Reacția Chișinăului la măsura impusă de Tiraspol, care prevede testarea la COVID a studenților din regiune ce învață în dreapta Nistrului: E inadmisibil

Reacția Chișinăului la măsura impusă de Tiraspol, care prevede testarea la COVID a studenților din regiune ce învață în dreapta Nistrului: E inadmisibil

După patru zile de la anunțul celor de la Tiraspol, Biroul Politici de Reintegrare califică drept inadmisibilă obligarea studenților, originari din regiunea transnistreană, ce-și fac studiile în partea dreaptă a Nistrului, să prezinte rezultatele testelor pentru diagnosticarea COVID-19, efectuate din cont propriu, pentru a traversa linia administrativă. Se întâmplă în timp ce așa-zisa administrație de la Tiraspol previne că dacă studenții nu vor dispune de astfel de certificate, atunci nu li se va permite să intre pe teritoriul Transnistriei. 

Chișinăul susține că această practică „creează presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor Republicii Moldova, instituie noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului inalienabil la educație”.

Biroul Politici de Reintegrare susține că a emis un demers către reprezentantul politic al Tiraspolului.

Publicitate

În mesajul Chișinăului a fost solicitată înlăturarea „cât mai grabnică a impedimentelor în calea circulației nestingherite a studenților și a elevilor, ținând cont că în a doua decadă a lunii decembrie curent va începe sesiunea de iarnă în instituțiile universitare”.

„Este de remarcat că Ministerul Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a dispus toate măsurile necesare pentru instruirea corectă a cadrelor didactice, elevilor și a studenților, prevenirea și excluderea riscurilor de răspândire a focarelor de infecție în instituțiile de învățământ, iar prin hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au fost instituite reguli și norme conforme exigențelor OMS de respectare a cerințelor sanitar-epidemiologice și de protecție individuală a cetățenilor, cu asigurarea unei monitorizări permanente din partea organelor de drept abilitate”, se arată în poziția Biroului Politici de Reintegrare.

Amintim că pe 24 noiembrie, Tiraspolul a decis că studenții care locuiesc pe teritoriul din stânga Nistrului, dar își fac studiile în afara regiunii, vor fi nevoiți să treacă periodic testul la COVID-19, din bani proprii.

Regiunea precizează că în categoria menționată se numără 519 studenți. 355 dintre aceștia traversează linia administrativă o dată pe săptămână și 164 de persoane - în fiecare zi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal