Deseori în scara blocurilor, în care locuim, puteam vedea diverse anunțuri din partea furnizorilor de electricitate, energie termică, de gaz, alimentare cu apă şi de canalizare etc, adresate atât locatarilor cât și gestionarilor fondului locativ, prin care eram avertizați despre eventuale debranșări ale blocurilor locative, care au acumulate datorii la serviciile respective.
Începând cu 17 aprilie 2015, furnizorii de energie termică, electricitate, apă etc, nu vor mai avea dreptul de a debranșa total blocurile locative de la reţelele şi instalaţiile electrice, termice, de gaz, de la reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare.
O lege în acest sens, a fost adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova la data de 19.03.20015 și anume este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 37 din 19.03.2015, care a intrat în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial nr.94-97/145 din 17.04.2015.
Astfel, prin Legea menționată au fost efectuate modificări în Legea privatizării fondului de locuinţe nr.1324-XII din 10 martie 1993 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, ediţie specială din 27 iunie 2006), cu modificările ulterioare.
Prin urmare, ca rezultat al modificării legii menționate, în conținutul alin. 8 al articolului 23, este indicat expres că: „Neachitarea de către o parte de proprietari/chiriaşi a serviciilor utilizate nu poate servi drept temei pentru debranşarea totală a blocului locativ de la reţelele şi instalaţiile electrice, termice, de gaz, de la reţelele de alimentare cu apă şi de canalizare.”
Circumstnțele enunțate, nu lipsesc furnizorii de dreptul de a acționa în instanța de judecată datornicii, precum și de a le aplica penalități. Totodată, de menționat este și faptul că, în urma depunerii unor asemenea sesizări, instanța de judecată, ar putea emite hotărâri, prin care să se aplice sechestru pe bunurile acestora.
Astfel, furnizorii ar putea vinde bunurile datornicilor pentru a-și recupera banii.
Sergiu BUCATARU, Avocat.
Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
