O atenție mai bună, o administrare mai bună: Spitalele din Republica Moldova profită de beneficiile sistemului informațional automatizat

O atenție mai bună, o administrare mai bună: Spitalele din Republica Moldova profită de beneficiile sistemului informațional automatizat


Începând cu anul 2017, modalitatea de acordare a îngrijirii medicale în mai multe spitale din Republica Moldova a fost transformată prin introducerea unui sistem automatizat de informare care să le permită spitalelor gestionarea în timp real a informațiilor privind fluxul de fonduri, furnizarea de medicamente, materiale sanitare și chiar datele privind starea de sănătate a fiecărui pacient.
Sistemul informațional automatizat „Asistența Medicală Spitalicească” (SIA AMS) acum funcționează cu succes în 15 spitale din țară care l-au implementat, fiind asigurată o comunicare eficientă între medici. 

Potrivit directorului Institutului de Medicina Urgentă, Mihai Ciocanu, platforma electronică este un instrument de neprețuit. Acest sistem monitorizează parcursul unui pacient de la internare până la externare, cu toate activitățile aferente aflării pacientului în instituția medicală. 

Directorul Institutului de Medicina Urgentă, Mihai Ciocanu

„Este un program bun pentru noi, care ne ajută în mare măsură în tot ceea ce ține de evidența pacienților și fluxul acestora în spital”, afirmă directorul.

Sistemul informațional permite crearea fișei electronice pentru fiecare pacient din spital, unde sunt colectate toate informațiile privind evoluția în timp a stării de sănătate a persoanei și care le ușurează munca medicilor.

„Lucrul acesta ne permite să menținem baze de date pentru pacienții pe care îi tratăm, în special pentru cei care se adresează repetat în instituția medicală. Avem pacienți care se adresează de două ori, chiar și de zece ori, atunci când este nevoie noi avem istoricul întreg. Asta este important pentru a stabili diagnosticul și a ține cont de bolile concomitente pe care le are pacientul”, explică Mihai Ciocan.

Totodată, instituția are acces la un sistem de transmitere a imaginilor de la toate aparatajele contemporane din laboratoarele de imagistică, precum este rezonanța magnetică sau tomografia computerizată, ultrasonografia, radiologia. Toate aceste imagini i se transmit doctorului pe masa de lucru.

Șefa Departamentului Imagistică, Diana Zagadailov. Foto: Facebook/Diana Zagadailov

„În toate cabinetele care prestează servicii de tomografie, rezonanță și ultrasonografie este acest sistem informațional. La început de lună eu verific locurile libere pentru programarea pacienților, în dependență de tipul pe care ni-l alegem. Înainte, toți ne telefonau pentru aceste programări. Acum nu ne mai deranjează nimeni, noi deschidem sistemul și vedem ce pacienți programați sunt, facem investigațiile, după care introducem concluzia la rezultat și salvăm”, a spus șefa departamentului imagistică, Diana Zagadailov.

Platforma electronică mai asigură traseul complet al medicamentelor, consumabilelor și a produselor parafarmaceutice, de la intrarea în stocurile spitalului până la consumul acestora de către pacient. În acest mod, instituțiile medicale au siguranța că dețin cantitățile necesare de medicamente. Mai mult, sistemul informațional permite calcularea în mod automatizat și în timp real a costurilor de spitalizare pentru fiecare pacient.

Vicedirector medical la Institutul de  Medicină Urgentă, Igor Curov. Foto: Institutul de Medicină Urgentă

„Avantajele sun mult mai vizibile. Ușurează munca nu doar a personalului medical, dar și a administrării instituției. În spitalul nostru sunt dezvoltați mai mulți moduli ce țin de evidența, monitorizarea consumurilor de medicamente, a materialelor de protecție și tot ce este utilizat pentru un pacient. Ele sunt contabilizate pe acest fișier, blocul alimentar și farmacia, practic, putem accesa orice informație. Orice raport, cheltuieli per pacient, per secție, per departament, le putem compara, datele din prezent chiar și cu cele de acum cinci ani”, susține  Igor Curov, Vicedirector medical 

SIA ASM asigură o confidențialitate foarte înaltă a datelor, ele fiind păstrate pe platforma Guvernului. În ceea ce privește dezvoltarea sistemului, directorul spune că ar fi binevenită crearea unei conexiuni între SIA ASM și SIA AMP, dar și cu alte spitale.

„Ne-am dori pe viitor, să avem posibilitate să facem schimb de informații cu Sistemul informațional automatizat „Asistența Medicală Primară” (SIA AMP), deoarece noi am putea să le transmitem lor rezultatele tratamentului pe care îl facem în spital și ce ar urma ei să facă cu acest pacient, atunci când se află la domiciliu. Și, evident, schimbul cu alte spitale, când avem transferuri de pacienți din alte spitale, am vrea să cunoaștem ce analize s-au făcut, care a fost tactica de tratament în spitalul precedent”, a spus Mihai Ciocan.

Pe parcursul anilor, platforma electronică a trecut printr-un proces continuu de îmbunătățire, pentru a le ușura munca angajaților din spitale.

„Softul de bază, care a fost de la bun început, era unul mic, cu posibilități nu chiar atât de mari, dar s-a dezvoltat în timp. Când apare o idee de a ușura munca personalului medical noi discutăm cu departamentul IT și elaborăm un modul adăugător softului principal”, a mai spus Igor Curov.

Atât administrația spitalului, cât și doctorii beneficiază de pe urma implementării unui soft informațional de stocare a datelor. Spre exemplu, șeful Secției Traumă septică, Veaceslav Cemîrtan, spune că acum economisește mult timp datorită sistemului.

„Ne ajută să micșorăm timpul de scriere, de completare a fișierelor. În special acum, cu pacienții COVID-19, vin mai multe indicații pe zi și noi putem să comandăm toate investigațiile de care avem nevoie fără să trebuiască să scriem mult sau să alergăm de la un cabinet la altul”, spune Cemîrtan.

Șeful secției Chirurgie Spinală, Ungureanu Victor, spune că medicii pot accesa fișa electronică a pacienților, cu toate examinările și testele efectuate și nu trebuie să circule prin tot spitalul.

„Vine un pacient foarte grav, cum ar fi pacient cu COVID-19 în secție. El are o agravare și eu pentru a face cunoștință cu istoricul pacientului trebuia să merg în cabinetul radiologic, să găsesc radiograma, apoi în alt cabinet pentru a vedea tomografia. Acum intru în sistem și într-un minut aflu tot”, a explicat Ungureanu Victor.

Șeful Secției Chirurgie Spinală a avut ocazia să utilizeze mai multe tipuri de sisteme informaționale, dar SIA AMS iese în evidență prin mecanismul de accesare a datelor.

„În alte programe trebuie să scoți informația din sistem, apoi să o deschizi într-un alt program. Aici este un mecanism mai ușor”, a punctat el.

Începând cu anul 2017, 15 spitalele din țară au început a activa în baza unui Sistem Informațional Automatizat, care le-a permis instituțiilor medicale să gestioneze în timp real informația privind fluxul mijloacelor financiare, stocurilor de medicamente, materiale sanitare și chiar datele despre starea de sănătate a fiecărui pacient.

SIA AMS a fost implementat în instituțiile medico-sanitare în care Ministerul Sănătății are statut de fondator: Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Institutul de Ftiziopulmonologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul de Psihiatrie Bălți și Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopulmonolgie Orhei.

Valoarea proiectului a constituit aproape 10 milioane de lei, banii fiind alocați din bugetul de stat.

Sprijinul UE pentru un viitor de integrare perfectă

Inițiativa Uniunii Europene EU4Digital colaborează cu Republica Moldova, la fel ca și cu celelalte țări membre ale Parteneriatului Estic, pentru a asigura că schimbul de informații din sănătate și gestionarea sistemelor, precum Sistemul Informațional Automatizat, implementat în Spitalele din Moldova sunt în armonie cu cele mai bune practici ale UE și cu țările vecine.

Acest lucru înseamnă că datele care se conformează acelorași norme sunt interoperabile între diverse organizații, acționari și chiar peste granițe, ceea ce este important pentru a oferi o mai bună îngrijire a pacienților, indiferent unde se află acesta.

Martynas Daugirdas, expert eHealth pentru EU4Digital Facility

„Interoperabilitatea va îmbunătăți sănătatea fiecărui cetățean din țările partenere din est”, explică Martynas Daugirdas, expert eHealth pentru EU4Digital Facility. În acest fel, sistemele ar comunica nu numai între instituțiile de sănătate din țară, ci și de peste hotare. 

„Viziunea noastră este că peste 10 ani, când un pacient din țara A are nevoie de îngrijiri urgente în țara B, furnizorii de asistență medicală vor avea acces imediat la informații despre medicamentele la care pacientul este sensibil sau alergic. Acest rezumat al stării de sănătate a unui pacient este crucial atunci când se fac alegeri urgente de viață sau de moarte, care caracterizează sectorul sănătății”.

Pentru a susține acest efort, echipa EU4Digital eHealth a efectuat o analiză a situației eHealth în țările Parteneriatului Estic și a identificat în fiecare țară care sunt principalele provocări și priorități. Setul de observații va servi ca bază pentru stabilirea standardelor transfrontaliere, luând în considerare interoperabilitatea juridică, organizațională, semantică și tehnică a categoriilor și aspectelor conexe.

„Viitorul asistenței medicale poate fi imaginat ca o mobilitate continuă a pacientului de la furnizor la furnizor, de la țară la țară, precum și ca o continuitate a furnizării de asistență medicală și decizii informate luate pentru rezultate mai bune în sănătate”, spune Daugirdas. „Infrastructura transfrontalieră eHealth îi va permite unui cetățean moldovean să călătorească în străinătate pentru a primi medicamente prescrise de la o farmacie locală. Împărtășirea rezumatelor pacienților îi va ajuta pe medici să înțeleagă istoricul medical al pacienților și să evite greșelile atunci când prescriu medicamente”, mai adaugă el.

EU4Digital își propune să extindă beneficiile European Union’s Digital Single Market la statele partenere din Est, canalizând sprijinul UE pentru a dezvolta potențialul digital al economiei și societății, pentru a aduce creștere economică, să genereze mai multe locuri de muncă, să îmbunătățească viața oamenilor și să ajute afacerile din Ucraina și din celelalte țări partenere din Est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Republica Moldova.

Află mai multe despre EU4Digital pe acest link

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

Advertoriale
Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
  LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
Cele mai populare
 • 1
  Imagini în care Usatîi și Jizdan trag din Kalashnikov, publicate de un membru PPDA (VIDEO)
 • 2
  Up grup al Partidului „Democrația Acasă” îl acuză pe Vasile Costiuc că i-a trădat și s-a autoproclamat liderul formațiunii fără să organizeze un Congres
 • 3
  Discuția cu Grigoriu, înregistrată de Platon: „Sunteți o mincinoasă și ați făcut o muncă inutilă”. Deputata: „Adresați-vă la alte organe, nu la comisia de anchetă” (AUDIO)
 • 4
  Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.