Stoianoglo a ieșit la raport: Procuratura „a devenit o structură independentă” sau „și-a scos gheara din business”

Stoianoglo a ieșit la raport: Procuratura „a devenit o structură independentă” sau „și-a scos gheara din business”
Alexandr Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit la raport la un an de mandat. Mai exact, declarat că instituția „a devenit o structură independentă”,  care nu mai inițiază dosare la comandă sau politice și care „și-a scos gheara din business”.

1. Neimplicarea în politică și stoparea hărțuirii oponenților politici

„La început de mandat, am declarat că procuratura nu se va mai implica în politică. Procuratura a fost o bâtă utilizată intens pentru anihilarea opoziției, a fost implicată în crearea majorității politice. Nu a fost o perioadă în care opoziția nu ar fi fost cercetată penal. Prima provocare a fost să schimb această tradiție nedemocratică. La distanță de un an, pot să declar că acest lucru ne-a reușit. PG a devenit o structură cu adevărat independentă. În decursul acestui an, la luarea deciziilor, procuratura nu a privit nici spre Președinție, nici spre Parlament, nici spre Guvern”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

2. Dosarele la comandă

„Ani la rând, procuratura a fost un instrument prin care, la ordin, pornea dosare la comandă. Regimul, prin intermediul procuraturii, declarase război propriilor cetățeni. Au fost destine distruse cu miile, sute de persoane arestate și condamnate. Vă asigur că am pus punct acestor lucruri. Tare sper că acele vremuri nu se vor repeta. Vă garantez că pe durata mandatului meu nu a fost pornit niciun dosar la comandă, niciun grup de interese nu a fost în stare influențeze deciziile luate în procuratură”, a mai spus oficialul.

3. Blocarea afacerilor și persecutarea businessului

„Au fost în RM vremuri când organele de drept nu s-au implicat în afaceri? În ultimul an, procuratura a uitat de business. Timp de un an nu a fost arestat niciun om de afaceri. Numărul perchezițiilor s-a redus de zeci de ori, niciunui agent economic nu i-a fost sistată activitatea. Acest lucru nu ni s-a dat ușor. Chiar din primele zile de mandat le-am interzis procurorilor să aresteze oamenii de afaceri. Ei zi de zi îmi comunicau că CNA, vama, FISC-ul insistă la arestarea unor oameni de afaceri. Am rezistat timp de o săptămână, ca mai apoi nimeni să nu mai intervină cu asemenea cerințe. Procuratura și-a scos gheara din business”, a mai spus acesta.

4. Dosare la comandă împotriva mediului de afacere

„Amploarea dezmățului în raport cu mediul de afaceri a fost atât de însemnată, astfel încât la un an distanță nu am reușit să repunem în drepturi mulți agenți economici. Producție estimată la milioane de lei a fost sechestrată. Epopeea cu nucile s-a încheiat, acum fiecare poate să activeze în acest domeniu. Am încetat sute de dosare pornite împotriva agenților economici”, a menționat șeful PG.

5. Dosarele politice

„Mi-am asumat angajamentul să revedem o listă de 38 de dosare recunoscute de comunitatea internațională ca fiind instrumentate pe criterii politice. Persoanele au fost urmărite penal doar pentru că erau împotriva puterii oligarhice. O parte din dosare au reexaminate de câteva ori consecutiv. Astăzi ne este clară situația pe toate cele 38 de dosare, soluții urmând să fie luate în cel mai apropiat timp. Cei care speră la o soluție imediată trebuie să înțeleagă că.acest lucru nu depinde doar de procurori”, a explicat Stoianoglo.

6. Politica de cadre

„În societate, la nivel de experți, am tot primit lecții despre politica de cadre. Opiniile s-au împărțit în a-i elibera pe toți și a angaja alți procurori, cealaltă tabără insista pe tragerea la răspundere a tuturor. Procurorul general nu are atribuții de eliberare, de angajare a procurorilor. Aceasta este prerogativa CSP. Este o absurditatea transpusă de reformatorii noștri, care au văzut că PG nu poate elibera din funcție un procuror,  chiar dacă acesta nu se prezintă nemotivat la serviciu. Am izbutit să schimbăm conducerea PA, PCCOCS, a Procuraturii capitalei, a Procuraturii UTA Găgăuzia, a Procuraturii Bălți. Toate remanierile s-au produs pe principiul integrității și meritocrației”, dă asigurări oficialul. 

7. Lupta anticorupție

„Suntem conștienți că mai avem de lucru. Cred că nivelul corupției din rândul procurorilor a scăzut simțitor. Am exclus implicarea procurorilor în business, am încetat să mai arestăm oameni de afaceri, procuratura a încetat să se ocupe cu recuperarea datoriilor, ceea ce până acum era o practică normală printre procurori. Toți procurorii au fost a enționați despre consecințe. Faptul că nivelul corupției a scăzut îl confirmă avocații, judecătorii, reprezentanții mediului de afaceri”, susține acesta.

8. Furtul miliardului

Șeful PG a mai declarat că „principala provocare a fost investigarea fraudei bancare”. 

„Nu voi vorbi despre blocajele din partea organelor de stat. La începutul cercetărilor, investigațiile au fost deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate. Toate aceste acțiuni erau puse în aplicare de foștii noștri colegi, înlăturați acum un an. Zeci de persoane au fost ilegal trase la răspundere. În urma cercetărilor, am stabilit că principalul coordonator și beneficiar este Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, care a fost arestat în lipsă”, a spus el.

„A fost finalizată ancheta privind implicarea în schemă a unei bănci bancare. Este în curs de investigație implicarea tuturor băncilor atrase în acest circuit ilegal. Inclusiv și cetățeanul Ilan Șor, care până nu demult a fost scutit de vizorul procurorilor. BNM a avut un rol cheie în furtul miliardului, asigurând consiliere juridică în întregul proces. Zeci de milioane de dolari au fost scoase din BNM prin înșelăciune. Până în prezent, niciunul dintre episoadele enumerate nu au constituit obiectul vreunei investigații. În decursul acestui an, pe acest dosar s-a lucrat mai mult decât în ultimii cinci ani. S-a pierdut mult timp. Dar sunt sigur că dosarul va fi dus până la capăt, cei vinovați vor răspunde în fața legii și vom reuși să întoarcem statului o parte din banii furați”, a spus adăugat procurorul general. 

A mai menționat că „anul care vine va fi determinant”, urmând să fie prezentat deznodământul întregii scheme”.

9. Dosarele de rezonanță

„Timp de un an am auzit reproșuri că nu mai sunt dosare de rezonanță în procuratură. Pe de o parte, am trăit în condițiile unui stat capturat, pe de altă parte, tot ei justifică abuzurile care au deservit sistemul oligarhic. Arătați-mi măcar o sentință pe aceste dosare. Mi-e teamă că veți aștepta zădarnic. Tot acel tăvăluc a fost trimis în instanță pentru un show demonstrativ. Mesajul era altul: De nu vă veți supune, o veți păți la fel”, a declarat acesta.

Cu referire la dosarul Metalferos, șeful PG a subliniat: „Am preluat aceste dosar istoric, care a avut o anchetă formală, cercetarea unor persoane neînsemnate. Azi dosarul e la etapa de finalizare. Am investigat toată activitatea Metalferos în decursul ultimilor trei ani. La vânzarea-cumpărarea metalelor, compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar – fostul lider al PDM”.

Și în cazul jocurilor de noroc sectorul a fost monopolizat, statul „ratând venituri de sute de milioane de lei”. Ancheta urmează să stabilească toți beneficiarii reali.

„Avem și alte dosare, dar care vor fi făcute publice ulterior, în funcție de evoluția cercetărilor”, a adăugat Stoianoglo.

10. Principii de activitate

„A fost un an extrem de dificil. Nu ne-a fost frică să luăm o serie de decizii nepopulare. Mă refer la revizuirea dosarului Platon, scoaterea de sub învinuire penală a judecătorilor, deputaților. Mi s-a reproșat că justiția ar elibera criminalii din închisori. Constatăm că cei care semnalau de la toate tribune despre încălcarea drepturilor omului, anume ei ne-au acuzat că aceste abuzuri nu mai au loc. Justiția nu înseamnă a umple pentru bifă închisorile cu persoane nevinovate, ci a le demonstra prin probe pertinente vinovăția. Pentru încălcarea acestor principii, statul nostru continuă să fie condamnat la CtEDO. Am devenit ostaticii stereotipurilor care ne împiedică să avansăm. Nu tindem să fim simpatici cuiva. Conjunctura și timpul politic de afară nu ne interesează”, și-a finalizat discursul procurorul general.

Amintim că, la finele lunii noiembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost desemnat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). La scurt timp, candidatura a fost acceptată de șeful statului, Igor Dodon.

Acest concurs a stat la baza „divorțului” dintre ACUM și PSRM. Inițial, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, anunțase că rezultatele etapei de preselecție vor fi anulate, fiindcă unul dintre membrii comisiei ar fi votat disproporționat. La scurt timp, socialiștii au cerut public demisia ministrei.

Între timp, fosta prim-ministră Maia Sandu a decis să-și angajeze răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, urma să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la CSP.

Decizia Guvernului Sandu i-a nemulțumit și mai mult pe socialiști, care au înregistrat o moțiune de cenzură în Parlament, care a și fost votată de deputații PSRM și PDM.

Ulterior, deja noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că recunoaște rezultatele concursului de preselecție a celor patru candidați și a expediat lista respectivă Consiliului Superior al Procurorilor.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
După inaugurare, Sandu vrea explicații de la Stoianoglo: „Nu prea am lucruri bune de spus”

După inaugurare, Sandu vrea explicații de la Stoianoglo: „Nu prea am lucruri bune de spus”

Stoianoglo a luat la ochi averea șefului adjunct al Procuraturii Chișinău, după ce Popenco a zis că nu-i aparține. Investigația e transmisă la ANI

Stoianoglo a luat la ochi averea șefului adjunct al Procuraturii Chișinău, după ce Popenco a zis că nu-i aparține. Investigația e transmisă la ANI

Alexandr Stoianoglo a schimbat conducerea Procuraturilor din mai multe raioane ale țării

Alexandr Stoianoglo a schimbat conducerea Procuraturilor din mai multe raioane ale țării

Advertoriale
Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Boala „dinților frumoși” sau parodontoza. Ce presupune această maladie?

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

Restaurantul panoramic Toro Center - spațiu de afaceri ofertant și priveliște superbă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski: Un atac din Transnistria va fi o palmă, la care Ucraina va răspunde cu o lovitură
 • 2
  Primele imagini din cadrul vizitei Maiei Sandu în Ucraina. Șefa statului a fost în Borodianca, Bucea și Irpini (FOTO. VIDEO)
 • 3
  Maia Sandu s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski (VIDEO)
 • 4
  Armata rusă a lovit un centru comercial în care s-ar fi aflat peste o mie de persoane. UPDATE: 10 persoane au decedat și 40 au fost răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.