Planifici o călătorie pe timp de COVID? În ce țări cetățenilor R. Moldova le este interzis accesul sau tranzitarea și care sunt excepțiile

Planifici o călătorie pe timp de COVID? În ce țări cetățenilor R. Moldova le este interzis accesul sau tranzitarea și care sunt excepțiile


Ai pierdut firul tuturor restricțiilor atunci când vine vorba de călătoriile în pandemie? Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au oferit o listă actualizată, pe final de toamnăm cu toate alertele - vechi și noi - de călătorie pentru cetățenii R. Moldova. Potrivit informațiilor, la ora actuală majoritatea statelor au impus restricții privind intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul acestora.

Astfel, în România este menținută interdicția de intrare pe teritoriul țării, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu o serie de excepții. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova.

În Ucraina este instituită carantină adaptivă până la 31 decembrie 2020. Cetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie amplasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

În același timp, cetățenii Republicii Moldova, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene.

În Federația Rusă, cetățenii străini care intră pe termen scurt, pe cale aeriană, folosind curse aeriene regulate, nu mai au obligația de a intra în carantină de 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare test de COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau în engleză. În cazul în care nu există acest document, cetățenii străini au obligația de a se supune testului COVID-19 în termen de 72 de ore de la data sosirii în Federația Rusă.

Pe teritoriul Turciei, cetățenii moldoveni pot intra în continuare liber, doar că la intrarea în această țară toate persoanele vor fi supuse controlului medical.

În Bulgaria se permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova, cu condiția prezentării testului PCR negativ la COVID-19 în limba engleză efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în țară, începând cu data efectuării acestuia.

Autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire a stării de urgență până pe 7 decembrie, iar intrarea pe teritoriul Greciei a cetățenilor țărilor non-UE  este în continuare restricționată. 

Rămâne interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat teritoriul unui șir de state, inclusiv și Republica Moldova. Accesul moldovenilor în Italia este permis doar în cazul cetățenilor R. Moldova posesori a unui permis de ședere emis de către autoritățile italiene, eliberat până la data de 9 iulie 2020, precum și membrii familiilor acestora. Astfel, potrivit acestei excepții, persoanele au obligația de a prezenta testul COVID-19  negativ, iar  la intrarea în Italia aceștia vor semna o declarație și vor fi obligați să să izoleze la domiciliul acestora pentru o perioadă de 14 zile.

Deplasările cetățenilor Republicii Moldova în Republica Federală Germania rămân în continuare restricționate. Călătoriile sunt permise doar în baza unui motiv întemeiat, care poate fi certificat la intrarea pe teritoriul Germaniei, precum: permis de ședere/domiciliul legal;  contract de muncă în domenii precum cele ale sănătății, industriei alimentare, transportului de mărfuri; reuniune familială (soț/soție/copii minori); tratament medical, dacă există o confirmare de la doctor și dacă viața pacientului este în pericol. Persoana care urmează a fi tratată poate fi însoțită de până la 2 însoțitori; studii, în cazul în care instituția de învățământ insistă asupra prezenței fizice a elevului/studentului, având în vedere trecerea temporară la regimul online de învățământ. 

Toată informația privind alertele de călătorie actualizate, în mai multe state ale lumii, o puteți vedea în tabelul atașat.

În cazul în care nu știi dacă e nevoie să stai în izolare la revenirea din unele dintre aceste țări, vezi lista „țărilor roșii” pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova.

Au anulat în miez de noapte legea anti-propagandă, iar la TV-urile lor deja au revenit buletinele și emisiunile rusești.
Ajută-ne să ținem piept falsurilor și manipulărilor, le vom demasca împreună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format. Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor.

Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi. Sprijină AGORA astăzi cu doar 48 de lei lunar. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ce țări putem vizita? Lista actualizată a alertelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova (DOC)

Ce țări putem vizita? Lista actualizată a alertelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova (DOC)

Lista candidaților, admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova

Lista candidaților, admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova

Ședința de judecată în dosarul Șor, amânată din nou. Avocat: „Vom prezenta săptămâna viitoare un set de documente și unele probe”

Ședința de judecată în dosarul Șor, amânată din nou. Avocat: „Vom prezenta săptămâna viitoare un set de documente și unele probe”

Advertoriale
Achită cu cardurile din colecția GAMA de la MAIB și primește până la 10% cashback

Achită cu cardurile din colecția GAMA de la MAIB și primește până la 10% cashback

Președintele MAIB, Serghei Cebotari, își încheie activitatea

Președintele MAIB, Serghei Cebotari, își încheie activitatea

Mașină explodată pe străzile capitalei. O echipă de mascați a ciuruit cu gloanțe automobilul. Imagini filmate de trecători

Mașină explodată pe străzile capitalei. O echipă de mascați a ciuruit cu gloanțe automobilul. Imagini filmate de trecători

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Alexandru Bîrlea, tânărul de la Cahul care și-a transformat visul vieții într-o afacere cu elemente braziliene (VIDEO)
  Oameni ca tine: Alexandru Bîrlea, tânărul de la Cahul care și-a transformat visul vieții într-o afacere cu elemente braziliene (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu spirt, solvenți sau diluanți? În ce ape politice se poate autodizolva Parlamentul moldovenesc? (AUDIO)
 • Lilian Guzun, despre Iute Credit, motivarea angajaților, revenirea în R. Moldova și dezvoltarea unei afaceri în domeniul creditării | Nota de Plată (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Cum te cheamă? Borș de zeamă!”. Despre denumiri de partide și formațiuni absurde, pe fundalul comediei Pro/Pentru Moldova
 • Sergiu Gălușcă, despre Domaine la Prut, tendințele în vinificație, investițiile europene și antreprenoriat | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • O fată de 10 ani a murit în urma unei provocări de pe TikTok. Copila s-a sufocat!
 • Supă-cremă cu broccoli, ciuperci și cașcaval. Consistentă și plină de savoare, este cina...
Cele mai populare
 • 1
  Dodon anunță proteste de săptămâna viitoare
 • 2
  Cum explică ministrul Justiției tergiversarea continuă a dosarului lui Ilan Șor
 • 3
  Dodon anunță că vaccinul rusesc ar putea ajunge în RM chiar săptămâna viitoare, dar că acum nu e sens să se vaccineze
 • 4
  Ruslan Codreanu dă asigurări: „Nu suntem de-ai lui Plahotniuc”
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.