15 întrebări și răspunsuri despre vaccinul anti-COVID-19. Află tot ce e bine să știi despre acest antidot (CARDURI)

15 întrebări și răspunsuri despre vaccinul anti-COVID-19. Află tot ce e bine să știi despre acest antidot (CARDURI)

Peste 30% dintre cetățenii R. Moldova susțin că ar accepta să fie vaccinați împotriva noului coronavirus. Acest lucru o arată rezultatele studiului realizat de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt, Germania. Subiectul vaccinului anti-COVID-19 este unul abordat des în ultima perioadă, însă nu toți îi cunosc particularitățile și când am putea intra în perioada de vaccinare. Noi am făcut o selecție a celor mai importante detalii care sperăm că te vor ajuta să te informezi corect despre vaccinul anti-COVID-19.

Ce este un vaccin?

Un vaccin este o formă de medicament concepută pentru a ne proteja împotriva agenților patogeni, infecțioși, prin expunerea organismului, într-un mod sigur și controlat, la un virus sau o bacterie dăunătoare. Astfel, un vaccin îi permite sistemului imunitar al unei persoane să fie protejat de o posibilă infecție, prin dezvoltarea anticorpilor sau a celulelor specifice bolii împotriva căreia a fost creat. Într-un final, se obține imunitate împotriva acelei boli, fără a te îmbolnăvi.

Publicitate

Ce vaccinuri au fost dezvoltate, până în prezent, împotriva noului coronavirus?

În lume, cercetătorii au încercat crearea unui antidot sigur în lupta cu noul coronavirus, însă doar câteva dintre aceste studii se află în stadii avansate de testare. Compania AstraZeneca a dezvăluit că vaccinul, dezvoltat de Universitatea Oxford, este eficient până la 90% în studiile clinice. Pfizer, împreună cu partenerul său german, BioNTech, și Moderna au raportat, fiecare, vaccinuri care sunt în proporție de 95% eficiente în studii.

Toți trei au spus că vor solicita autorizații de reglementare pentru a-și oferi vaccinurile către milioane de oameni. Producătorii au grăbit cercetările, iar primele doze ale vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrate în următoarele săptămâni. Calea pentru vaccinul AstraZeneca, însă, este mai puțin clară.

Totodată, alte două vaccinuri se află în faza finală a testării în Statele Unite ale Americii. Studiile decurg mult mai repede decât se aștepta, dar încă nu există o finalitate clară în cazul acestora.  

Și Rusia a dezvoltat un  vaccin contra coronavirusului și l-au denumit „Sputnik-V”. Oficialii ruși spun că 20 de țări au solicitat până acum livrarea a mai mult de un miliard de doze. Rusia nu a făcut publice rezultatele științifice ale testelor clinice pentru vaccin, astfel că presupusa sa eficacitate nu poate fi verificată. Cu toate acestea, Federația Rusă a început deja procesul de vaccinare cu Sputnik-V.

Când va fi disponibil un vaccin în Republica Moldova?

Vaccinurile ar putea începe să fie distribuite în lume cam de pe la jumătatea lunii decembrie, către cei din grupurile cu risc crescut - aproximativ 200 de milioane de persoane - care vor primi acel grad de prioritate, conform unui cadru conceput de un comitet consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Potrivit Washington Post, mai mulți oficiali internaționali au declarat că, în cazul în care vaccinurile Pfizer și Moderna vor fi autorizate, cele două companii anticipează să poată oferi doze suficiente pentru 20 de milioane de oameni, până la sfârșitul anului.

Recent, Comisia Europeană a anunțat că toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp. Cât despre R. Moldova, administrația Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale dă asigurări că moldovenii vor beneficia de vaccinuri antigripale și anti-covid de cea mai înaltă calitate.

La sfârțitul lunii noiembrie, prim-ministrul, Ion Chicu a menționat că țara noastră stă la coadă pentru toate cele 7-8 vaccinuri care se pregătesc în prezent în lume. „Până la Paști nu este real să-l avem. Nici noi, nici restul lumii”, a declarat Chicu la 30 noiembrie 2020, adăugând că în R. Moldova va fi adus un vaccin atunci când acesta va fi în producție.

Totodată, președintele PNL Diaspora, senatorul român Viorel Badea a anunțat că România va împărți cu R. Moldova o parte din dozele de vaccin împotriva COVID-19 pe care urmează să le primească de la Uniunea Europeană.

La data de 7 decembrie, Republica Moldova a prezentat către platforma COVAX solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. În urma discuțiilor specialiștilor din domeniu și a factorilor de decizie, în colaborare cu partenerii internaționali (OMS și UNICEF), cererea a fost completată pentru a asigura livrarea vaccinului.

Care sunt condițiile necesare pentru păstrarea și distribuirea dozelor de antidot?

Vaccinul AstraZeneca-Oxford poate fi păstrat la temperaturi de refrigerare până la 6 luni, ceea ce va facilita distribuirea și administrarea în cea mai mare parte a lumii. Vaccinul Moderna este depozitat congelat la minus 20 de grade Celsius, dar poate fi păstrat  timp de o lună la temperatura frigiderului. Acest lucru ar putea facilita distribuirea către farmacii și zone rurale care nu au congelatoare specializate.

Vaccinul de la Pfizer și BioNTech trebuie păstrat la temperaturi foarte joase, minus 70 de grade Celsius. Compania și-a creat propriile răcitoare pentru a le distribui. Fiecare flacon al vaccinului Pfizer conține cinci doze atunci când este diluat. Odată decongelat, flaconul nediluat poate fi păstrat la frigider timp de doar cinci zile. Un flacon diluat poate fi păstrat doar șase ore înainte de a fi aruncat.

De câte doze de vaccin va avea nevoie o persoană?

Vaccinul AstraZeneca-Oxford necesită să fie administrat în două doze. Studiul de specialitate a constatat că antidotul a fost mult mai eficient atunci când prima doză a fost administrată în jumătate din doza tipică, a doua fiind administrată o lună mai târziu.

Vaccinurile Moderna și Pfizer necesită, de asemenea, două doze de administrare. În cazul vaccinului Pfizer, cea de-a doua doză va fi administrată la trei săptămâni după prima, iar în cazul Moderna - patru săptămâni mai târziu.

Vaccinul rusesc este administrat și el în două doze, la o diferență de 21 de zile, iar recomandarea șefei agenției pentru protecția consumatorilor din Rusia este de a se evita consumul alcoolului și a medicamentatelor imunosupresoare timp de două luni înainte și după ce este injectat serul.

Dacă am avut coronavirus și m-am vindecat, mai trebuie să mă vaccinez?

Cercetătorii nu au sistematizat date concrete referitoare la cât durează imunitatea la coronavirus, după o infecție sau o vaccinare. Din studiile privind vaccinul împotriva COVID-19 nu au fost excluse persoanele care au fost deja infectate, iar datele complete din aceste studii pot ajuta la dezvăluirea modului în care a funcționat vaccinul la acei oameni. Deocamdată comitetul CDC nu evaluează datele complete cu privire la orice vaccin autorizat. Agenția nu face recomandări dacă persoanele care au fost deja infectate ar trebui să sau nu să fie vaccinate.

Este posibil să mă îmbolnăvesc cu noul coronavirus din cauza vaccinării?

Experții susțin că antidotul nu poate provoca o infectare, întrucât vaccinul integrează elemente inactive sau slăbite ale virusului, precum proteine spike sau gene din virus, aceste părți fiind incapabile de a genera o infecție SARS-CoV-2.

Mai purtăm mască și menținem distanța, după vaccinare?

Chiar și după aprobarea unui vaccin, experții spun că oamenii vor trebui să poarte măști și să păstreze distanța socială, deoarece dozele de vaccin vor fi limitate și va dura mult timp pentru a imuniza suficient populația și pentru a opri răspândirea virusului. Experții spun că revenirea la normalitate ar putea dura mai multe luni sau chiar ani.

Cât va costa doza de vaccin?

Cu o eficiență de 95%, vaccinul dezvoltat de compania Moderna ar putea ajunge la un cost între 25 și 37 de dolari pentru o doză. Prețul final va fi stabilit și în funcție de volumul comandat. „Vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei”, a declarat Stephane Bancel, CEO Moderna.

Totuși, guvernele mai multor țări susțin că vaccinul va fi distribuit gratuit pentru toată lumea, în funcție de disponibilitate și în conformitate cu un plan național de vaccinare, fără costuri pentru persoana vaccinată.

Ce se va întâmpla dacă nu voi fi vaccinat?

Scopul vaccinării este de a imuniza suficienți oameni pentru a obține imunitatea colectivă. Atunci când sunt suficienți oameni imuni, boala nu se mai răspândește cu aceeași viteză. Numărul de persoane care trebuie imunizate pentru a atinge această etapă va depinde de eficiența vaccinurilor - un factor care nu va fi clar până la finalizarea studiilor.

Cât durează imunitatea la infecție după ce ești vaccinat?

Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte, însă cercetătorii nu au un răspuns foarte clar. Există posibilitatea ca efectul vaccinului să nu fie pe viață, iar în condiții ideale, s-ar putea să fie nevoie de o singură sesiune de vaccinare, care poate implica una sau două doze. Nu este însă exclus să ai nevoie de o a doua sesiune de vaccinare după câțiva ani, intitulată booster. Dar, există posibilitatea ca acesta să devină un vaccin anual, precum cel anti-gripal. 

Cine nu se poate vaccina?

Dacă ești asimptomatic și boala nu a fost diagnosticată, poți să te vaccinezi. În schimb, dacă ai deja boala și nu te simți bine, este interzis să-ți faci vaccinul. Același lucru se aplică și pentru femeile gravide. Există totuși precauții și pentru femeile care abia au născut, însă un răspuns mai exact se așteaptă de la Agenția Europeană a Medicamentului. 

Care sunt grupurile țintă în Republica Moldova pentru administrarea vaccinului?

Grupurile țintă au fost prioritizate conform recomandărilor Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). Astfel, reieșind din faptul că GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări), prin intermediul platformei COVAX va asigura acoperirea a 20% din populația țării în mod gratuit. Printre grupurile țintă sunt: lucrătorii din domeniul medical; adulții cu vârsta mai mare de 65 de ani și comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele/beneficiarii Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior, conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, care sunt, la fel, extrem de important de protejat.

Va fi sau nu obligatoriu vaccinul împotriva COVID-19?

Organizația Mondială a Sănătății s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării anti-COVID-19. Totuși, în anumite domenii, precum secțiile de terapie intensivă ale spitalelor, obligativitatea vaccinului anti-Covid ar putea fi introdusă. Există însă exemple în care vaccinarea obligatorie ar avea efectul opus celui dorit și nu ar duce la o rată de imunizare mai mare în rândul populației.

Coordonatorul OMS pentru ajutoarele de urgență, Mike Ryan crede că este mult mai bine ca oamenilor să le fie prezentate datele și avantajele vaccinării și să-i lase pe ei să decidă singuri.

Ideea despre o eventuală obligativitate a vaccinării anti-SARS-CoV-2 este văzută diferit în diverse țări. În Germania, guvernul de la Berlin a precizat deja de mai multe ori că nu va exista o obligativitate generală privind vaccinarea anti-Covid. Totuși, există de asemenea temerea unei „obligativități indirecte” de vaccinare, dacă persoanele care nu fac vaccinul vor fi excluse pe viitor de la diverse activități.

În ce țări a început campania de vaccinare anti-COVID-19?

Marea Britanie este prima țară din lume care a început utilizarea vaccinului Pfizer după ce autoritățile de reglementare au aprobat utilizarea acestuia, săptămâna trecută. Această țară a comandat 40 de milioane de doze - suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni, în primă fază. Prima persoană care a primit doza de vaccin în afara condițiilor de testare este o femeie de 90 de ani. Mai întâi vor fi vaccinate persoanele trecute de 80 de ani, însă serul nu va fi obligatoriu.

Potrivit unor publicații britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, şi soţul acesteia, prinţul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinaţi în curând, Mail on Sunday afirmând că aceștia plănuiesc să anunțe în mod public momentul imunizării pentru a „încuraja populația să se vaccineze”, autoritățile temându-se că militanții anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populației.

Și la Moscova a început campania de vaccinare în acest weekend, deși vaccinul Sputnik-V nu a fost încă omologat complet și încă trece prin teste clinice de siguranță. Doza este administrată voluntarilor cu risc crescut la Covid-19. Dezvoltatorii vaccinului rusesc spun că acesta este eficient în proporție de 95% împotriva coronavirusului.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal