„Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă” sau cum socialiștii și-au schimbat opinia într-un an

„Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă” sau cum socialiștii și-au schimbat opinia într-un an


Socialiștii vor ca Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să treacă, de la Președinție, în subordinea Parlamentului, deși tot ei au stat la baza acestei modificări. „Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă”, spuneau autorii acelui proiect – deputații PSRM Vasile Bolea și Grigore Novac – în vara anului 2019.

Ce spuneau socialiștii în 2019

În iunie 2019, majoritatea ACUM-PSRM a votat revenirea SIS în subordinea parțială a președintelui. Astfel, în prezent, șeful statului propune Parlamentului numirea și eliberarea din funcție a directorului SIS, acordă prin decret grade speciale șefului instituției și coordonează, în limitele competențelor, activitatea SIS.

„Limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or, șeful statului, este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității. Funcția șefului statului nu poate fi una simbolică și formală, în virtutea art. 77 din Constituție, el este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării”, spunea PSRM în nota informativă a proiectului de lege înregistrat în iunie 2019.

Socialiștii mai menționau că, în condițiile în care șeful statului este ales de către popor, asta „îi conferă acestuia o autoritate sporită şi respect, care pot fi materializate doar prin atribuții şi prerogative”.

„Serviciul de Informații și Securitate, fiind un organ din sistemul de securitate al statului, trebuie să fie sub un control dublu, ceea ce ar asigura un echilibru în coordonarea acțiunilor și luare deciziilor. Pe de o parte, subordonarea președintelui Republicii Moldova în calitate de președinte al Consiliului Suprem de Securitate și Comandant Suprem al Forțelor Armate, pe de altă parte – Parlamentului, organul suprem al țării, care reprezintă voința poporului”, se mai spune în nota informativă. 

Vasile Bolea și Grigore Novac mai argumentau necesitatea trecerii SIS în subordinea Președinției prin faptul că „șeful statului trebuie să posede pârghii eficiente de intervenție în anumite perioade de criză, care ar permite rezolvarea unor carențe în funcționarea normală a organelor din sectorul de apărare și securitate”.

Mai mult, declarau că acestea sunt atribuții constituționale: „Se dorește restabilirea atribuțiilor șefului statului în domeniul securității statului, atribuții care nemijlocit rezultă din prevederile constituționale, precum și din Legea securității statului. Or, Legea în cauză stabilește că președintele Republicii Moldova exercită conducerea generală a activităţii de asigurare a securităţii statului şi este responsabil de starea securităţii statului în limitele atribuţiilor stabilite de legislaţie, ia măsurile necesare privind asigurarea securităţii statului, în conformitate cu legislaţia, asigură conlucrarea autorităţilor publice în domeniul asigurării securităţii statului”.

Cum s-a schimbat opinia PSRM în 2020 

După înfrângerea lui Igor Dodon de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, socialiștii și-au schimbat radical opinia. Mai exact, vor ca SIS să revină la Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de aceiași deputați – Vasile Bolea și Grigore Novac.

„Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară, conform art. 60 din Constituția RM, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al RM”, scriu aceștia în nota informativă a noului proiect.

Deși nu argumentează implicit trecerea SIS în subordinea Legislativului, parlamentarii spun că „fiabilitatea și efectivitatea” instituției „trebuie îmbunătățită în măsura în care să facă față noilor evoluții, tendințe, provocări pe palierul de securitate,  care înregistrează o intensitate ascendentă”. 

În nota informativă mai scrie că „se constată necesitatea urgentă de a atribui Serviciului de Informații și Securitate a unor atribuții suplimentare”, „vor fi create condiții în excluderea paralelismelor și dublajului în activitatea operativă a instituției”.

„Adoptarea și implementarea acestor prevederi se impun în vederea consolidării cadrului național de securitate”, scriu pe final deputații PSRM, deși, în vara lui 2019, spuneau că acest lucru poate fi asigurat tocmai prin trecerea SIS la Președinție.

Cu un abonament anual de Ambasador AGORA, donăm împreună prânzuri calde pentru 63 de bătrâni. Ia un abonament anual.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
După alegeri, mișcări noi: Socialiștii cer revocarea SIS-ului din coordonarea președintelui (DOC)

După alegeri, mișcări noi: Socialiștii cer revocarea SIS-ului din coordonarea președintelui (DOC)

Ce poate face președintele Republicii Moldova. Atribuțiile prevăzute de Constituție

Ce poate face președintele Republicii Moldova. Atribuțiile prevăzute de Constituție

Toate voturile au fost procesate. Maia Sandu a devenit prima femeie președinte a R. Moldova cu 57,75% din voturi (VIDEO)

Toate voturile au fost procesate. Maia Sandu a devenit prima femeie președinte a R. Moldova cu 57,75% din voturi (VIDEO)

Advertoriale
EU4Moldova: Startup City Cahul - laboratoare digitale pentru liceele din regiunea de sud a Republicii Moldova

EU4Moldova: Startup City Cahul - laboratoare digitale pentru liceele din regiunea de sud a Republicii Moldova

Tehnologia Tap to Phone este acum disponibilă în transportul public din Chișinău

Tehnologia Tap to Phone este acum disponibilă în transportul public din Chișinău

O bancă de la noi a lansat CredIT - program de finanțare dedicat specialiștilor în IT

O bancă de la noi a lansat CredIT - program de finanțare dedicat specialiștilor în IT

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Olga Gutium, despre meseria care i-a schimbat viața dar care nu există oficial în Moldova
  Oameni ca tine: Olga Gutium, despre meseria care i-a schimbat viața dar care nu există oficial în Moldova
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine| Xenia Muntean: „N-am făcut o școală la Oxford sau la Harvard dar pot să schimb viețiile a mii de oameni” (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cele mai mari greșeli de stil și piesele obligatorii în garderoba unei fashioniste, de la...
 • Când trebuie evitată apa minerală carbogazoasă?
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Hotărârea Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare CC a fost anulată
 • 2
  S-a găsit un nou judecător la CC: Deputații l-au numit pe Boris Lupașcu în funcție pentru un mandat de șase ani
 • 3
  „Ei pot face valuri cât doresc, dar decizia finală aparține magistraților”. Ce spun experții în drept constituțional, despre declarația socialiștilor privind uzurparea puterii de stat de către CC
 • 4
  România a scos Republica Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic. Moldovenii nu mai sunt obligați să stea în carantină
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.