Energie verde în mai multe sate din Moldova. La o fermă de vaci, un parc de pescuit și un gimnaziu au fost instalate panouri solare (VIDEO)

Energie verde în mai multe sate din Moldova. La o fermă de vaci, un parc de pescuit și un gimnaziu au fost instalate panouri solare (VIDEO)


De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a susținut și a contribuit la dezvoltarea proiectelor legate de eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon în Republica Moldova. Pentru un mediu mai curat, la ferma familiei Martînici din Iezărenii Vechi, au fost montate panouri solare și o instalație eoliană.

Familia a câștigat un grant prin intermediul Programului „Femei în afaceri” din cadrul ODIIM în valoare de 110 mii lei. 

„Iluminarea acestui teritoriu era foarte necesară pentru noi și deoarece ne aflăm mai departe de localitate și de rețelele electrice, unica soluție era instalarea panourilor solare sau a eolienei. Noi am hotărât să le avem pe ambele. Combinarea lor ne permite să compensăm energia acumulată prin vânt în lipsa soarelui și invers”, spune Ana. 

Imagine Agora: Ana Martînici, s. Iezărenii Vechi

„Acum ne este mult mai ușor să ne desfășurăm activitatea deoarece avem iluminarea pe teritoriul fermei și putem să folosim aparatele electrice și diferite instrumente care sunt necesare în activitatea noastră de zi cu zi. Totodată, am reușit să creăm condiții și pentru angajați, ei acum pot privi televizorul, pot să se folosească de internet și au lumină acolo unde le este necesar”. 

Și instituția de învățământ din localitatea Flămânzeni, raionul Sîngerei, poate fi considerată de-a dreptul verde. Clădirea gimnaziului „Iurie Bodiu” își sporește eficiența eneregetică. Peste 270 de elevi și 35 de profesori vor beneficia de condiții și de un mediu de studiu confortabil.

Imagine Agora: Gimnaziul „Iurie Bodiu”, s. Flămânzeni

„Suntem o instituție cu tradiții și merite deosebite, o școală de circumscripție care găzduiește elevi din șase localități”, spune Lilia Cumpătă, director gimnaziu „Iurie Bodiu”. 

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană este de aproximativ 17 milioane de lei.

„În prezent, se efectuează lucrări la construcția acoperișului, vor fi termoizolați pereții, va fi schimbat sistemul de ventilare. Va fi schimbată rețeaua de alimentară cu apă atât cele interioare, cât și exterioare, va fi construit un sistem de canalizare și evacuare a apelor pe care noi în localitate nu avem până în prezent”, spune Vitalie Gîrbu, manager de proiect. 

Lucrările urmează a fi finalizate în luna octombrie, anul 2021.

Imagine Agora: Lilia Cumpătă, director Gimnaziu „Iurie Bodiu”

„În urma implementării proiectelor, noi cei din Instituția Publică Gimnaziul „Iurie Bodiu” vom avea la bază sloganul „A face mai mult cu mai puțină energie. Consumul anual normat de energie la gimnaziu se va reduce, potrivit estimărilor, cu aproximativ 552mW iar emisiile anuale normate cu CO2 cu aproximativ 118 tone”, spune Lilia Cumpătă, director gimnaziu „Iurie Bodiu”. 

Din pasiunea pentru pescuit, în Clișova, raionul Orhei, pe o suprafață de 43 hectare, se întinde lacul construit de familia Rotaru.

„Administrez această afacere de doi ani, de când părinții mi-au încredințat-o, pentru că de la construcție, din 2010 până în 2018 nu am avut clienți, practic nu s-a pus nicio undiță în lac și nu era niciun om decât noi aici. În anul 2018 ne-am deschis publicului, după ce am terminat facultatea, am deschis pagina, i-am dat nume „Fishing Park Clișova” și am primit primii clienți, spune Ion Rotaru. 

Imagine Agora: Ion Rotaru, antreprenor

În preajma lacului a început construcția unui minihotel iar conectarea la energia electrică a devenit mai mult decât necesară.

„Anul trecut am participat la Grupul de Acțiune Locală „Baștina Gospodarului” și am câștigat un grant pentru procurarea și instalarea unor panouri solare cu o putere de 5kw instantă. Am instalat 16 panouri solare a câte 305w, cu 9,6 kw stocare în acumulatoare, pentru că nu avem sursă de energie directă, adică centralizat. Avem 2 kilometri până la prima sursă de energie electrică și ar fi un cost de 500 de mii de lei pentru a ne conecta. De aceea, am mers pe varianta de energie verde. Pe timp de vară, noi consumam pe timp de noapte, aproximativ zece la sută din capacitatea acumulatoarelor, pentru că la moment nu avem foarte mult utilaj. La anul viitor, deja, vom avea mai multă tehnică, vom avea frigidere pentru bar, pentru terasă, vrem să iluminăm malurile cu stîlpi și panouri led, de aceea cred că vom consuma mai mult”, spune Ion Rotaru. 

Campania UE pentru Moldova rurală își propune să reflecte rezultatele și schimbările aduse în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că una dintre direcțiile principale de asistență ale UE vizează creșterea nivelului de trai a cetățenilor din mediul rural, prin dezvoltarea infrastructurii, agriculturii și ocuparea forței de muncă, transformându-le în zone atractive pentru cetățeni. 

Cu un abonament anual de Fan AGORA, donăm împreună prânzuri calde pentru 39 de bătrâni. Ia un abonament anual.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Singura fermă de păstrăv, un cuptor fermecat și medicină performantă - la Nordul Moldovei (VIDEO)

Singura fermă de păstrăv, un cuptor fermecat și medicină performantă - la Nordul Moldovei (VIDEO)

La sudul Moldovei apicultura se dezvoltă, se construiește un apeduct magistral iar arta se modernizează (VIDEO)

La sudul Moldovei apicultura se dezvoltă, se construiește un apeduct magistral iar arta se modernizează (VIDEO)

Agricultură modernizată în raionul Rîșcani, terapie prin zumzăit în Dondușeni și medicină performantă la Drochia - antreprenorii din zonele rurale se dezvoltă cu susținerea UE (VIDEO)

Agricultură modernizată în raionul Rîșcani, terapie prin zumzăit în Dondușeni și medicină performantă la Drochia - antreprenorii din zonele rurale se dezvoltă cu susținerea UE (VIDEO)

Advertoriale
Soluții IT pentru domeniul financiar-bancar. 5 motive pentru care să participi la FinTech Hackathon (VIDEO)

Soluții IT pentru domeniul financiar-bancar. 5 motive pentru care să participi la FinTech Hackathon (VIDEO)

„Dă-i foială local”. Evenimentul marca Rockit Conference 2021 anunță primii speakeri supersonici!

„Dă-i foială local”. Evenimentul marca Rockit Conference 2021 anunță primii speakeri supersonici!

Profită de oferta de sărbători de la MAIB – credite în condiții preferențiale

Profită de oferta de sărbători de la MAIB – credite în condiții preferențiale

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
  Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine| Xenia Muntean: „N-am făcut o școală la Oxford sau la Harvard dar pot să schimb viețiile a mii de oameni” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: „Liubușoara de la Sireți” - poștașa care și-a legat destinul de satul în care s-a născut (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Sentimente neplăcute care indică, de fapt, evoluția ta ca persoană. După furtună,...
 • 34 de medalii de aur, 36 de medalii de argint și nu doar. Ce distincții au adus vinificatorii...
Cele mai populare
 • 1
  Ce spune SPPS despre paza Maiei Sandu, în momentul în care președinta se afla la cumpărături
 • 2
  Maia Sandu, în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Corupția este o problemă de securitate. Țara mea are nevoie de ajutor (VIDEO)
 • 3
  Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, despre dezvoltarea Moldovei prin domeniul TIC (INTERVIU)
 • 4
  Uniunea Europeană comentează decizia CC privind dizolvarea Parlamentului: „S-a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.