Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul Șor privind modificări la Codul Serviciilor Media Audiovizuale

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul Șor privind modificări la Codul Serviciilor Media Audiovizuale

Proiect de lege propus de Partidul Șor privind modificarea și completarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, a fost votat unanim în prima lectură, în ședința Parlamentului. Proiectul de lege exclude limitările existente în prezent în privința transmiterii unor categorii de emisiuni din statele care nu au semnat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Altfel vorbind, anulează interdicțiile impuse de așa-zisa „lege antipropagandă”.

Inițiativa prevede excluderea alin. 4 al art. 17 din Codul serviciilor media audiovizuale care prevede că „în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, se permite furnizorilor de servicii media și distribuitorilor de servicii media transmisiunea programelor de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

În cadrul ședinței, președinta Parlamentului a precizat că în lectura a doua, acest proiect va fi comasat cu amendamentele la Codul serviciilor media audiovizuale, votate ieri în prima lectură și care au fost criticate de societatea civilă și experți.

Publicitate

Ieri, 3 decembrie, deputații socialiști au propus varianta ca: „furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media să fie în drept să includă în oferta de servicii, transmiterea programelor de televiziune și de radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate din terțe state, care corespund prevederilor Concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova”.

Un grup de deputați ai PSRM au propus un proiect de lege ce reglementează statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova. În cazul aprobării în Parlament lege prevede că limba rusă în calitate de limbă interetnică va fi folosită în comunicarea cu autoritățile de stat, administrația publică, instituții publice, la cererea cetățeanului. Astfel, actele oficiale, așa ca cererile atât verbale cât și scrise, ar putea fi adresate și în limba rusă, iar instituțiile s-ar obliga să răspundă în aceeași limbă, iar la solicitare să asigure traducerea actelor.

Aici puteți vedea proiectul de lege.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal