
„Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă” sau cum socialiștii și-au schimbat opinia într-un an
Socialiștii vor ca Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să treacă, de la Președinție, în subordinea Parlamentului, deși tot ei au stat la baza acestei modificări. „Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă”, spuneau autorii acelui proiect – deputații PSRM Vasile Bolea și Grigore Novac – în vara anului 2019.
・
Ce spuneau socialiștii în 2019
În iunie 2019, majoritatea ACUM-PSRM a votat revenirea SIS în subordinea parțială a președintelui. Astfel, în prezent, șeful statului propune Parlamentului numirea și eliberarea din funcție a directorului SIS, acordă prin decret grade speciale șefului instituției și coordonează, în limitele competențelor, activitatea SIS.
„Limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or, șeful statului, este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității. Funcția șefului statului nu poate fi una simbolică și formală, în virtutea art. 77 din Constituție, el este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării”, spunea PSRM în nota informativă a proiectului de lege înregistrat în iunie 2019.
Socialiștii mai menționau că, în condițiile în care șeful statului este ales de către popor, asta „îi conferă acestuia o autoritate sporită şi respect, care pot fi materializate doar prin atribuții şi prerogative”.
„Serviciul de Informații și Securitate, fiind un organ din sistemul de securitate al statului, trebuie să fie sub un control dublu, ceea ce ar asigura un echilibru în coordonarea acțiunilor și luare deciziilor. Pe de o parte, subordonarea președintelui Republicii Moldova în calitate de președinte al Consiliului Suprem de Securitate și Comandant Suprem al Forțelor Armate, pe de altă parte – Parlamentului, organul suprem al țării, care reprezintă voința poporului”, se mai spune în nota informativă.
Vasile Bolea și Grigore Novac mai argumentau necesitatea trecerii SIS în subordinea Președinției prin faptul că „șeful statului trebuie să posede pârghii eficiente de intervenție în anumite perioade de criză, care ar permite rezolvarea unor carențe în funcționarea normală a organelor din sectorul de apărare și securitate”.
Mai mult, declarau că acestea sunt atribuții constituționale: „Se dorește restabilirea atribuțiilor șefului statului în domeniul securității statului, atribuții care nemijlocit rezultă din prevederile constituționale, precum și din Legea securității statului. Or, Legea în cauză stabilește că președintele Republicii Moldova exercită conducerea generală a activităţii de asigurare a securităţii statului şi este responsabil de starea securităţii statului în limitele atribuţiilor stabilite de legislaţie, ia măsurile necesare privind asigurarea securităţii statului, în conformitate cu legislaţia, asigură conlucrarea autorităţilor publice în domeniul asigurării securităţii statului”.
Cum s-a schimbat opinia PSRM în 2020
După înfrângerea lui Igor Dodon de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, socialiștii și-au schimbat radical opinia. Mai exact, vor ca SIS să revină la Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de aceiași deputați – Vasile Bolea și Grigore Novac.
„Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară, conform art. 60 din Constituția RM, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al RM”, scriu aceștia în nota informativă a noului proiect.
Deși nu argumentează implicit trecerea SIS în subordinea Legislativului, parlamentarii spun că „fiabilitatea și efectivitatea” instituției „trebuie îmbunătățită în măsura în care să facă față noilor evoluții, tendințe, provocări pe palierul de securitate, care înregistrează o intensitate ascendentă”.
În nota informativă mai scrie că „se constată necesitatea urgentă de a atribui Serviciului de Informații și Securitate a unor atribuții suplimentare”, „vor fi create condiții în excluderea paralelismelor și dublajului în activitatea operativă a instituției”.
„Adoptarea și implementarea acestor prevederi se impun în vederea consolidării cadrului național de securitate”, scriu pe final deputații PSRM, deși, în vara lui 2019, spuneau că acest lucru poate fi asigurat tocmai prin trecerea SIS la Președinție.