În antreprenoriat există multe pietre subacvatice, despre care nu se povestește. Însă, pentru a scrie povestea unei idei de afaceri, e necesar să te lovești și să mergi înainte. Asta povestește și antreprenorul Sergiu Grădinaru cu o experiență de peste 10 ani în domeniu. E convins că echipa e cea care garantează realizările în companie, iar munca fiecăruia merită respectată. Cât despre crize, omul de afaceri spune că fiecare naște noi oportunități, iar o afacere poate fi lansată în această perioadă dacă se ține cont de toți factorii care ar putea influența la dezvoltarea ei.
Sergiu Grădinaru e fondatorul unei companii mari de mezeluri din țara noastră, iar în cadrul unui interviu marca Nota de Plată a oferit mai multe sfaturi pentru tinerii care își propun să își deschidă o afacere. El susține că, în acest moment, nu există o cultură între concurenți, iar asta afectează oarecum piața.
„Concurentul încearcă să bată cu prețul alt concurent și e o greșeală foarte mare, deoarece ea aduce rezultate negative în perspectivă îndelungată pentru ambii. Ar trebui să fie o cultură care la noi un pic lipsește. Mulți jucători încearcă să își câștige cota de piață prin a face dumping cu prețul și impune voluntar compărătorul să selecteze prin prisma acelorași criterii”.
Întrebat ce instrumente nu mai aduc roade astăzi în business, Sergiu ne-a spus că ideile inspirate de la alți jucători nu mai aduc rezultate pe termen lung.
„Acum nu trebuie să copii ceva. Copiatul nu a adus rezultate în perspectivă lungă. Îți pare că dacă mergi pe o cărărușă repetată, vei salva careva costuri. În realitate, tu faci la fel ce face altcineva, împarți cu el piața și dai de înțeles altcuiva să vină și cu care vei împărți la fel piața. Dacă lansezi o afacere, încearcă să vezi noi oportunități. Analizează, studiază și atunci reușești la sigur”.
Muncă rușinoasă nu există. Fiecare om care muncește e slăvit
Sergiu Grădinaru, antreprenor
Și dacă să vorbim despre formarea unei echipe, misiune care îi revine fiecărui conducător, omul de afaceri e convins că fiecare membru e un element vital, iar orice fel de muncă merită respectată.
„E important să fie omul coechipier și e o calitate foarte importantă. Sigur că nivelul de profesionalism e foarte important. Noi singuri nu reușim nimic și e important să înțelegem asta. Noi suntem valoroși ca o echipă, ca un mecanism care poate funcționa când sunt toate piesele, chiar și măturătorul sau paznicul de la poartă. Ei toți sunt importanți și trebuie respectați. Nu accept aroganța, indiferența și minciuna. Muncă rușinoasă nu există. Fiecare om care muncește e slăvit.
Echipa care o faci îți garantează performanța și succesul chiar dacă ești zero în ceea ce faci. Este un avantaj când ești din meserie. Asta îți garantează o securitate, iar șansele de a gafa sunt mai mici. Școala noastră nu ar fi utilă pentru antreprenorii de astăzi. Cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un antreprenor e curaj, atenție și capacitatea de a manevra. În economia noastră trebuie să știi să te adaptezi la climat”.
Fiecare criză naște noi oportunități. Trebuie să ții cont de toți factorii care te pot influența la lansarea afacerii
Sergiu Grădinaru, antreprenor
În ceea ce privește crizele economice, cum ar fi cea provocată de COVID-19, Sergiu Grădinaru declară orice criză e dificilă, însă e o lecție bună de antreprenoriat.
„Nu este nimic roz și asta ar trebui să înțeleagă toți. Este versoul la orice pare roz și frumos. Sunt și zile amare și nopți nedormite, dezamăgiri.
Noi ne-am deschis în perioada cea mai inoportună și am avut parte de tot soiul de probleme și dezamăgiri, cum ar fi insuficiență de cadre, blocaje de la clienți. Când intră un nou membru pe piață există o marjă de neîncredere. Există multe pietre subacvatice despre care nimeni nu îți spune. Dai de ele, te lovești și mergi înainte.
Fiecare criză naște noi oportunități. Trebuie să ții cont de toți factorii care te pot influența la lansarea afacerii. În fiecare criză, apar noi oportunități pe care nu le vedeai în afara crizei. Te poți lansa în criză, dar e mai dificil. Conjunctura nu e foarte favorabilă pentru lansarea unei noi afaceri, dar cineva reușește. Nu trebuie să îți fie frică de greșeli, chiar dacă ele costă. În spatele lor stă experiența. Ar fi bine să învățăm din greșelile altcuiva, dar nu prea ne reușește”.
Compania Nivalli și-a început activitatea în anul 2009 cu șase angajați și 20.000 de euro investiți. Până în prezent, numărul angajaților a crescut până la aproximativ 260, iar cifra de afaceri pentru anul 2019 număra 155.809.000 lei.
Nota de plată - Like și share pe rețelele noastre și pe canalul de youtube Agora.
Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.
 (1).jpg)
Vezi și aceste știri

Iulia Costin, despre sursele de finanțare ODIMM, sprijinul pe timp de pandemie și granturi pentru tineri | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată (VIDEO)

Vrei să îi explici copilului valoarea banilor? Laurenția Filipschi ne spune care sunt instrumentele, cum îi învățăm să își gestioneze banii de buzunar și cum să nu îi ia pe furiș | Nota de Plată

Adriana Făureanu, jurnalistă AGORA: „Totul are o notă de plată. Susține libertatea jurnaliștilor pentru un viitor care să îți aparțină” (VIDEO)

Inspectorii de integritate au stabilit amenzi de peste 18.000 de lei și au pornit mai multe cauze contravenționale

Rândurile de camioane la hotarele R. Moldova: De la nicio unitate în vama Cahul-Oancea, la 110 unități la vama Sculeni
Advertoriale

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)
