SIS dezminte afirmațiile directorului CALM precum că primarii ar fi intimidați să nu iasă la proteste

SIS dezminte afirmațiile directorului CALM precum că primarii ar fi intimidați să nu iasă la proteste

Serviciul de Informații și Securitate dezminte și dezaprobă declarațiile reprezentanților Congresului Autorităților Locale cu privire la implicarea instituției în acțiuni de prevenire a unor proteste organizate de către aceștia la 27 noiembrie curent. Replica vine după ce directorul CALM a spus că primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS.

„Menționăm că, în calitate de autoritate specializată în domeniul asigurării securității naționale, SIS monitorizează constant evenimentele cu potențial de a afecta securitatea și ordinea publică, însă nu se implică în privarea realizării dreptului constituțional la întruniri pașnice, indiferent de organizatori sau tematica eventualelor proteste”, notează reprezentanții SIS în răspuns la declarațiile de joi a directorului CALM.

SIS mai adugă că scopul instituției este de a contribui la securitatea cetățenilor, inclusiv în cadrul întrunirilor publice legale și roagă ca numele instituției să nu fie atras „într-o zonă a speculațiilor și disputelor politice”. Mai mul, SIS susține că este gata să coopereze pentru a elucida circumstanțele ce au determinat declarațiile anterioare.

Publicitate

Menționăm că joi, directorul CALM, Viorel Furdui, a spus că primarii sunt sunați de către reprezentanții INP și SIS, care s-ar interesa dacă primarii vor participa la acțiunile de protest. Mai mult, Furdui spune că la mijloc ar fi acțiuni de intimidare.

Aceasta după ce mai mulți primari din țară au anunțat că vor protesta împotriva unor prevederi din proiectul bugetului de stat pentru anul 2021 prin care se prevede plafonarea taxelor locale.

Aleșii locali sunt nemulțumiți de prevederile politicii bugetar -fiscale pentru 2021 unde Ion Chicu spunea că autoritățile publice locale vor dispune de mai multă flexibilitate la stabilirea taxelor. Totuși, Guvernul nu va renunța la plafonarea lor „pentru a proteja businessul”.

Chicu susține că proiectele bugetelor și a politicii bugetar-fiscale urmează să fie aprobate cel târziu pe 30 noiembrie în Guvern și apoi transmise în comisiile parlamentare. Premierul planifică ca acestea să fie aprobate de deputați până la sfârșitul anului 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal