcate nu mai este cazul. Au rămas foarte puține reviste și ziare”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. 

Regret că Republica Moldova se află în cădere constantă în clasamentul mondial al libertății presei. Este o tendință alarmantă. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât vedem că normele legale nu se aplică în spiritul legii. Este necesară o evaluare externă a Consiliului Audiovizualului (CA). Evidențiem importanța jurnalismului de investigație și a presei independente în general. Este foarte important accesul jurnaliștilor la informație și transparența din partea instituțiilor de stat. Asta există în toate țările democratice, toate țările europene. Este inadmisibil atacarea în judecată a mass-media pentru investigațiile realizate. Campania electorală a fost marcată de o infodemie.

Peter Michalko

La rândul său, Ambasadorul SUA a ținut să menționeze necesitatea ca în din componența Consiliului Audiovizualului să facă parte și un reprezentant al societății civile. 

„Presa liberă este piatra de temelie a oricărei democrații. Fără ea nu există niciun instrument de a responsabiliza alegătorii. Dezinformarea este omniprezentă. Este ușor să scrii o știre fără sens și să o publici pe o rețea de socializare. De cele mai multe ori cel mai bun lucru e să ignorăm minciunile. Suntem în mijlocul unei pandemii globale. Din păcate există elemente maligne care folosesc acest moment pentru a răspândi dezinformarea. Moldova are nevoie de presă liberă, cetățenii au nevoie de acces la o varietate de surse mass-media. Statele Unite susțin mass-media care servesc publicului și nu intereselor înguste. Dar mai este mult de lucru. Nu există reprezentanți ai societății civile în Consiliul Audiovizualului. Este important ca societatea civilă să aibă o voce puternică în CA. Cu acces mai larg la mass-media independentă, moldovenii vor fi mai informați și vor fi mai capabili să-i responsabilizeze pe politicieni”, a conchis Dereck J. Hogan.

Menționăm că la 24 și 25 noiembrie 2020 se desfășoară ediția a șasea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. Forumul este convocat anual sub egida Consiliului de Presă pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

LIVE TEXT. Forumul Mass-media 2020

În cadrul Forumului din acest an vor avea loc două dezbateri, una la tema implementării Concepției naționale de dezvoltare a mass-media și a noului Cod al serviciilor media audiovizuale, și alta despre impactul restricțiilor pe timp de pandemie asupra libertății presei. La dezbateri vor participa jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, precum și reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova.

În cele două zile ale Forumului se vor desfășura patru ateliere despre managementul redacțional pe timp de criză, modelele eficiente de monetizare a produselor jurnalistice și de suplinire a bugetelor redacțiilor, digitalizarea știrilor, transparența finanțării media, și un masterclass despre utilizarea noilor tehnologii în realizarea investigațiilor jurnalistice. La dezbateri și ateliere au confirmat participarea experți din Letonia, Ucraina, România, Georgia, Polonia, Rusia și Ungaria.

În rezultatul discuțiilor de panel și a atelierelor tematice, va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Forumului Mass-Media 2020 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților europeni şi internaționali care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
„Să nu confundăm libertatea de exprimare cu libertatea de a minți.” INTERVIU cu Petru Macovei despre dezinformare și propagandă în mass-media

„Să nu confundăm libertatea de exprimare cu libertatea de a minți.” INTERVIU cu Petru Macovei despre dezinformare și propagandă în mass-media

Raport: AGORA a mediatizat în mod echilibrat campania electorală din turul doi al alegerilor prezidențiale. Opt portaluri din 12 l-au favorizat pe Igor Dodon

Raport: AGORA a mediatizat în mod echilibrat campania electorală din turul doi al alegerilor prezidențiale. Opt portaluri din 12 l-au favorizat pe Igor Dodon

EDITORIAL | Ce am reușit în șase luni de Membership AGORA și nouă luni de presă în pandemie

EDITORIAL | Ce am reușit în șase luni de Membership AGORA și nouă luni de presă în pandemie

Advertoriale
Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Câștigătoarea tombolei IuteCredit s-a ales cu un premiu în valoare de 100 000 lei (VIDEO)

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

Aveți nevoie de un credit? Acum puteți solicita un împrumut de până la 300.000 de lei fără gaj de la FinComBank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Vicepremierul Spînu: Există riscul de sistare a livrărilor de gaz, dacă nu se va face auditul datoriei „Moldovagaz”
 • 2
  Modificări în Protocolul Clinic Național pentru tratarea COVID-19: Carantină redusă de la 14 zile la 10 zile, noi criterii de revenire la muncă și mai multe remedii antivirale incluse
 • 3
  Meta, compania mamă a rețelei sociale Facebook, anunță că a construit cel mai rapid supercomputer din lume. Când va intra în funcțiune
 • 4
  „Cheile la bază” sau „Jos prețul la metan!”: Șoferii de taxi, divizați între protestele din fața Guvernului și rândurile la gazul „de aur” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.