Ceartă între frontul judecătorilor și cel al profesorilor la CSM: „Înțelegem că vreți să scăpați de noi”

Ceartă între frontul judecătorilor și cel al profesorilor la CSM: „Înțelegem că vreți să scăpați de noi”


O cerere depusă de un fost membru al CSM, Ion Postu, care și-a anunțat demisia în 2019, iar acum vrea să revină în funcție, a stârnit scântei în timpul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii. Mai exact, discuțiile aprinse s-au dus între membrii judecători și membrii din rândul profesorilor titulari de drept. „Înțelegem că vreți să scăpați de noi”, a punctat membrul CSM Ion Crețu.

În noiembrie 2019, Ion Postu și-a depus cererea de demisie din funcția de membru al CSM din rândul profesorilor. Acum, vrea să revină în această postură, argumentând că Parlamentul nu a aprobat o hotărâre privind demisia acestuia. Între timp, în martie 2020, la CSM au fost numiți alți patru membri din rândul profesorilor titulari de drept: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

„Care din cei patru profesori numiți în martie vă țin locul?”, a întrebat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„E o întrebare mai mult decât provocatoare. Nu pretind la locul nimănui. Eu am venit să soluționăm o situație juridică. Să-și asume Parlamentul. Decizia e pe masa altor autorități”, a declarat Ion Postu.

„Am căutat hotărârea CSM prin care s-a luat act de demisia judecătorului Poalelungi (n.r. – fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi), în vara anului 2019, și nu am găsit o asemenea hotărâre. Nu am găsit nici hotărârile Parlamentului și nici pe cele ale Guvernului. Să înțelegem că cei cinci foști judecători ai Curții Constituționale sunt judecătorii CC?”, a spus Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„Întrebarea asta mă depășește”, a declarat raportorul proiectului, Dorel Musteață. Iar președinta ședinței, Nina Cernat, a îndemnat-o pe colega ei să adreseze întrebări la subiect.

„Am o întrebare către dl Postu, dar o să mă abțin s-o pun din considerente etice. N-o să putem să participăm la soluționare, fiindcă suntem vizați. La examinare am fost curioasă. Nu știu când a fost mai veritabilă dorința dlui Postu – în 2019 sau în 2020.  Nici noi, fiindcă suntem vizați, nici dvs, fiindcă v-ați expus anterior pe această chestiune, nu suntem în drept să soluționăm speța”, a menționat Elena Belei. 

Iar Ion Crețu și-a îndemnat colegii „să lase toate intrigile la o parte și să se analizeze speța respectivă din punct de vedere juridic”.

„Cererea respectivă, din 2019, dl Postu o adresează CSM-ului, nu Parlamentului. Dl Postu solicită să se ia act de cererea de demisie, nu cere să-i fie aprobată demisia. Cererea de acum a dlui e cu totul deplasată. Legea prevede clar că mandatul membrului CSM încetează în momentul depunerii cererii de demisie. Cred că autorul a înțeles acest lucru la momentul depunerii cererii, de aceea nu a contestat hotărârea dată. Dacă dl Postu consideră că i-a fost încălcat vreun drept de către Parlament, când a fost numit un alt membru pe pretinsul loc vacant, nu avea decât să conteste hotărârea Parlamentului. Acest lucru nu a fost efectuat până în prezent”, a adăugat acesta.

Ion Crețu a continuat: „Înțelegem foarte clar unde se dorește să meargă această strategie a unor membri ai CSM. Nu am venit în CSM pentru a deține această funcție cu tot dinadinsul. Am venit pentru a corecta lucrurile spre bine, dar lucrurile merg foarte prost”.

Chiar și așa, Nina Cernat a declarat că va analiza posibilitatea de a expedia Parlamentului cererea lui Ion Postu, privind revenirea în funcție.

„Nu am adoptat nicio hotărâre, dar cine vă deleagă cu acest drept să expediați cererea Parlamentului? Dvs, ca judecător cu 25-30 de ani de activitate, nu vă e rușine să examinăm în acest hal această cerere? Dacă dl Postu consideră că dreptul său a fost încălcat, nu are decât să se adreseze la autoritatea competentă. Noi ne asumăm rolul de curier?”, a insistat Ion Crețu.

„Autoritatea este obligată să o trimită conform competenței”, a spus Nina Crețu, propunând examinarea următorului subiect de pe ordinea de zi.

„Înțelegem intenția unor membri ai CSM, înțelegem că vreți să scăpați de noi, dar nu o să scăpați așa ușor”, a adăugat Ion Crețu.

Amintim că, în martie 2020, Comisia de la Veneția a criticat modul în care Parlamentul a numit cei patru membri ai CSM din rândul profesorilor titulari de drept.

De menționat este că, în mai 2020, judecătorul Anatolie Pahopol a revenit în fotoliul de membru al CSM, deși anterior și-a depus cererea de demisie. Argumentele care au stat la baza acestei decizii s-au bazat pe faptul că respectiva cerere nu a mai ajuns să fie examinată în 30 de zile, așa cum prevede legea. În urma unei sesizări referitoare la acest caz, depusă la Curtea Constituțională, Anatolie Pahopol și-a dat demisia, în septembrie 2019.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Cine sunt membrii CSM aleși de Parlament. Iată câte puncte au acumulat candidații (VIDEO)

Cine sunt membrii CSM aleși de Parlament. Iată câte puncte au acumulat candidații (VIDEO)

Noii membri ai CSM nu s-au prezentat la ședință. Cernat și Musteață: „Ridică semne de întrebare”

Noii membri ai CSM nu s-au prezentat la ședință. Cernat și Musteață: „Ridică semne de întrebare”

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Condițiile de intrare în Ucraina au fost actualizate pentru moldoveni
 • 4
  Găgăuzia, casa a aproximativ 160.000 de oameni, cu un aport de 5% în volumul exporturilor moldovenești și cu școli în care se predă rusa (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.