Aviz pozitiv la proiectul Guvernului de modificare a Constituției, care vizează sistemul judecătoresc

Aviz pozitiv la proiectul Guvernului de modificare a Constituției, care vizează sistemul judecătoresc

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a pronunțat joi, 3 decembrie, dispozitivul Avizului privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova. Înalta Curte a avizat pozitiv proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă ce vizează judecătorii. De partea cealaltă, judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, a emis o opinie separată privind proiectul de modificare și completare a Constituției, promovat de Guvern.

La 1 octombrie, proiectul aprobat de Guvern a fost expediat CC pentru emiterea avizului consultativ.

„Proiectul de lege respectă condițiile de revizuire a Constituției și poate fi prezentat spre examinare Parlamentului. Proiectul de lege poate fi adoptat de Parlament după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoarei”, a menționat Domnica Manole, președinta CC.

Publicitate

Proiectul vizează executarea măsurilor de ordin legislativ, prevăzute de Pilonul I „Sistemul judecătoresc” din planul de acțiuni pentru implementarea strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

Proiectul își propune ca judecătorii să fie numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, magistrații sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, judecătorii sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, modificările prevăd că Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, textul proiectului propune ca din componența CSM să facă parte judecători aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul dreptului. Aceștia vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv.

Precizăm că, la 22 septembrie, Curtea Constituțională a dat aviz negativ la acest proiect de lege. Atunci, președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a spus că inițiativa a fost înaintată de Executiv cu încălcarea mai multor prevederi.

Acest Aviz este definitiv, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal