Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci a ajuns la 190, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Din cauza toxinelor au avut de suferit 270 persoane, dintre care 61 erau copii. Iar patru cazuri s-au soldat cu decese. ANSP informează că în ultimele 10 zile se constată noi cazuri și vine cu recomandări pentru a preveni astfel de situații.
La 25 noiembrie a fost înregistrat un nou caz de intoxicație. Un bărbat din raionul Orhei a cules ciuperci din pădurea localității. Șase membri ai familiei au avut de suferit, informează ANSP. Este vorba de patru copii, printre care unul de 1,5 ani.
În alt caz au suferit cinci persoane dintr-o familie din raionul Telenești. La fel, au fost înregistrate cazuri cu simptome de intoxicație la familii de patru persoane după consumul de ciuperci în raioanele Orhei – trei cazuri; Florești – două cazuri.
Câte trei persoane au suferit la Florești, Bălți, Dubăsari, Strășeni, Nisporeni, Telenești, Soroca. Și câte două persoane în 28 urgențe de sănătate publică, susține ANSP.
Primele semne clinice de intoxicații cu ciuperci
Simptomele pot apărea peste două ore de la consumul ciupercilor și se manifestă prin greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale.
Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie.
Primul ajutor în caz de intoxicaţie cu ciuperci:
- Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Pâna la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
- Persoana afectată trebuie să stea în pat, se interzice activitatea fizică înainte de procedura de lavaj gastric(spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea va intensifica absorbţia toxinelor în sânge).
Pentru a evita intoxicațiile, ANSP recomandă:
- evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează pe marginea drumului, traseului auto;
- ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor;
- ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor sunt toxice;
- ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese și consummate așa cum conțin mai multe toxine;
- bucatele cu ciuperci nu este recomandată să fie păstrate mai mult de 24 ore;
- pentru persoanele începătoare, care doresc să culeagă ciuperci, se recomandă să utilizeze o carte de specialitate pentru a recunoaște ciupercile comestibile și necomestibile și pentru a exclude orice nesiguranță;
- ciupercile se consumă în stare foarte proaspătă, dar nu crude;
- nu aruncați resturile de ciuperci și bucatele preparate, care au provocat intoxicația. Specialiștii vor determina pe seama lor cazul de intoxicație.
Trebuie să reținem că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere și recoltare, miros.
ANSP informează populația că intoxicaţiIle cu ciuperci sunt provocate în exclusivitate de atitudinea neglijentă a „culegătorului” și indiferența „cumărătorului” și că ele pot fi prevenite cu eforturi comune.