Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) susține că președinta aleasă Maia Sandu nu este un șef de stat constituțional. Mai mult PCRM susține că Maia „victoria nici pe departe nu înseamnă recunoașterea calităților ei de om, politician și profesionist”, iar oamenii au votat „nu pentru ea, ci împotriva lui Igor Dodon”. Chiar și așa, pe finalul unui comunicat de presă, comuniștii afirmă că sunt gata să susțină „acțiunile împotriva mafiei și corupției”, iar principala cerință a PCRM către Maia Sandu e dizolvarea Parlamentului.
Din capul locului, comuniștii spun că Maia Sandu a fost aleasă neconstituțional, iar victoria ei în fața lui Igor Dodon, criticat adesea de PCRM, nu provoacă o susținere de la comuniști.
„Asta nu înseamnă însă că salutăm alegerea Maiei Sandu. Între noi se află o enormă prăpastie doctrinară și ideologică”, susține PCRM, enumerând mai multe „păcate” pe care i le atribuie lui Sandu, cum ar fi închiderea școlilor. „În plus, pe noi nu pot să ne îngrijoreze și viziunile geopolitice ale Maiei Sandu, inclusiv unionismul ei latent. În temeiul celor expuse și bazându-ne pe scopurile noastre și pe voința poporului, PCRM se declară pe sine drept forță politică ce se află în opoziție principială față de președintele neconstituțional Maia Sandu”, scriu comuniștii. PCRM anunță că va controla „cu mare atenție toate acțiunile ei”.„Totodată, noi suntem dispuși să sprijinim acele acțiuni care vor fi direcționare la lupta împotriva mafiei și corupției – în cazul în care această luptă nu a fost doar o promisiune electorală”, adaugă ei. „Partidul Comuniștilor din Republica Moldova de asemenea insistă asupra faptului că „președintele” Sandu trebuie să-și îndeplinească principala sa promisiune electorală – să dizolve Parlamentul în cel mai scurt timp. În afara celor expuse mai sus, vom mai considera că Maia Sandu este un președinte nu numai neconstituțional, ci și incapabil. Altfel spus, cu nimic mai bun decât Dodon”, conchide PCRM.
Amintim că, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, PCRM îndemna moldovenii să nu iasă la vot pentru a-și alege președintele. PCRM, care încă din 2016 consideră că alegerea directă a președintelui e un procedeu neconstituțional, spune că ambii candidați „vor duce țara în prăpastie”.
Vezi și aceste știri

Ce țări putem vizita? Lista actualizată a alertelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova (DOC)

Lista candidaților, admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova
