
CC a suspendat acțiunile Legii prin care SIS trece în subordinea Parlamentului
Magistrații Curții Constituționale au decis suspendarea acțiunii Legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova. Suspendarea are loc până la soluționarea în fond a cauzei.
・
Decizia CC a venit în urma sesizării deputatului PAS Sergiu Litvinenco prin care a cerut să fie suspendate „acțiunile legii” până când Înalta Curte nu se va expune cu privire la acest subiect.
„Soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională. În cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar putea fi pusă în aplicare și ar putea produce efecte, de exemplu, asupra desemnării conducerii Serviciului de Informații și Securitate. Curtea consideră că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituţional în raport cu soluția nesuspendării ei”, se arată în decizia emis de CC.
Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Luni, 7 decembrie, deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr au depus mai multe sesizări la Curtea Constituțională pe marginea legilor adoptate de Parlament în ședința din 3 decembrie 2020. Acestea se referă la activitatea Serviciul de Informații și Securitate, Stadionul Republican și modificarea componenței Biroului permanent al Parlamentului.
AGORA amintește că, săptămâna trecută majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală trecerea SIS în subordinea Parlamentului. Decizia a fost luată pe fundalul protestelor opoziției. La propunerea Comisiei juridice, proiectul a fost aprobat în lectura a doua cu 51 de voturi.
De menționat că atunci deputații Platformei DA, PAS, PDM și Pro Moldova au cerut retragerea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte controversate, printre care inițiativa ce vizează controlul SIS. Propunerile nu au întrunit numărul necesar de voturi, datorită socialiștilor și celor de la Pentru Moldova, platformă din care fac parte deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați. Într-un final, s-a ajuns la blocări de tribună și îmbrânceli.