IDIS Viitorul: Procuratura Generală, Banca Națională a Moldovei și Avocatul Poporului - cele mai independente instituții din Moldova

IDIS Viitorul: Procuratura Generală, Banca Națională a Moldovei și Avocatul Poporului - cele mai independente instituții din Moldova

Procuratura Generală, Banca Națională a Moldovei și Avocatul Poporului sunt cele mai independente instituții publice din Moldova. Clasamentul celor mai independente instituții publice din Republica Moldova a fost prezentat  în cadrul unei conferințe organizate de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” și INEKO Slovacia. La polul opus se situează Inspectoratul General de Poliție, Inspecția Financiară, Serviciul Vamal și Agenția Servicii Publice.

„Instituțiile de stat din Moldova sunt în proces de consolidare și nu au încă un potențial de independență și forța ca să își permită să aibă o încredere deplină din partea societății noastre. Cu suportul metodologiei slovace am reușit să analizăm în premieră potențialul de independență al instituțiilor publice și să integrăm concluziile într-un studiu amplu”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Directorul INEKO, Peter Golias a declarat că după ce a văzut că în Slovacia instituțiile publice capturate nu funcționau corect a luat decizia de a analiza în detaliu modul lor de constituire și independența acestora față de Guvern:

„Astfel, deja al treilea an consecutiv elaborăm clasamentul celor mai independente instituții și le oferim recomandări pentru a-și îmbunătăți independența și profesionalismul. Metodologia acestei evaluări încercăm să o transpunem și în Republica Moldova. Ne dorim să avem niște instituții responsabile față de public și vrem ca cetățenii să știe cu ce se ocupă și care este rezultatul activității acestor instituții publice”.

Pentru calcularea clasamentului de independență au fost evaluate 20 de instituții publice cu funcții de reglementare, control, prestări servicii și în sfera activității judiciare. Printre acestea ANRE, TRM, ANI, BNM, CNA, CNAS, CNAM, Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, Agenția Servicii Publice, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței, Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Curtea de Conturi, Inspectoratul General de Poliție, Inspecția Financiară, Procuratura Generală, Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal.

Instituțiile publice au fost evaluate în baza a patru criterii de independență: numirea organului de conducere și membrilor Consiliului de administrație, destituirea persoanelor numite, suveranitatea și bazele constituționale, venitul persoanelor numite și angajaților.

Punctajul maxim pentru o instituție constituie 100 de puncte.

Astfel, Procuratura Generală se situează pe prima poziție cu un scor de 77%, urmată de Banca Națională a Moldovei cu 75%, Avocatul Poporului cu 71%, Curtea Constituțională și Autoritatea Națională de Integritate cu 70%.

La polul opus, Agenția Servicii Publice ocupă ultimul loc în clasament cu 24%. Totodată, încă cinci instituții publice din partea de jos a clasamentului nu au acumulat mai mult de 1/2 din numărul maxim de puncte. Este vorba despre Serviciul Vamal (36%), Inspecția Financiară (36%), Inspectoratul General de Poliție (40%), Casa Națională de Asigurări Sociale (42%) și Serviciul Fiscal de Stat (44%).

Potrivit raportului de evaluare a potențialului de independență a instituțiilor publice din Republica Moldova, media generală de independență a instituțiilor publice constituie 57%. Rezultatele evaluării se datorează în mare parte cadrului normativ suficient de bun, care reglementează organizarea și funcționarea instituțiilor publice din Republica Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.