„Cu sprijinul autorităților din R. Moldova, Ambasada României vor organiza 30 de secții de votare pe teritoriul întregii R. Moldova. 17 secții vor fi în subordinea Ambasadei României la Chișinău. Nouă secții în organizarea Consulatului General a României la Bălți și patru la Consulatului General a României la Cahul. În Chișinău vor exista șapte secții de votare”, afirmă Ioniță.
Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 și până la ora 21.00 (ore locale).
Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora 23.59 (ora locală).
„Pentru participanții la acest scrutin electoral menționăm că la sediul Ambasadei României la Chișinău nu vom organiza o secție de votare. Secția aceasta va fi organizată la liceul „Gheorghe Asachi”. De asemenea, la secția Consulară a Ambasadei de pe strada Grigore Ureche, acum vom avea o singură secție de votare, nu mai multe cum a fost anterior. Pentru evitarea aglomerației procesul de votare se desfășoară timp de două zile”, mai susține ambasadorul.
În cazul în care se va constata că la o anumită secție de votare este aglomerație, atunci alegătorii vor fi direcționați spre cea mai apropiată secție de votare.
Documentele necesare pentru a vota
Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:
1. pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
2. pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
3. pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
1. cartea de identitate;
2. cartea electronică de identitate;
3. cartea de identitate provizorie;
4. buletinul de identitate;
5. pașaportul diplomatic;
6. pașaportul diplomatic electronic;
7. pașaportul de serviciu;
8. pașaportul de serviciu electronic;
9. pașaportul simplu;
10.pașaportul simplu electronic;
11.pașaportul simplu temporar.
Actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe și poate fi consultată aici.
Actul de identitate expirat
În mod excepțional, ținând cont de restricțiile impuse în multe state din cauza pandemiei de COVID-19, Biroul Electoral Central a decis că, la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români cu actele de identitate menționate mai sus și care au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 își pot exercita dreptul de vot.
De asemenea, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care deține orice act de identitate din cele enumerate mai sus, dar care a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate vota în baza acelui act de identitate, în conformitate cu Decizia Biroului Electoral nr. 35/15.10.2020.
Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țării. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de patru deputați și doi senatori.
Ambasada va publica în scurt timp lista celor 30 de secții de votare care vor fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.