Industria ușoară din Republica Moldova este al treilea cel mai mare exportator național, în principal către UE, și asigură peste 29.000 de locuri de muncă pentru femeile din Moldova. Domeniul a crescut vertiginos în ultimii ani, aducând pieței branduri noi, know how extern și creștere exponențială pe toate filierele. Pentru al cincilea an consecutiv, ZIPhouse Fashion Innovation Hub în parteneriat cu Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK au organizat conferința Moldova in Fashion – un eveniment cheie pentru industria ușoară din Moldova, ce vine să prezinte cele mai noi tendințe pentru sector și să asigure un schimb de experiență la nivel internațional.
Această ediție a abordat tendințele globale ale modei adoptate de jucătorii de modă din întreaga lume pentru a revigora industria în perioada post-pandemică, cu accent pe durabilitate, economie circulară, digitalizare și inovație.
„În aceste vremuri dificile, este timpul să regândim procesele prin prisma sustenabilității, inovații și digitizării, dar mai ales punând accentul pe resursa umană și atragerea de noi talente.”
Dirk Vantyghem, Director Executiv EURATEX

Exemplul internațional este relevant
Conferința MOLDOVA IN FASHION a adus lideri în inovație și profesioniști din Suedia, Italia, România și Țările de Jos, dornici să-și împărtășească viziunea și experiența cu colegii din Republica Moldova.
TOP TRENDURI pentru reorganizarea industriei ușoare în contextul pandemic:
1. designul durabil
2. reciclare
3. modă la cerere,
4. textile inteligente și ecologice,
5. utilizarea tehnologiei 3D în prototipizarea îmbrăcămintei,
6. o nouă generație de consumatori conștienți de calitate și mediu.

„Viitorul pentru industria fashion este să vinzi aceiași pereche de blugi de 6 ori, nu să vinzi 6 perechi de blugi o singură dată. Astfel, vom folosi mai puține resurse și vom câștiga mai mult.”
Johanna Nillson, autoare, influencer, lector și fashion antreprenoare, Suedia
„Consumatorul de fashion trebuie să înțeleagă întregul proces de producție și ce stă în spatele fiecărei piese vestimentare, iar designerii trebuie să înțeleagă importanța creării pieselor cu durată lungă de viață. Suedezii au înțeles că purtarea hainelor o perioadă mai îndelungată contribuie la reducerea emisiilor de CO2.”
Anna Lisa Persson, Consultant pe textile sustenabile prelucrate manual, Suedia


Cum se adaptează brandurile din Republica Moldova?
Conferința Moldova in Fashion 2020 a reliefat măsuri de recuperare pentru moda durabilă. La fel ca peste tot în lume, COVID a afectat grav această industrie, iar exporturile de îmbrăcăminte din Moldova au scăzut cu 38% în primul semestru al anului 2020. Ediția din acest an s-a axat pe regândirea industriei, ca un nou model de valoare și creștere pentru a susține recuperarea. Aceste abordări au fost susținute atât de speakerii internaționali, care au împărtășit perspectiva proprie și traseul parcurs în adoptarea trendurilor de sustenabilitate, cât și de designerii autohtoni, care au îmbrățișat noile concepte și își remodelează modelele de afaceri.
„Pandemia a fost și este pentru întreaga industrie mondială a modei ca o terapie de șoc, care i-a făcut pe toți să se gândească rapid, să evalueze raționalitatea producției, calitatea materialelor utilizate și mecanismul industriei per ansamblu. Noi, ca marcă, am fost întotdeauna adepți ai unui consum rezonabil, dar acum acest lucru a devenit o prioritate pentru dezvoltarea companiei, începând de la producția fără deșeuri și minimizând consumul de materiale utilizate, controlul calității materialelor de la furnizori - o tranziție completă la consumul economic de energie. Am refuzat să organizăm Black Friday și am trecut la colecțiile capsule, cu adaptare la cele anterioare. Orice planificare ulterioară a dezvoltării companiei are loc prin prisma durabilității. De mai bine de un an, compania noastră lucrează cu consultanți internaționali, dezvoltând toate domeniile sale, ceea ce ne-a oferit oportunități nemaipomenite, înțelegând piața mondială și accesul nostru pe această piață”, a menționat Iulia Allert, designeră.
Tendințele inovatoare sunt deja implementate de designerii autohtoni și urmează să fie traduse în propuneri concrete pentru celebrele branduri internaționale care valorifică potențialul de producere al Republicii Moldova.
„În cazul nostru, ne-am adaptat din mers. Urmează lansarea noii colecții și promovarea în format digital, ceea ce este o provocare la moment, dar asta este realitatea și încercam să ne ajustăm la maxim. Pentru mine sustenabilitatea nu este o tendință sau un concept nou care necesită adaptare, deoarece a stat mereu la bază produsului pe care îl creez. Folosesc doar stofe naturale, de cea mai înaltă calitate, și desigur eco-friendly. Lucrez cu fabrici de țesături din Elveția, UK, Portugalia și Italia. Atelierele de producere sunt locale, iar 50% din prelucrări sunt efectuate manual. Acest model de business, numit și Slow Fashion era și este în continuare unul destul de riscant, deoarece necesită mult mai mult timp pentru a educa consumatorul în această direcție”, povestește Constanzia Yurashko, designeră.
Evenimentul a fost organizat online, pe platforma ZOOM, fiind accesibil gratuit pentru toată lumea interesată, în special din domeniul fashion sau având conexiuni clare cu acesta. Astfel, designerii autohtoni, studenți, profesori, fashion bloggeri și toți cei dornici să fie parte a transformărilor din lumea modei au avut oportunitatea să interacționeze cu speakeri internaționali cu renume și fondatori ai brandurilor de succes pe piețe internaționale.
Acest material a fost realizat cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK. Conținutul materialului este responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia USAID, a Guvernelor SUA, Suediei sau UK.
Vezi și aceste știri

Fondatoarea unei renumite companii din Moldova, Silvia Lazu, a devenit noua președintă APIUS

Directoarea Executivă APIUS: „Dacă această criză nu va fi gestionată de autorități, ne așteaptă un colaps economic în Industria Ușoară”

Antreprenorii din industria ușoară cer măsuri urgente în condiții de criză. „Sectorul se confruntă cu probleme economice grave”

ZIPHOUSE te invită la ce-a de-a 5-a ediție a celui mai important eveniment informațional din industria ușoară – Moldova in Fashion Conference

Ambasadorii Suediei și Marii Britanii și Șeful Misiunii USAID transmit mesaje de susținere pentru industria ușoară în cadrul conferinței Moldova in Fashion 2020 (VIDEO)
