Ultimul studiului elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice relevă faptul că investițiile străine atrase în economia națională au fost în descreștere anul trecut. Situația este agravată de credibilitatea redusă a sistemului bancar moldovenesc și evoluţiile pe piaţa valutară.
Investițiile străine atrase în economia națională au continuat evoluția lor modestă atestată în perioada ce a urmat criza din anul 2009. Media creșterii anuale a influxului net de Investiţii Străine Directe (ISD) în ultimii 5 ani a fost de 3%, iar 3 din cei cinci au fost ani în care acestea au înregistrat ritmuri anuale de creștere negativă. În 2014, valoarea Investiţiile Străine Directe nete în economie a însumat 207,4 milioane de dolari (diminuându‐se cu 12,2% față de anul precedent.), ceea ce reprezintă mai puțin de o treime din valoarea maximă a influxului net de investiții străine directe, atrase în economie în anul 2008. Ca urmare, preponderent fluctuațiilor ratelor de schimb, stocul de ISD în economia națională la finele anului 2014 a înregistrat o modificare și mai mică comparativ cu 31 decembrie 2013, sporind cu circa 32,4 milioane de dolariși atingând nivelul de 3646,9 milioane de dolari (45,9% din PIB)
Investiţiile străine directe care reprezintă o cotă importantă din angajamentele rezidenţilor faţă de străinătate s‐au redus cu circa 12% față de anul precedent. Conform datelor preliminare influxul net de ISD a constituit 207,4 milioane de dolari, în scădere faţă de anul 2009 cu 0,9 milioane de dolari. În 2014 s‐au produs rambursări a împrumuturilor contractate anterior de către sectorul guvernamental, Banca Naţională și alte sectoare, care au depășit împrumuturile atrase cu 39,2 milioane de dolari. În volum impunător, de aproximativ 107,9 milioane de dolari s‐a redus numerarul în valută naţională, conturile curente și depozitele în sistemul bancar naţional ale nerezidenţilor.
Aceste evoluţii ar putea continua și în anul 2015. Credibilitatea sistemului bancar moldovenesc s‐a redus. Evoluţiile pe piaţa valutară sunt incerte. Perspectivele de creștere a influxurilor de valută sunt reduse pe termen scurt, iar în vederea stabilizării cursului leului moldovenesc faţă de Euro și USD și reducerea presiunilor inflaţioniste în ţară, Banca Naţională ar putea avea noi intervenţii pe piaţa valutară influenţând negativ stocul activelor de rezervă.
Autorii studiului remarcă faptul că volumul investiţiilor străine provenite din străinătate sunt mult prea mici, comparativ cu necesarul economiei naţionale. Anul 2015, cel mai probabil nu va aduce salturi majore în activitatea investiţională, o serie de factori de ordin economic și politic determinând incertitudinea mediului investiţional - instabilitatea politică, conflictul ruso‐ucrainean și previzibilitatea redusă a evoluţiei relaţiilor economice și politice moldo‐ruse. Pe termen mediu însă, în condiţiile în care se va stabili o claritate în privinţa rolului regiunii Transnistrene în procesul euro‐integraţionist al Republicii Moldova și se va produce implementarea cu succes a Acordului de Asociere, interesul investitorilor străini pentru economia naţională ar putea spori.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
