Ghișeul unic online pentru actele permisive, vârful aisbergului în reforma cadrului de reglementare a activității de întreprinzător

Ghișeul unic online pentru actele permisive, vârful aisbergului în reforma cadrului de reglementare a activității de întreprinzător
foto simbol

Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive funcționează deja de doi ani, înglobează 25 din 31 de autorități publice emitente și 136 de acte din cele 151 existente. În doi ani au fost emise peste 58 de mii de acte permisive – licențe, autorizații de funcționare, notificări în comerț, etc – numărul lor crescând de 25 de ori în doi ani.

Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) sau Ghișeul unic online este însă doar vârful icebergului, partea vizibilă a unui amplu proces de reinginerie a serviciilor publice. „Ghișeul unic încununează eforturile Ministerului Economiei și Infrastructurii, a Cancelariei de stat și altor instituții, asistate de Grupul Băncii Mondiale, de simplificare a procedurilor de conformare a businessului la cerințele de reglementare”, povestește Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului Ameliorarea Competitivității, finanțat de Banca Mondială.

Inițial a fost efectuată o inventariere a tuturor actelor permisive eliberate de diverse ministere și departamente, peste 400 la număr. Acestea au fost analizate și o mare parte dintre ele – cele care nu mai aveau relevanță sau erau în contradicție cu legislația – unificate sau chiar anulate. Apoi, reforma cadrului de reglementare a dus la eliminarea dreptului ministerelor de a emite diverse acte permisive contra plată. Acestea s-au concentrat pe elaborarea politicilor publice din contul impozitelor deja plătite de cetățeni, iar eliberarea actelor permisive a fost transmisă către instituții de implementare a politicilor sau autorități de reglementare. Astfel, prin aceste acte permisive, se asigură balanța între sprijinul pentru un climat de afaceri cât mai bun și protecția angajaților, consumatorilor și a mediului.   

Apoi, ca parte a procesului de reinginerie, au fost „pașaportizate” toate actele, adică a fost efectuată o descriere a fiecărui pas în eliberarea actului permisiv pentru a înțelege etapele inutile și a le elimina. Ceea ce a rămas a fost pus la baza funcționării proceselor interne revizuite ale agențiilor guvernamentale incluse în SIA GEAP. Pașapoartele serviciilor au fost publicate și pe site-ul servicii.gov.md, astfel ca atunci când agentul economic aplică pentru un act permisiv să înțeleagă clar care sunt etapele, unde este documentul său, cât costă și de ce e nevoie de el în general.

„Fie că ne dorim sau nu asta, trăim un proces global de digitalizare pe toate sferele vieții. Toate statele vor fi forțate de circumstanțe, de înțelegerea beneficiilor sau de presiunea publică să adopte cât mai multe soluții de guvernare electronică. Cei care nu conștientizează acum această realitate, vor rămâne foarte mult în urmă în implementarea lor, iar statele care au deja un grad înalt de digitalizare vor avansa enorm, în beneficiul cetățenilor lor”, spune Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Astfel, implementarea Ghișeului unic permite economisirea a cca 65 de milioane de lei și 400 de mii de zile/om anual agenților economici. Aceștia nu mai sunt nevoiți acum să dedice angajați care să adune diverse certificate pentru a le prezenta unei instituții și a obține un act permisiv.

„Depunerea dosarului pentru obținerea unui act permisiv durează până la patru minute, actele fiind încărcate online și certificate prin semnătură electronică. Anterior, era obligatorie prezența fizică a agentului economic la ghișeu. Avem mai multe avantaje – economism timp, avem procese transparente și cunoaștem la ce etapă e dosarul nostru sau primim înștiințări pe email dacă dosarul nu este complet sau e returnat. În plus, putem depune dosarul din orice loc”, spune Tatiana Cotun, manager import, calitate și autorizații la DitaEstFarm, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de medicamente.

Pe lângă Ghișeul unic online, Agenția Servicii Publice a creat și Centre multifuncționale unde sunt, de asemenea, accesibile și aceste servicii, pe lângă o multitudine de altele dedicate persoanelor fizice. Acesta reflectă un alt principiu internațional de bune practici, că serviciile guvernamentale să poată fi accesate prin diferite căi – online, la ghișeu fizic, prin poștă. Apropo, licența de activitate în Moldova poate fi primită prin poștă deja de mai mulți ani.

Principiile internaționale ale reglementării presupun că aceasta trebuie să crească gradul de conformare la obiectivele de politici publice, să reducă povara asupra mediului de afaceri și să economisească resursele statului. Iar ca obiective, acestea promovează atragerea investițiilor, încurajează inovația și stimulează creșterea economică prin costuri de reglementare reduse și prin prevenirea riscurilor. Una din provocările pentru ca sectorul public să devină cu adevărat orientat spre cetățean este spargerea barierelor între diverse instituții publice și interconectarea lor, iar Ghișeul unic rezolvă această problemă.

„Este vorba de o cultură nouă de administrare, pe care vrem să o cultivăm, în care cetățeanul, agentul economic, consumatorul de servicii guvernamentale este pe primul loc”, spune Aureliu Casian, directorul executiv al Proiectului Ameliorarea Competitivității, finanțat de Banca Mondială, cu sprijinul căruia a fost elaborat Ghișeul unic. 

* Autor: Vitalie Condrațchi, jurnalist

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Ghișeul Unic pentru eliberarea actelor permisive și-a dovedit eficiența: Actele sunt eliberate mai rapid și mai comod. Totuși rata de utilizare a platformei este încă una modestă

Ghișeul Unic pentru eliberarea actelor permisive și-a dovedit eficiența: Actele sunt eliberate mai rapid și mai comod. Totuși rata de utilizare a platformei este încă una modestă

 Ghișeul unic pentru oamenii de afaceri - căi mai simple, rezultate mai bune

Ghișeul unic pentru oamenii de afaceri - căi mai simple, rezultate mai bune

INFOGRAFIC. Șase avantaje ale Ghișeului unic pentru oamenii de afaceri

INFOGRAFIC. Șase avantaje ale Ghișeului unic pentru oamenii de afaceri

Advertoriale
Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Noi reguli de intrare în România. Toți călătorii vor completa formularul de localizare a pasagerului
 • 2
  Marina Tauber, adresare către Maia Sandu: „Este un război. În el neapărat vor fi câștigători și invinși, iar învinșii veți fi voi”
 • 3
  Un bărbat de 30 de ani a murit după ce ar fi fost împușcat în timpul unei partide de vânătoare
 • 4
  Reacții după decizia Curții de Apel Bălți de a anula înregistrarea Marinei Tauber în cursa electorală
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.