Moldova nu a comandat încă de nicăieri vaccinuri împotriva coronavirusului de tip nou. Declarația a fost făcută de prim-ministrul, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8. Șeful Cabinetului de miniștri a adăugat că țara noastră stă la coadă pentru toate cele 7-8 vaccinuri care se pregătesc în prezent în lume.
„Sunt vreo 7-8 vaccinuri. Stăm în rând la toate. Și la ruși ne-am adresat, și la reprezentanța globală. Nu am comandat nimic. Nu se plasează comenzi. Încă în producere nu e nimic. La capitolul livrări de vaccinuri, țările UE au posibilitatea să cumpere pentru ei și pentru o țară din Parteneriatul Vestic. M-am adresat la Letonia și Lituania, vorbim cu Ungaria, cu România. Vaccin vom primi atunci când va fi în producere. De la elaborare la producere este cale lungă”, a spus premierul.
Chicu a oferit un termen real pentru când ar putea ajunge primele loturi de vaccinuri în țara noastră:
„Până la Paști nu e real să-l avem. Nici noi, nici restul lumii”.
Mai mult, premierul este convins că Moldova poate miza pe suportul României în acest sens.
„Colegii noștri discută cu România, inclusiv cu AMED. Vă asigur că atunci când România va primi vaccinul, ni-l va da și nouă, frățește”, a concluzionat prim-ministrul.
AGORA precizează că România se va împărți cu R. Moldova cu o parte din dozele de vaccin împotriva COVID-19 de care urmează să beneficieze de la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut acum șase zile de de președintele PNL Diaspora, senatorul român Viorel Badea.
Recent, Comisia Europeană a anunțat că toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp.
Cât despre R. Moldova, administrația Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale dă asigurări că moldovenii vor beneficia de vaccinuri antigripale și anti-covid de cea mai înaltă calitate.
„Suntem în dialog permanent cu reprezentanții industriei farmaceutice, companiile de cercetare clinică, distribuitorii de medicamente, ca și autoritate publică regulatorie în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale, pentru a asigura accesibilitatea, inclusiv a celor mai noi produse și în Republica Moldova”, menționa mai devreme ex-directorul AMDM Eremei Priseajniuc.
Un studiu realizat de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt, Germania, arată că aproape 31% din cetățenii R. Moldova ar accepta un vaccin anti-COVID-19.
Vezi și aceste știri

COVID-19: Alte 347 persoane au fost testate pozitiv, iar 14 pacienți au murit în ultimele 24 ore

Aproape 500 de elevi din R. Moldova sunt pozitivi la coronavirus, iar 20 de școli funcționează la distanță din cauza virusului

Coronavirus: Un studiu relevă că 82% dintre pacienţii cu COVID-19 au deficienţă de vitamina D

Autoritățile municipale caută locuri suplimentare pentru pacienții cu COVID-19: „Populația trebuie să înțeleagă că suntem la limită”

Chicu, despre nunta fiului său: „Simt vina morală, dar nu am de gând să mă justific. Nu am făcut ceremonie”
