CC consideră neconstituționale prevederile care restricționează dreptul la pensie a militarilor care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă

CC consideră neconstituționale prevederile care restricționează dreptul la pensie a militarilor care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă

După o ședință de o oră, Înalta Curte a considerat neconstituționale prevederile care restricționează dreptul la pensie a militarilor care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă. Mai exact, Curtea Constituțională (CC) a acceptat ca motivat sesizarea depusă de avocatul poporului, Mihail Cotorobai, la 24 iulie 2020. În acest sens, statul trebuie să-i asigure cu pensii și pe militarii plecați peste hotare.

„Curtea a observat că această categorie de persoane se află într-o situație similară în mod relevant cu cea a pensionarilor care își au domiciliul în R. Moldova. Curtea nu a putut reține argumentul prezentat de Parlament, în opinia sa potrivit căruia ar exista o situație economică și financiară complicată care ar justifica restrângerea acestui drept pentru persoanele menționate, pentru că în cazul altor categorii de persoane care își au domiciliul în străinătate nu își au sistată plata pensiilor”, a precizat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Publicitate

Anterior, ombudsmanul a propus Ministerului Sănătății modificarea art. 60 pentru a exclude prevederea prin care se restricționează dreptul la pensie persoanelor care cad sub incidența acesteia, în cazul în care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă. Propunerea avocatului însă nu a fost susținută, argumentele invocate de către reprezentanții ministerului de resort fiind, în opinia acestuia, nejustificate.

Mihail Cotorobai consideră că tratamentele diferenţiate al persoanelor care nu îşi au domiciliul în Republica Moldova, în comparaţie cu cele care îşi au domiciliul în Republica Moldova sunt discriminatorii dacă nu au o justificare obiectivă şi rezonabilă, adică dacă nu urmăresc un scop legitim sau dacă nu există o relaţie rezonabilă de proporţionalitate între mijloacele utilizate şi scopul urmărit pentru a fi realizat.

Avocatul Poporului accentuează că modul în care cetăţenii îşi exercită dreptul de a primi pensii pe baza muncii şi a legislaţiei determinate nu trebuie să împiedice exercitarea altor drepturi şi libertăţi garantate de Constituţie, în special dreptul fiecăruia de a-şi alege locul de reşedinţă şi de a părăsi teritoriul statului.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare în ziua adoptării. Textul integral al hotărârii va fi publicat pe pagina web a curții.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal