Banca Națională a Moldovei a pus în circulație opt monede jubiliare și comemorative

Banca Națională a Moldovei a pus în circulație opt monede jubiliare și comemorative

Începând cu 27 noiembrie 2020, Banca Națională a Moldovei pune în circulație opt monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Astfel, seria „Personalități” este îmbogățită cu două monede comemorative, iar seriile „Poveștile copilăriei”, „Mănăstirile Moldovei”, „Știință și inovare”,  „Cartea Roșie a Republicii Moldova”,  „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” - cu câte o nouă monedă.

Seria „Personalități” este îmbogățită cu două monede comemorative dedicate centenarului Valentinei Rusu-Ciobanu - artist plastic, unul dintre cele mai reprezentative și ilustre personalități ale picturii basarabene și bicentenarului nașterii lui Alexandru Ioan Cuza - primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Monedele sunt confecționate din argint, au valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 250 unități și 300 unități respectiv.

O monedă consacrată Mănăstirii Vărzărești – 600 de ani de la ctitorire, cel mai vechi complex monastic din spațiul dintre Nistru și Prut, care reprezintă o mărturie pentru credința poporului nostru, completează seria „Mănăstirile Moldovei”. Piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură tradițională autohtonă de acest gen, are valoarea nominală de 50 lei și este emisă într-un tiraj de 350 unități.

Publicitate

O monedă din argint dedicată lui Paul Bran - economist, profesor universitar, manager al învățământului superior în domeniu, primul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, suplimentează seria „Știință și inovare”. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 250 unități.

Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 lei, pe care este reprezentat fluturele mahaon (Papilio machaon L.), o specie de fluturi ocrotită prin lege. Moneda are un tiraj de 300 unități.

O monedă dedicată ornamentului tradițional, care reprezintă mărturii importante ale vieții spirituale și ale tradițiilor seculare ale neamului, completează seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”. Monedă din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 400 unități.

Moneda din argint consacrată Vinurilor Moldovei va completa seria de monede „Altele”. Are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități.

Seria „Poveștile copilăriei”, lansată anul trecut, include o nouă monedă „Punguța cu doi bani” din tombac argintat cu valoarea nominală de 20 lei și un tiraj de 300 unități.

Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Acestea se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal