Politologul Dionis Cenuşă s-a expus cu privire la ultimile evenimente privind „opoziția, protestul” și decizia Curții Constituționale. Acesta este de părere că în timp ce deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate își doresc crearea unui nou Parlament datorită alegerile parlamentare anticipate, Platforma DA și-ar dori mai degrabă numirea unui nou Guvern și amânarea anticipatelor.
„Diferența dintre PAS și Platforma DA este structurală. Președinta aleasă Sandu vrea alegeri anticipate după căderea celui condus de Chicu, iar Platforma propune numirea unui nou Guvern, adică amânarea calendarului pentru anticipate. Se pare că fără să vrea Dodon și socialiștii îi ajută pe cei de la PAS și Platforma DA să își unească, din nou pozițiile”, a scris expertul pe pagina sa de Facebook.
Cenușă mai spune că protestul de astăzi din fața Parlamentului a sporit riscul contaminării cu COVID-19, din motiv că nu s-a respectat distanța socială. Iar politicienii din opoziție au folosit protestele pentru a „expune măsurile controversate promovate de PSRM și Grupul Șor”.
„Evident protestele sporesc riscul de contaminare (nu s-a respectat distanța). Dar politicienii din opoziție au folosit protestele pentru a expune măsurile controversate promovate de PSRM și Grupul Șor, dar și pentru a influența agenda publică”, a mai adăugat Cenușă.
Iar cu privire la decizia Curții Constituționale de a aviza pozitiv proiectul de lege înaintat de Guvern prin care au fost propuse mai multe modificări la Legea Supremă ce vizează judecătorii, politologul a precizat că: „Până la urmă, multe sau toate se vor decide la Curtea Constituțională. Tot așa s-a procedat și cu creditul rusesc, care a fost cu succes blocat. Cei de la Platforma DA au dat de înțeles că ceea ce au propus socialiștii ar avea componență neconstituțională”.
Precizăm că, proiectul avizat pozitiv de CC vizează executarea măsurilor de ordin legislativ, prevăzute de Pilonul I „Sistemul judecătoresc” din planul de acțiuni pentru implementarea strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.
Proiectul își propune ca judecătorii să fie numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Cu privire la această decizie, judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, a emis o opinie separată privind proiectul de modificare și completare a Constituției, promovat de Guvern.