Proteste în Belarus. Autoritățile de la Minsk susțin că un protestatar decedat la spital era beat. Medicul care a negat acest lucru a ajuns în izolator (FOTO, VIDEO)

Proteste în Belarus. Autoritățile de la Minsk susțin că un protestatar decedat la spital era beat. Medicul care a negat acest lucru a ajuns în izolator (FOTO, VIDEO)

Deja de cinci zile, un specialist anesteziolog din Belarus se află într-un centru de detenție preventivă, întrucât e suspectat pentru divulgarea secretului medical. E vorba de Artiom Sorokin, medic la spitalul de Urgență din Minsk. Totul a început după ce artistul Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, a ajuns pe mâna medicilor cu leziuni la cap, edem cerebral și vânătăi. Acesta ar fi fost bătut de oameni îmbrăcați în civil, care atacă protestatarii declarați împotriva președintelui Alexandr Lukașenko. Artistul a murit la spital, iar potrivit Comitetului de investigație, cauza decesului ar fi fost o intoxicație cu alcool, versiune respinsă de medici.  În acest moment, colegii lui  Artiom Sorokin protestează și își declară îngrijorarea față de soarta acestuia. 

Potrivit presei din Belarus, artistul și susținătorul opoziției din regiune Roman Bondarenko a decedat în seara zilei de 13 noiembrie la spitalul de Urgență din Minsk după ce a ajuns cu leziuni grave la cap și edem cerebral. Jurnaliștii de la meduza.io scriu că opozantul a fost bătut în centrul capitalei de oameni îmbrăcați în civil, sprijiniți de forțele de securitate din Belarus, care atacă protestatarii. Bondarenko a fost lovit în momentul în care a întrebat oameni necunoscuți cu măști de ce scot panglici albe și roșii din „Piața Schimbărilor”.

Publicitate

El a fost dus la spital după miezul nopții la data de 12 noiembrie. Dimineața, medicii au spus rudelor că starea lui Bondarenko e foarte gravă, iar șansa de a supraviețui e foarte mică. Ulterior, seara a murit

...

Mai târziu, forțele de ordine de la Minsk l-au arestat pe Artiom Sorokin, medicul care a avut grijă de Roman Bondarenko sub pretextul divulgării secretului medical.

Astăzi, se fac cinci zile de când lucrătorul medical e reținut într-un centru de detenție. În semn de îngrijorare și protest, colegii lui de la spitalul de Urgență a format două coloane, stând spate la spate cu afișe pe care e tipărită cifra „zero”, în semn de solidaritate față de medicii care au foast reținuți în ultimele luni.

Artem Sorokin lucrează în spitalul de Urgență din Minsk din anul 2013. Colegii lui spun că e tată a trei copii și un specialist de excepție, iar reținerea sa e o măsură absurdă a autorităților.

...

Până în prezent, cel puțin 20 de medici au fost arestați administrativ, iar peste 150 au primit amenzi în contextul protestelor care au loc în Belarus.

Belarus, fostă republică sovietică,cu o populație de 9,5 milioane de locuitori, a fost marcată de proteste în masă începând cu data de 9 august, imediat după alegerile prezidențiale în care Alexander Lukașenko a fost reales președinte.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal