Moldova 1 ar putea să obțină dreptul legal de a plasa publicitate și teleshopping cu mesaje de interes public, contra cost

Moldova 1 ar putea să obțină dreptul legal de a plasa publicitate și teleshopping cu mesaje de interes public, contra cost

Moldova 1 ar putea să obțină dreptul legal de a plasa publicitate și teleshopping cu mesaje de interes public, contra cost, scrie media-azi.md. Potrivit sursei citate, în urma unui propuneri venite din partea deputaților socialiști și licența de emisie ar putea fi obținută fără concurs. De cealaltă parte, experții din domeniu semnalează că inițiativa nu ar fi echitabilă în raport cu alți jucători pe piața audiovizuală. 

Codul serviciilor media audiovizuale susține că furnizorii publici de servicii media pot difuza publicitate doar în cadrul programelor audiovizuale ce reflectă evenimente de interes major. Aleșii poporului, însă, propun ca radiodifuzorii publici, prin derogare de la articolul menționat, să poată difuza contra unui tarif „publicitate care reflectă interesele societății și ale statului privind propagarea unui mod de viață sănătos, ocrotirea sănătății, protecția mediului înconjurător, integritatea resurselor energetice, protecția socială a populației și alte mesaje de interes public”.

De asemenea se propune excluderea sintagme „difuzate în cadrul evenimentelor de importanţă majoră”.

Directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, califică ambele propuneri drept problematice.

„Sintagma finală - „și alte mesaje...”, - din propunerea privind difuzarea contra cost a mesajelor de interes public deschide largi posibilități de a prezenta drept mesaj de interes public și alte mesaje, comerciale ori politice, dacă tariful va fi mai mic decât la publicitatea comercială”, susține Bunduchi.

Potrivit cercetătorului, problema mesajelor de interes public sau publicitate socială, cum se mai numește în Republica Moldova, trebuie reglementată prin altă abordare, una dintre opțiuni fiind inclusă în proiectul Legii cu privire la publicitate, care așteaptă din anul 2018 să fie adoptată în lectură finală.

„În caz contrar, problema se va agrava. CA, de exemplu, în 2019 și primele șase luni ale lui 2020, în fiecare a doua ședință publică a luat decizii de a recomanda difuzarea cu titlu gratuit a publicității sociale, în total – 39 de spoturi. Printre solicitanții veniți la CA sunt ministere, Guvernul, Primăria, agenții de stat etc. CA are alte lucruri importante de făcut”, a adăugat Bunduchi.

Anterior, președintele CA, Dragoș Vicol, s-a arătat de acord, într-un interviu pentru Media Azi, că postul public de televiziune nu trebuie să plaseze publicitate decât cu anumite excepții - când este vorba de evenimente de importanță majoră, dar cu o singură condiție, ca fondurile de subvenționare ale postului să fie oferite în volumul în care televiziunea să fie funcțională.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.