Corneliu Său, despre rolurile directorului, faliment, criza economică provocată de COVID-19, piața din România și cei 300.000 de euro investiți în traininguri | Nota de Plată (VIDEO)

Corneliu Său, despre rolurile directorului, faliment, criza economică provocată de COVID-19, piața din România și cei 300.000 de euro investiți în traininguri | Nota de Plată (VIDEO)


O carte deschisă cu lecții despre cultura antreprenoriatului și dezvoltare personală. Așa l-am văzut pe omul de afaceri Corneliu Său prin ochii proiectului Nota de Plată. Dacă în urmă cu aproape treizeci de ani, visul cel mare era să revină la colegiu în calitate de profesor, astăzi, scopul său e să atingă un venit anual de un miliard de euro. Crede în puterea studiilor, pentru că asta i-ar fi adus succesul și îi îndeamnă pe toți tinerii să învețe continuu și să își calculeze cu atenție banii, acțiunile. A investit peste 300 mii de euro în traininguri, a inițiat aproape zece afaceri și a trecut de mai multe ori prin focul falimentului. Astăzi, își extinde afacerea în domeniul fabricării mobilei în România cu privirea ațintită spre toată Europa. Hai, lasă totul. Ascultă, privește un interviu cu antreprenorul, profesorul de matematică Corneliu Său pentru un viitor care să îți aparțină. 

Adevărata față a managementului și planificarea acțiunilor 

„Fondatorul e responsabil pentru toate deciziile pe care le iau membrii echipei. El într-un fel sau altul dă niște speranțe. De exemplu, spunem că „noi creștem, o să fim liderii pieței”. Care este mesajul pentru angajat? Pot să îmi permit să cumpăr un apartament, să îmi iau o mașină în leasing, iar în trei luni de zile vine proprietarul și spune că „fanteziile acestea s-au finisat”. De fapt, noi am dus în eroare. 

Managementul are de furcă doar cu oamenii, nu are de furcă cu vânzările, materia primă, mobilă, ciment. Managerul se implică asupra omului ca el să fie eficient la maxim. Managementul este o simbioză între artă și știință. Noi toți știm că rezultatul este mai mare atunci când îl planifici. Noi planificăm rezultatul anual, apoi, rezultatul lunar pe rezultate pe zile, rezultatul fiecărui om în această zi. Avem un grafic și fiecare om își pune un punctuleț acolo și își estimează vânzările pentru astăzi. Rezultatul e de patru ori mai mare dacă e planificat”. 

300 de euro oferiți angajaților pentru a pierde orice fel de contact timp de 30 de zile

„Mie îmi place să merg în munți și când tu vezi dealul acela înalt, dacă vezi de la temelia muntelui, atunci îți dai seama că ai și o frică. Dar când scopul tău este să ajungi până la povârniș, el devine interesant și premiant. Visele mari e o foarte bună motivație. Eu am observat că omul când are multe vise, el nu se pornește pe calea lui atât de lungă. Eu am avut norocul să mă bucur de pași mici. Când eram la colegiu, visul meu cel mare a fost să mă întorc profesor în acest colegiu, pe urmă să am un business cu 10 oameni, iar acum să am cifra de afaceri un miliard de euro pe an. Un om trebuie să știe să se oprească, fiindcă el creează un tren și e important să fie la volanul acestui tren, să primească plăcere, să nu meargă  înaintea trenului, din păcate mulți din noi rămân capcană, prizonieri. 

Eu pot să nu mă duc la lucru. Îmi permit să fiu în vacanță de o lună de zile cu telefonul stins. Cum am făcut ultima dată când am plecat în India. Eu lucrez mai mult cu o echipă de șapte oameni. Eram în Moscova și am sunat să le spun că mă duc în India să meditez. Eu vă plătesc câte 300 de euro la salariu dacă  timp de o lună nu îmi scrieți niciun mesaj și nu mă sunați. Dacă voi îmi scrieți un mesaj sau îmi dați un apel telefonic, voi nu primiți nimic, iar din salariul vostru transferați 100 de euro. Noi avem un fond social și acolo urmau să fie plasați banii.Eu nu am primit niciun sunet, eu nu am știut ce se întâmplă cu compania timp de 30 de zile. Era un element de curaj. Au fost situații dificile, nu totul era ideal, dar nu era obligatoriu.  Asta îi educă de fapt să fie responsabili pentru deciziile lor. Noi când le oferim încredere, efectul lor personal e mult mai mare. Apropo, asta e a doua funcție a managerului. 

Noi deschidem un showroom la Cluj, eu am fost doar odată, m-am uitat la concept și gata. Noi am deschis etajul de sus pentru copii, a fost o investiție de 100.000 de euro. Eu nu am fost niciodată, eu am fost doar la deschidere. Da, mii frică, dar dacă nu am curaj acum, o să trebuiască să o fac mai târziu. Asta e o altă funcție. Managerul nu vinde, el lucrează doar cu oamenii”. 

Primii bani câștigați și lecția falimentului 

„Acum aproape zece ani când făceam antene. În cărțile de fizică vedeam cum se face antena de undă scurtă și de unde lungi. Le confecționam și le vindeam la piață. Apoi am avut o afacere în România cu ceapă, maiouri și pungi, atunci când s-a deschis podul de flori. Totuși, prima afacere a fost frizeria. Zilele acestea am vândut-o cu succes la acei angajați care de 20 de ani erau împreună cu noi. Ei au creat-o, eu doar am gestionat-o. 

Până la urmă câte afaceri ați lansat și ați închis? Cred că mai mult de 10. Am avut curățătorie chimică, am falimentat o fabrică de ciorapi, am avut video procat, am vândut la piața centrală legume și fructe”. 

Vezi și: Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată (VIDEO)

„Falimentele nu pot fi prevenite. El pot fi diminuate. Cine a putut prezice pandemia? Odată la zece ani vine o criză și e o legitate. Sunt niște legi foarte clare cum să previi o criză. Tot timpul trebuie să ai o sumă de bani, indiferent de ce se va întâmpla. Dacă vânzările tale sunt pe zero, cu acești bani trebuie să reziști patru luni.Dacă tu reziști patru luni, tu vei rezista toată criza, chiar dacă va fi lungă. Compania va câștiga atâția bani cât ea consideră că are nevoie. Oamenii care nu au acești bani, au considerat că nu au nevoie de ei. Ei au ignorat acea lege. Dacă ei ignoră legea, respectiv o să aibă probleme când vine pandemia. Business-ul e un sport inteligent profesionist

Falimentul cu fabrica de ciorapi a fost cel mai dur. Noi am pierdut acolo 20 mii de dolari și dacă ar fi la echivalentul de astăzi ar fi de 200 de mii de euro. Eu aveam 21 de ani și toți banii erau împrumutați. Dar am învățat că poți să greșești doar cu acea sumă de bani care te distruge. Eu aveam așa de mare încredere în mine că am pus toată miza pe o singură afacere. Nu ai dreptul să pui tot ce ai într-un singur coș. Eu am multe greșeli. Doi ani în urmă, am băgat 150 de mii de euro în domeniul creării bucătăriilor”. 

Vezi și: Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)

Antreprenoriatul în România versus în R.Moldova 

„În România avem o piata prestabilita de Guvern, de FMI. Noi jucăm acolo un fotbal profesionist. În Moldova, noi jucăm un fotbal ca la țară. Azi jucăm cu mâna, maine nu. Ești într-o concurență neloială, îți poate lua cineva licența. În ultima perioadă lucrurile s-au îmbunătățit, dar încă suntem foarte departe de România. Asta e partea frumoasă a lucrurilor. Noi trebuie să jucăm fotbal foarte bine acasă ca să putem pleca în afara țării. În România, sunt concurenți foarte mulți de talie internațională care au venit, are au reușit să pună toți membrii echipei în multe lucruri și să muncească. Este o piață mare, dar pentru profesioniști”. 

Boala omului de afaceri între echilibru și armată

„Afacerea e un diagnostic dur și omul, intrând în această zonă, nu poate să iasă. Omul își va găsi timp pentru ceea ce vrea mai mult. Dacă el se află mai mult la serviciu, nu de atâta că el nu are timp să stea acasă, ci de atâta că lui îî place mai mult. Însă, poate să își iubească atât de mult familia, că el se dedică pentru o perioadă în business. Eu văd asta cum ai pleca la armată, însă îți poți pierde toată viața. Sunt oameni care stau la armată toată viața și atunci trebuie să fii foarte atent”.

Cei 300 mii de euro investiți în traininguri

„Eu am fost la foarte multe traininguri. Am investit mai mult de 300 mii de euro în cursuri. După ce am falimentat școala de ciorapi, următoarea investiție a mea a fost într-un training cu bani împrumutati. Era 2.400 de dolari timp de o săptămână. Acela a fost temelia celui mai mare succes. Când aveam cel mai mult nevoie de bani, eu am cheltuit pentru a face studii. Eu învăț permanent, sunt la studii permanent. Dar contează de la cine înveți. 

Trainerii sunt și în cărți. Eu voi spune câteva școli, iar una din ele e pentru sistematizarea business-ul proceselor din St. Petersburg. Compania va fi plafonată de fondator. Cât își propune să crească fondatorul, cu atât mai mult va crește și compania. Asta e Tony Robbins. La fel, aș face un MBA în România și nu contează la care școală. 

Dacă vrei să devii antreprenor, tu vei fi și nu contează cum vei începe. Totul timpul trebuie să calculeze, să nu meargă peste emoții. Mie nu îmi ajunge această calitate. Eu o fac, dar nu atât de insistent. Mii lene. Am delegat să facă asta altcineva. Încercați să nu vă gândiți la bani. Imaginați-vă că nu există bani. Cu ce v-ați ocupa dacă nu există bani. O să vedeți că orice domeniu îl veți putea monetiza. Dacă veți fi cel mai bun din R. Moldova într-un anumit domeniu, monetizarea va veni de la sine”. 

Nota de Plată...

„Eu nu am o notă de plată. Eu nu am jertfit cu nimic ca să creez asta. Eu am fost într-un echilibru. Eu am fost aici atât cât eu vreau să fiu. Nu mă sufoc că lucrez mai mult. Eu reușesc să dorm atâta timp cât vreau să dorm. Am prieteni, familie și le pot acorda suficient timp. Eu mulțumesc universului că a creat totul în așa mod că mi-a dat diferite lecții la diferite etape dure, costisitoare care m-au învățat. Eu consider că orice greșeală, orice faliment e o lecție enormă. Când rezolvăm aceste situații, simțim că trăim”. 

Urmărește interviul integral și află mai multe sfaturi pentru o carieră în antreprenoriat și nota de plată a lui Corneliu Său, om de afaceri cu zeci de ani  experiență în domeniu. 

Nota de Plată e să dai like, share și să te abonezi la canalul de youtube AGORA. 

Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Grădinaru, fondator Nivalli, despre concurență, creșterea unei afaceri în sectorul de mezeluri, tendințe și lipsa exportului | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată (VIDEO)

Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată (VIDEO)

Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată (VIDEO)

Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată (VIDEO)

Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management, dezvoltare personală | NOTA DE PLATĂ

Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management, dezvoltare personală | NOTA DE PLATĂ

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)

Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)

Advertoriale
Premii valoroase în cadrul Tombolei AGRO 2021, marca Mobiasbanca OTP - Group. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

Premii valoroase în cadrul Tombolei AGRO 2021, marca Mobiasbanca OTP - Group. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

Zity Business Campus – investește în propria locație și beneficiază de facilitățile primului orășel de business din Republica Moldova

Zity Business Campus – investește în propria locație și beneficiază de facilitățile primului orășel de business din Republica Moldova

Victoriabank a dublat suma acumulată în cadrul campaniei „Povești de acasă” a CCF Moldova

Victoriabank a dublat suma acumulată în cadrul campaniei „Povești de acasă” a CCF Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
  De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
Cele mai populare
 • 1
  „În numele legii Republicii Moldova”. Un avocat a spart parbrizele mai multor mașini din capitală (VIDEO)
 • 2
  Voronin, numit trădător de un vorbitor de rusă, la o întâlnire electorală la Orhei: „Cum să vă mai credem?” Explicația comunistului (VIDEO)
 • 3
  Au transformat nepăsarea în covoare. Soluția unei companii din Moldova pentru a reutiliza sticlele din plastic (VIDEO)
 • 4
  Voronin dă de înțeles că moldovenii din străinătate nu ar trebui să voteze: „Cu diaspora tot sunt probleme” (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.