Ajutorul statului pentru persoanele cu nevoi speciale: Mărimea medie a pensiei de dizabilitate, mai mică decât una obișnuită

Ajutorul statului pentru persoanele cu nevoi speciale: Mărimea medie a pensiei de dizabilitate, mai mică decât una obișnuită

Mărimea medie a pensiei de dizabilitate în anul 2019 a  acoperit valoarea minimului de existență în proporție de doar 70 la sută. Asta o arată datele oferite de Biroului Național de Statistică. Totodată, mărimea medie a pensiei de dizabilitate este mai mică decât mărimea medie a pensiei pentru pensionari în general.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2020, mărimea medie a pensiei de dizabilitate a constituit puțin peste 1.430 de lei, comparativ cu 1.901 lei per total pensionari.

În funcție de gradul de dizabilitate, mărimea medie a pensiei s-a diferențiat, constituind 988 de lei pentru persoanele cu dizabilitate medie și 1.763,9 lei pentru cele cu dizabilitate severă.

Publicitate

Comparativ cu 1 ianuarie 2016, mărimea medie a pensiei de dizabilitate s-a majorat cu 53,2%, în timp ce mărimea medie a pensiei per total pensionari a crescut cu 63,2%. Pentru participanții la lichidarea avariei de la Cernobâl și militarii în termen mărimea medie a pensiei a constituit aproape 3.150 de lei.

În ceea ce privește cuantumul minim al pensiei de dizabilitate, acesta acoperă minimul de existență într-o proporție și mai mică, nici 40% în cazul pensiei minime de dizabilitate severă, 37,2% în cazul pensiei minime de dizabilitate accentuată și 26,6% pentru pensia minimă de dizabilitate medie.

În cazul alocațiilor sociale de stat, sume mai mari primesc copiii cu dizabilități severe și persoanele cu dizabilități severe din copilărie.

Autor:

La 1 ianuarie 2020, mărimea medie a alocației sociale de stat a constituit puțin peste 550 de lei, fiind în creștere cu 48% față de 1 ianuarie 2016. Mărimea medie a alocației a fost mai mare la copiii cu dizabilități severe în vârstă de până la 18 ani (808,2 lei) și persoanele cu dizabilități severe din copilărie (787,2 lei).

Potrivit BNS, în 2019, aproximativ 15.000 de persoane cu dizabilitate severă au beneficiat și de alocație pentru îngrijire, însoțire și supraveghere. Alte aproape 3.000 de persoane cu dizabilități de război au beneficiat de alocații lunare de stat, mărimea media a acestora constituind puțin peste 575 de lei.

Totodată, pentru compensarea parțială a călătoriilor în transportul public urban, suburban și interurban, au fost alocate compensații pentru servicii de transport, de care au beneficiat 145.500 de persoane. Cuantumul mediu al acestora a constituit 46 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități severe și copii cu dizabilități și 23 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități accentuate.

În municipiul Chișinău și Bălți, acestea diferă. Astfel, în capitală au constituit 120 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități severe și copii cu dizabilități și 60 lei lunar pentru persoanele cu dizabilități accentuate, iar la Bălți 90 de lei și, respectiv, 45 de lei în fiecare lună.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal