Peste 20 de milioane de lei va încasa Primăria Chișinău pentru închirierea a 11 gherete, amplasate în capitală

Peste 20 de milioane de lei va încasa Primăria Chișinău pentru închirierea a 11 gherete, amplasate în capitală

Peste 20 de milioane de lei va încasa Primăria municipiului Chișinău pentru închirierea a 11 terenuri municipale pentru amplasarea gheretelor, din cele 15 loturi scoase miercuri, 2 decembrie, la prima licitație. Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de cinci ani. 

Cele mai multe locuri de comerț obținute de agenții economici au ajuns în mediu la valoarea de două milioane de lei și mai mult. De exemplu, o gheretă cu inscripția „Andy\\'s Express”, care ar urma să fie amplasată în centrul capitalei, a ajuns să coste tocmai trei milioane de lei, pentru cinci ani. Însă au fost și alte poziții obținute la prețul de 800 mii de lei sau 1,2 milioane de lei.

„În mediu, suma pentru o singură unitate de comerț este de două milioane. Dar la suma de peste trei milioane au fost încă vreo două gherete. Locurile care se dădeau anterior gratuit, acum ele costă cam trei milioane. Dar asta explică și corupția care era anterior în preturi”, a spus pentru jurnaliștii AGORA vloggerul Ion Andronache, care a participat la licitație.

Publicitate

Viceprimarul de ramură, Inga Ionesii a precizat că trei loturi din cele 15 propuse inițial pentru concurs, au fost excluse de către Comisia pentru licitații, iar un alt loc, pentru care a fost depusă o singură ofertă, va fi expus la următoarea licitație.

„Pentru patru din ele nu a fost interes pentru că sunt amplasate în locuri puțin populate”, a mai adăugat Andronache.

Cele 15 locuri de comerț licitate astăzi se află în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt", pe str. Ion Creangă (Parcul Dendrariu), în Pădurea-Parc „Butoiaș", în Parcul „Sarmizegetusa" și pe str. Valea Crucii (Grădina Zoologică).

Primarul capitalei, Ion Ceban a preciza că banii încasați vor fi utilizați pentru „îmbunătățirea infrastructurii orașului”.

Cea de-a doua licitație pentru obținerea locurilor de amplasare a gheretelor în capitală, ținând cont de noul regulament aprobat în acest sens, se va desfășura în data de 9 decembrie, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, (str. Bulgară, 43), fiind scoase la licitație alte 15 loturi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal