Familia a câștigat un grant prin intermediul Programului „Femei în afaceri” din cadrul ODIIM în valoare de 110 mii lei.

„Acum ne este mult mai ușor să ne desfășurăm activitatea deoarece avem iluminarea pe teritoriul fermei și putem să folosim aparatele electrice și diferite instrumente care sunt necesare în activitatea noastră de zi cu zi. Totodată, am reușit să creăm condiții și pentru angajați, ei acum pot privi televizorul, pot să se folosească de internet și au lumină acolo unde le este necesar”.

„Suntem o instituție cu tradiții și merite deosebite, o școală de circumscripție care găzduiește elevi din șase localități”, spune Lilia Cumpătă, director gimnaziu „Iurie Bodiu”.
Proiectul finanțat de Uniunea Europeană este de aproximativ 17 milioane de lei.
„În prezent, se efectuează lucrări la construcția acoperișului, vor fi termoizolați pereții, va fi schimbat sistemul de ventilare. Va fi schimbată rețeaua de alimentară cu apă atât cele interioare, cât și exterioare, va fi construit un sistem de canalizare și evacuare a apelor pe care noi în localitate nu avem până în prezent”, spune Vitalie Gîrbu, manager de proiect.

„În urma implementării proiectelor, noi cei din Instituția Publică Gimnaziul „Iurie Bodiu” vom avea la bază sloganul „A face mai mult cu mai puțină energie. Consumul anual normat de energie la gimnaziu se va reduce, potrivit estimărilor, cu aproximativ 552mW iar emisiile anuale normate cu CO2 cu aproximativ 118 tone”, spune Lilia Cumpătă, director gimnaziu „Iurie Bodiu”.
Din pasiunea pentru pescuit, în Clișova, raionul Orhei, pe o suprafață de 43 hectare, se întinde lacul construit de familia Rotaru.

În preajma lacului a început construcția unui minihotel iar conectarea la energia electrică a devenit mai mult decât necesară.
„Anul trecut am participat la Grupul de Acțiune Locală „Baștina Gospodarului” și am câștigat un grant pentru procurarea și instalarea unor panouri solare cu o putere de 5kw instantă. Am instalat 16 panouri solare a câte 305w, cu 9,6 kw stocare în acumulatoare, pentru că nu avem sursă de energie directă, adică centralizat. Avem 2 kilometri până la prima sursă de energie electrică și ar fi un cost de 500 de mii de lei pentru a ne conecta. De aceea, am mers pe varianta de energie verde. Pe timp de vară, noi consumam pe timp de noapte, aproximativ zece la sută din capacitatea acumulatoarelor, pentru că la moment nu avem foarte mult utilaj. La anul viitor, deja, vom avea mai multă tehnică, vom avea frigidere pentru bar, pentru terasă, vrem să iluminăm malurile cu stîlpi și panouri led, de aceea cred că vom consuma mai mult”, spune Ion Rotaru.
Campania UE pentru Moldova rurală își propune să reflecte rezultatele și schimbările aduse în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că una dintre direcțiile principale de asistență ale UE vizează creșterea nivelului de trai a cetățenilor din mediul rural, prin dezvoltarea infrastructurii, agriculturii și ocuparea forței de muncă, transformându-le în zone atractive pentru cetățeni.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.