Un fost deputat riscă să rămână fără avere după ce nu a declarat venituri și bunuri de peste 800 de mii de lei

Un fost deputat riscă să rămână fără avere după ce nu a declarat venituri și bunuri de peste 800 de mii de lei

Fostul deputat din Parlamentului R. Moldova, Nae-Simion Pleșca riscă să rămână fără averea nejustificată și anume suma de 831 mii 732 de lei. Asta pentru parlamentarul nu a declarat banii obținuți în declarația de avere. Mai mult, către Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost remis un denunț pe aspectul îmbogățirii ilicite a fostului deputat.

Inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de fostul deputat și membrii familiei sale în mărime de 831.732 de lei.

Potrivit materialelor din dosar, fostul deputat împreună cu soția au încasat venituri în sumă totală de aproximativ un milion 632 de mii de lei, bani obținuți din extrageri financiare din conturi bancare, dintr-o rambursare a unui împrumut acordat propriului SRL, transferuri bănești internaționale și depozite bancare.

Publicitate

În perioada vizată, fostul deputat împreună cu familia sa au înregistrat mai multe cheltuieli decât venituri, în cuantum de circa două milioane 464 de mii de lei. Cheltuielile au fost deduse de către inspectorul de integritate din operațiunile efectuate de subiect – alimentare cu numerar pe conturile bancare, deschiderea unor depozite bancare, acordarea unui împrumut de aproximativ un milion 823 de mii lei aceluiași SRL, precum și transferuri internaționale efectuate de către cei doi soți.

După toate ilegalitățile depistate, ANI a transmis spre examinare cauza dată în instanța de judecată competentă pentru dispunerea confiscării averii nejustificate de 831 mii 732 de lei, iar către Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost remis un denunț pe aspectul îmbogățirii ilicite a fostului deputat.

Totodată, inspectorul de integritate a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să realizeze un control pe numele subiectului și soției sale, dar și asupra SRL-ului deținut de către familie.

Fostul parlamentar riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat pe un termen de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Fostul deputat a fost atenționat de către ANI să depună repetat declarațiile de avere și interese personale din perioada vizată în formă rectificată.

Reamintim că, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 Nae-Simion Pleșca a candidat de pe poziția a 28-a în lista PLDM și inițial nu a reușit să acceadă în parlament. Însă, după ce colegul său, deputatul liberal-democrat Anatolie Dimitriu a fost ales în funcția de președinte al raionului Ialoveni în iulie 2015 și a renunțat la funcția de deputat (pentru a se conforma principiului compatibilității funcțiilor publice), mandatul său a trecut la Nae-Simion Pleșca.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal