Socialistul Bolea explică: „Maia Sandu are cetățenia altui stat, iar asta ar putea pune în pericol securitatea națională”

Socialistul Bolea explică: „Maia Sandu are cetățenia altui stat, iar asta ar putea pune în pericol securitatea națională”

Deputatul socialist, Vasile Bolea, unul dintre semnatarii proiectului care cere ca SIS-ul să fie luat din coordonarea Președintelui ales, a motivat această inițiativă în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Bolea susține că la baza acestui proiect ar sta faptul că președina aleasă, Maia Sandu, deține cetățeanie românească, iar acest lucru ar pune în pericol securitatea Republicii Moldova. 

„S-au schimbat multe lucruri din 2016. Președintele ar trebui să răspundă de securitatea statului. Noi am avut alegeri pe 15 noiembrie, avem președinte ales, din păcate președintele ales deține și alte cetățenii. După părerea noastră asta ar fi o chestiune care ar putea să împiedice sau să folosească SIS în detrimentul securității naționale. Președintele nou ales când a obținut a doua cetățenie a depus jurământ de credință altui stat. SIS este o instituție asupra căreia Parlamentul exercita control. Din acest punct de vedere, pentru a nu avea derapaje în acest sens, iar ultimele declarației a președintei nou aleasă ne dau de bănuit că ar putea să întreprindă măsuri prin destabilizarea situației în țară. Din declarațiile președintei nou aleasă se subînțelege că se vrea destabilizarea în regiune”, a declarat Vasile Bolea.

Socialistul a precizat că aproiect nu este în folosul lui Igor Dodon, întrucât liderul PSRM nu este parlamentar.

Publicitate

Vezi și: „Limitarea atribuțiilor președintelui este inacceptabilă” sau cum socialiștii și-au schimbat opinia într-un an

Amintim că, în iunie 2019, majoritatea ACUM-PSRM a decis trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), din subordinea Guvernului, în cea a președintelui. Respectiv, acesta îi numește și îi eliberează din funcție pe șeful instituției și pe adjunctul acestuia, le conferă grade speciale. De asemenea, decide structura și limita personalului SPPS, modul de stimulare și de aplicare a sancțiunilor. Mai mult, președintele este cel care stabilește acordarea protecției demnitarilor de stat, dar și sediile de lucru, reședințele sau obiectele ce se află sub protecția SPPS.

Tot atunci, s-a decis revenirea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea parțială a președintelui. Acesta propune Parlamentului numirea și eliberarea din funcție a directorului SIS, acordă prin decret grade speciale șefului instituției și coordonează, în limitele competențelor, activitatea SIS.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal