Pe 5 şi 6 decembrie, în România vor avea loc alegeri parlamentare. Despre miza acestui scrutin și puterea votului diasporei am discutat cu senatorul roman, candidat al Partidului Național Liberal, Viorel Badea.
Iată câteva declarații făcute de politicanul de la București:
„Sistemul politic din Republica Moldova e cam varză.”
„Eu am mare încredere în onestitatea alegătorului din diasporă, în posibilitatea alegătorului din diasporă, atunci când trebuie să facă o comparație cu sistemul politic din țara în care trăiește. Nu-i cazul Republicii Moldova, pentru că sistemul politic din Republica Moldova e cam varză. Vin în Basarabia din 1991, dar ultimii ani pe mine m-au șocat prin haosul politic manifestat în Republica Moldova. Niciodată nu am întâlnit atâta dezordine politică. Alunecările dintr-o parte în alta a eșichierului politic, schimbările de traseu politic, legislația care nu are un parcurs foarte clar, persoane care câștigă dar nu li se recunoaște victoria, asta e de „Tom și Jery”. Chiar și mie, care vin deja de trei decenii în Basarabia, mi se întâmplă să nu înțeleg ce evoluții sunt aici la Chișinău”, a declarat Badea.
Despre autostradă, interconexiunile energetice și spitalul regional de la Iași la care vor putea merge și cetățenii din Republica Moldova
„Părerea mea este că o parte dintre Guvernele României nu au înțeles care este importanța interconectării dintre cele două state. Nu s-a investit destul și nu s-a acționat cu celeritate. Președintele României a reușit, în urma unor negocieri aprinse de la Bruxelles, să deblocheze un împrumut de 80 de miliarde de euro, împrumut care va putea fi cheltuit în următorii șapte ani. Printre proiectele principale se află și proiectele de interconectare, proiectele de construire a interconexiunii rutiere. Aici mă refer în special la Autostrada Unirii, de la Târgu-Mureș – Iași – cu conectare pe Ungheni. De asemenea, tot prin acest împrumut se vor construi trei spitale regionale ale României. De spitalul de la Iași vor putea beneficia și cetățenii români din Republica Moldova. Practic, în următorii patru ani, va fi o perioadă de provocare maximă în ceea ce privește investiții de infrastructură, investiții care se vor referi și la interconectarea energetică și gazoductul care poate transporta gaz din România în Republica Moldova”, a subliniat senatorul.
„Transnistria e un cancer unde se pacifică doar șpaga și șmenurile.”
„Transnistria încă este ca un cancer pentru RM, este ca o rană deschisă, pe care va trebui să o chiuretăm. Nici eu nu mai înțeleg ce înseamnă acele forte de pacificare. Ce pacifică ele? Eu cred că pacifică doar șpaga, șmenurile, comerțul la negru și toate avantajele pe care le au unii oameni politici din Republica Moldova, atunci când e vorba să continue să închidă ochii la ceea ce se întâmplă în Transnistria. E o vulnerabilitate maximă pentru Republica Moldova, mai ales în perspectiva unui dialog care să ducă Republica Moldova spre integrare europeană. Ar trebui să existe o preocupare mai mare a factorului politic de la Chișinău față de ceea ce se întâmplă acolo. Zace o armată a unui stat străin, motivând prin faptul că vrea să împace pe cineva cu cineva”, a mai declarat Viorel Badea.
Înveți la Chișinău pe bursa statului român
„Ar trebui să găsim modalități prin care studenții de la Chișinău să poată studia la Chișinău în extensiile create de noi, cu profesori din România, pe programele din România, având și bursa pe care ar primi-o în România. Pentru că trebuie să ne gândim foarte serios la perspectiva destul de cenușie a depopulării Republicii Moldova. În 10 ani oare cine va rămâne în Republica Moldova sau ce am putea să facem să-i încurajăm să rămână aici? Poate statul român ar fi cazul să se gândească la necesitatea acordării unei subvenții unui student care termină studiile într-o extensie universitară, ca să oprim toată această migrare a tinerilor din Republica Moldova spre Occident”, a conchis politicianul.
Vezi și aceste știri

„Suntem convinși că, mai devreme sau mai târziu, Moldova și România se vor reuni”. Cine și ce urări au transmis României de Ziua Națională

Cum arată România la 102 ani de la Marea Unire în 102 indicatori cheie. La grâu, porumb şi floarea-soarelui este pe primul loc, dar la sănătate şi educaţie - pe ultimul loc în UE
