România: Patru bolnavi de COVID-19 s-au sinucis din cauza depresiei în ultimele trei luni

România: Patru bolnavi de COVID-19 s-au sinucis din cauza depresiei în ultimele trei luni

România a depăşit pragul critic de 11 mii de morţi în urma complicațiilor cauzate de coronavirus. Sunt de zece ori mai multe decese decât la Revoluție, cel mai dureros eveniment din istoria modernă a țării. Între timp, este un nou vârf la Terapie Intensivă, unde 1.249 de pacienţi se zbat între viață și moarte, transmite Stirileprotv.ro.

Dramele individuale însă atrag atenția unor posibile efecte pe care medicii sufocați de ritmul infernal din spitale nu le pot întrezări. Cel puțin patru bolnavi și-au pus capăt zilelor în ultimele trei luni din cauza depresiei.

Există un triaj psihologic în prezent, susține ministrul Nelu Tătaru, care recunoaște, însă, că trebuie ceva mai multă insistență.

Publicitate

O pacientă cu COVID-19, în vârstă de 55 de ani, s-a sinucis chiar în sediul Spitalului Județean de Urgență Bistrița. De cinci zile era internată, cu o formă medie a infecției. Iar tratamentul părea să „dea roade”.

„Cazul a fost preluat de serviciul de investigaţii criminale care efectuează cercetări cu stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul, în cadrul unui dosar penal de ucidere din culpă”, susține Crina Sârb, purtătoare de cuvânt IPJBN.

Pentru specialiști, acest caz reprezintă un nou semnal de alarmă. Femeia nu avea probleme psihice. Vorbim totuși despre a patra sinucidere a unui bolnav de COVID-19 în ultimele trei luni.

E ca un joc în orb cu soarta, în spitale. Din cauza numărului mare de pacienți infectați, medicii nu reușesc să identifice persoanele pe care episodul de boală le-ar putea trimite în pragul depresiei, explică psihologul Gabriel Diaconu.

„Nu există din păcate o strategie anti-depresie”, afirmă psihologul Gabriel Diaconu.

Totuși, ministrul Sănătăţii spune că un triaj psihologic minim există în secţiile de boli infecţioase.

„Fiecare secţie de Boli Infecţioase s-a angajat, pe toată această perioadă, inclusiv psihologi, pentru a avea şi o terapie psihologică pentru fiecare pacient care se afla în acese secţii. Rămâne ca, în următoarea perioadă, post covid, după ce pacientul are boala, să avem şi tratamente alternative, inclusiv tratament psihologic”, spune Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

România a depășit pragul de 11 mii de decese, cauzate COVID-19. În secțiile de terapie intensivă din toată țara, numărul pacienţilor a atins un maxim critic de 1.249 de bolnavi.

În schimb, constatăm o ușoară scădere la capitolul infectări – de ieri și până astăzi, puțin peste opt mii de oameni au fost confirmați cu noul coronavirus. Printre ei, se numără însă și doi bebeluşi de o lună, internaţi la Maternitatea Bega din Timişoara. Unul are hidrocefalie şi trebuie operat.

„Starea celor doi bebeluşi este stabilă, din fericire, sunt asimptomatici, chiar dacă unul are alte probleme neurologice, din punct de vedere al infecţiei sunt stabili, cu tratament suportiv”, declară Daniela Iacob, şefa secţiei Maternitatea Bega Timişoara.

Cel mai probabil, nou-născuţii au luat infecția de la cineva din familie. De altfel, spun medicii, aceasta este principala cale de răspândire a virusului, în ultima vreme.

„Sunt familii care se prezintă pozitivi. Asta ar fi sursa acum de contaminare. Pentru că chiar dacă atunci când ieşim respectăm măsurile de siguranţă, când ajungem acasă ne relaxăm şi poate să existe acest risc”, afirmă Diana Manolescu, directoare medicală Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Iar riscul este ca boala să se transmită exponenţial, mai ales în comunităţile unde normele de distanţare sunt ignorate.

Citește și: Psihologa Daniela Popa, despre cum gestionăm stresul în pandemie: Unii oameni au ieșit din criză mai puternici, alții s-au inhibat. Iată ce recomandă

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal