Președinții instanțelor de judecată din țară ar putea rămâne fără premii anuale. După lungi discuții aprinse, o propunere privind stabilirea unui cuantum de 50% din salariu nu a întrunit voturile necesare la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 8 decembrie.
În urma a patru demersuri recepționate, președinta ședinței și raportoarea proiectului, Nina Cernat, a propus ca președinții de instanță să beneficieze de un premiu anual, pentru activitatea din 2019, în mărime de până la 50% din salariu, aceasta fiind limita maximă prevăzută de lege.
„Nu pun în discuție faptul că unii președinți de instanță merită să fie premiați, însă nu găsesc nicio motivare în ce privește premierea acestor persoane. Poate ar fi cazul să amânăm subiectul, până când semnatarii acestor demersuri să remită demersuri motivate? Pur și simplu se cere să fie premiați, dar care sunt motivele premierii nu se regăsesc”, a declarat membrul CSM Ion Crețu.
Iar membra Consiliului Elena Belei a adăugat că legea nu prevede asemenea competențe CSM-ului: „Eu de jumătate de oră caut în lege și nu găsesc asta. Noi ce, ne ținem de obiceiuri? Mai ales când este vorba de bani. Ca să-i împărțim pe președinți în oameni de ai noștri și nu de ai noștri?”.
Nina Cernat a insistat însă că președinții de instanță nu pot să-și atribuie lor înșiși premii bănești.
„Reiese că toți președinții au stabilit premii pentru colaboratori, iar acum au rămas ei fără premii. Bani sunt, în limita mijloacelor disponibile, noi nu indicăm sume”, a intervenit membrul CSM Anatolie Galben.
„O să fie o ofensă pentru președinții de instanță care depun eforturi, în comparație cu alți președinți de instanță care nu au rezultate la fel de bune. Mă abțin de la asemenea hotărâri hazardante. Când în discuții se pune banul public, orice cheltuială trebuie să fie bine justificată. Fiecăruia trebuie să-i dăm după merit”, a insistat Ion Crețu.
„Sunt instanțe mici care examinează mai multe dosare decât instanțele mari. Acesta e și rolul președintelui instanței. Ei până la finele lui decembrie trebuie să primească premiile”, a spus Nina Cernat.
Într-un final, s-a supus la vot propunerea lui Ion Crețu, ca subiectul să fie amânat. Cele șase voturi au fost insuficiente. Ulterior, s-a supus votului proiectul promovat de Nina Cernat, acumulând restul voturilor – cinci la număr. Prin urmare, proiectul s-a considerat respins.
„Vrând să faceți un bine colegilor judecători, până la urmă le-ați făcut un mare rău”, a comentat Ion Crețu.
„Eu cred că vă aplaudă toți președinții instanțelor din Republica Moldova”, a adăugat Elena Belei.
Menționăm că, în cadrul aceleași ședințe, membrii CSM au discutat aprins și pe subiectul revenirii unui fost membru al Consiliului în funcție.
Vezi și aceste știri

CSM s-a abținut să apere imaginea unei judecătoare implicată în scandalul Moldasig

O judecătoare care examinează dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul vrea să-și dea demisia. CSM a amânat examinarea cererii

Ceartă între frontul judecătorilor și cel al profesorilor la CSM: „Înțelegem că vreți să scăpați de noi”
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
